Ε. Τσακαλώτος: Πρέπει η κοινωνία να αποφασίσει πόσα θέλει να ξοδέψει για την παιδεία (video)

Συνάντηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών με τις Πρυτανικές Αρχές του Π.Θ.

Στο κτήριο της Επιτροπής Ερευνών στο συγκρότημα Τσαλαπάτα συναντήθηκε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ως προς την παύση των διετών προγραμμάτων που θα υλοποιούσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για αποφοίτους ΕΠΑΛ, σημείωσε όμως πως δεν υπάρχει ανησυχία ως προς το πρόγραμμα των υποδομών, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τέθηκαν στη συζήτηση του κ. Τσακαλώτου και των Πρυτανικών Αρχών του τοπικού Ιδρύματος. Κτηριακό, έρευνα, διοχέτευση πόρων ήταν μερικά ζητήματα της ατζέντας, με τον κ. Τσακαλώτο να επισημαίνει πως προς την έρευνα και τους πόρους πως χρειάζεται μία σταθερότητα, καθώς δεν μπορεί ένα χρόνο να παίρνεις λεφτά ένα χρόνο να μην παίρνεις. Σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει μία σταθερή εξέλιξη σ’ αυτό για να μπορούν και οι ερευνητές και τα νέα παιδιά που δουλεύουν σ’ αυτά τα προγράμματα, να ξέρουν που πηγαίνουν και που πατάνε.
Την αντίδρασή του όμως έδειξε στο θέμα της παύσης των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα “έτρεχε” το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την παρούσα ακαδημαϊκή χρονιά λέγοντας πως “Κοινή άποψη ότι μας στεναχωρεί η απόφαση του Υπουργείου να σταματήσει αυτά τα διετή προγράμματα, που ήταν για παιδιά που ήθελαν μία ειδίκευση σε κάποια τέχνη, σε κάποιο επάγγελμα. Το επιχείρημα ότι δεν ήταν έτοιμα αυτά τα προγράμματα δεν με πείθει. Κι εδώ μου είπαν ότι ήταν αρκετά προχωρημένα. Είμαι από την Ήπειρο και ξέρω κι από κει ότι υπήρχαν πολύ καλά προγράμματα για πολλά επαγγέλματα. Αυτό ήταν μία κοινή ανησυχία”.
Ως προς το θέμα των υποδομών, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανησυχία από τις πρυτανικές αρχές ότι δεν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα.
“Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής παιδείας και η υποχρηματοδότηση υπήρχε και σε μας και θα υπάρχει. Κάποτε θα πρέπει αυτή η κοινωνία να αποφασίσει πόσο θέλει να ξοδέψει στην παιδεία. Όταν ήμουν φοιτητής και από την άλλη πλευρά πολεμούσα γι’ αυτά, είχα ένα μπλουζάκι που έλεγε εάν θεωρείτε ότι η εκπαίδευση είναι ακριβή, δοκιμάστε την άγνοια”, υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός.

Κτηριακό και ανθρώπινο δυναμικό οι ελλείψεις του ΠΘ
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης μαζί με τους αντιπρυτάνεις εξέθεσε στον κ. Τσακαλώτο όλα τα ζητήματα που αφορούν το ίδρυμα και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν παρόντες και οι κ.κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, θα βοηθήσουν προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Πρύτανης εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν υποστηρίζοντας πως “Υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Έχουμε πρόβλημα να συντηρήσουμε και να αναπτύξουμε τα δύο επιπλέον campus που απέκτησε το Π.Θ. στη Λαμία και τη Λάρισα. Έχουμε πρόβλημα με τις προκηρύξεις μελών ΔΕΠ, που καθυστέρησαν και θέλουμε να ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να προλάβουμε κι εάν με τη νέα χρονιά θα έρθουν να ενισχύσουν νέα και παλιά τμήματα. Δεν μας φτάνει πλέον το διοικητικό προσωπικό γιατί δίνονται εύκολα θέσεις ΔΕΠ, θέσεις διοικητικού προσωπικού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει πολλά χρόνια να δει. Θέλουμε μία συνεχόμενη χρηματοδότηση της έρευνας για να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τους νέους ερευνητές να μας βοηθήσουν στα ερευνητικά μας project και να φέρουμε κι άλλους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των υποδομών- Βαμβακουργία, Κίτρινη Αποθήκη, Πολυτεχνική Σχολή- που έχει αρχίσει εδώ και 5 χρόνια και θα ήταν κρίμα να διακοπεί η συνέχεια στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου” και συμπλήρωσε πως από τις 90 θέσεις μελών ΔΕΠ, εγκρίθηκαν μόλις 11.

Στιγμιότυπο από την έξοδο του κ. Τσακαλώτου από τη συνάντηση, με το δώρο που του προσέφεραν οι πρυτανικές αρχές

Ο κ. Μαμούρης σημείωσε πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων Μηχανικών, για την Κίτρινη Αποθήκη, ενώ υπάρχουν και 7εκ. ευρώ από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε έρευνα σε ποια κτήρια θα τα διοχετεύσει. Ακόμη, ο κ. Μαμούρης ανέφερε πως η Βαμβακουργία και η Λαμία θα μπει σε ένα νέο ΣΔΙΤ, που βρίσκεται στο δρόμο της έγκρισης από την Διυπουργική και τη γενική γραμματεία των ΣΔΙΤ.
Να σημειωθεί πως τον κ. Τσακαλώτο συνόδευσε στο Πανεπιστήμιο η κ. Παπανάτσιου, ενώ παρόντες στην συνάντηση ήταν ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο πρώην Πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος, ο πρώην Αντιπρύτανη και Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη όπως και ο κ. Γιώργος Σταμπουλής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Μαζί ήταν και ο κ. Βογιατζής, από τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.