Ευθ. Τσάμης: «Ατελέσφορες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για το θέμα της ρύπανσης »

"Να ζωστεί η πόλη με μετρητές αέριας ρύπανσης, για τα μικροσωματίδια ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου"

Ατελέσφορες χαρακτήρισε τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, που επανέλαβε ότι επιθυμία όλων είναι να λυθεί το πρόβλημα, ενώ σχολιάζοντας τη μελέτη για τον εντοπισμό της δυσοσμίας σε καμινάδες έξι βιομηχανιών περιμετρικά του Βόλου, ανέφερε “ας αφήσουμε τις “έξυπνες μύτες” και όλα αυτά, γιατί μπορεί και αυτές να βοηθήσουν, αλλά από ότι φαίνεται δεν βοηθούν”…
Ο κ. Τσάμης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται για να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε και να ανακαλύψουμε το πρόβλημα που δημιουργεί τη δυσοσμία και όχι μόνο στην πόλη μας, είναι προσπάθειες που τις θέλουμε, αλλά το θέμα είναι να έχουμε και αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα είναι η αέρια ρύπανση και πως θα την περιορίσουμε, πρόβλημα είναι οι οσμές που υπάρχουν και τις ζούμε κατά διαστήματα με οδυνηρό τρόπο ορισμένοι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι, που οφείλονται και τι συμβαίνει.

«Να εντοπίσουμε το πρόβλημα»

“Η τεχνολογία υπάρχει. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε και να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Ο Ιατρικός Σύλλογος μετά την ενασχόληση του με το θέμα έκανε προτάσεις. Σε πρώτη φάση θα θέλαμε κάτι πολύ απλό από τις “έξυπνες μύτες”. Θα θέλαμε να ζωστεί η πόλη με μετρητές αέριας ρύπανσης, ώστε να ξέρουμε τι γίνεται με τα επικίνδυνα μικροσωματίδια που υπάρχουν στην περιοχή μας”, τόνισε ο κ. Τσάμης.
Όπως είπε, αέρια ρύπανση δεν είναι μόνο οι οσμές, που πρέπει να ξέρουμε από που προέρχονται και αν υπάρχει πηγή που είναι επικίνδυνη, αλλά η αέρια ρύπανση που οφείλεται όχι μόνο στη βιομηχανική, αλλά και στην καθημερινή μας δραστηριότητα, είναι επικίνδυνη γιατί τα μικροσωματίδια είναι προδιαθεσικός παράγοντας, αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, όπως είναι το κάπνισμα, η υπερβολική χοληστερίνη και το ζάχαρο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, εμείς έχουμε αποτελέσματα με την μελέτη των καθηγητών Γουργουλιάνη – Σαχαρίδη για την περιοχή μας και ξέρουμε ότι όταν ανεβαίνει η αέρια ρύπανση, με το δίκτυο μετρητών που τοποθέτησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πόλη, αυξάνονται τα περιστατικά εγκεφαλικών και εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο.
“Το πρόβλημα έχει καταγραφεί και εδώ και πολύ καιρό θα έπρεπε να έχει “ζωστεί” με μετρητές αέριας ρύπανσης η πόλη και ειδικά γύρω από τις βιομηχανίες που βρίσκονται περιμετρικά, που τους ακούμε και ακόμη δεν τους βλέπουμε”, τόνισε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα για να δούμε διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, ειδικά γύρω από βιομηχανίες που πιθανολογούμε ή φοβόμαστε ότι μπορούν να μολύνουν την περιοχή μας, είναι να γίνουν μετρήσεις στο έδαφος δίπλα από τις βιομηχανίες και μάλιστα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να δούμε αν η δραστηριότητά τους επιβαρύνει την περιοχή.
“Αυτά τα δύο θα θέλαμε σε πρώτη φάση να γίνουν στην πόλη μας και ας αφήσουμε τις “έξυπνες μύτες” και όλα αυτά, γιατί μπορεί και αυτές να βοηθήσουν, αλλά από ότι φαίνεται δεν βοηθούν. Αν θέλαμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα, θα μπορούσαμε με πολύ απλά, συγκεκριμένα βήματα και με συμφωνία μεταξύ των φορέων”, επισήμανε.
Τρίτη η Μαγνησία σε αναλογία
πληθυσμού – κρουσμάτων κορωνοϊού
Βλέπουμε να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η Μαγνησία είναι τρίτη στην Ελλάδα, σε αναλογία περιστατικών και πληθυσμού, δείχνοντας σε μία ανοδική τάση, που για τους γιατρούς λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενη, διότι οι συνθήκες συγχρωτισμού που βοηθούν στην εξάπλωση του ιού, είναι παρούσες στα σχολεία και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ενώ πέρυσι, τέτοια εποχή, με πολύ λιγότερα περιστατικά ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε κάποιο σοβαρό “ όπλο”, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ σοβαρό, αποτελεσματικό και δοκιμασμένο που είναι τα εμβόλια, ειδικά τα mRNA και βλέπουμε ότι δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω, για αυτό και βιώνουμε και θα βιώσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις και περισσότερους θανάτους”, τόνισε ο κ. Τσάμης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε ότι μέχρι πέρσι είχαμε ελάχιστους θανάτους και μέσα σε ένα χρόνο έχουμε 16 χιλιάδες νεκρούς. Όπως είπε, αν σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας πεθαίνουν από τη γρίπη 100 με 150 άτομα, καταλαβαίνουμε την τεράστια διαφορά που υπάρχει, με τραγικά αποτελέσματα και μας κάνει μεγάλη εντύπωση διότι ο κόσμος δεν πείθεται να εμβολιαστεί.
“Η Ελλάδα είναι ουραγός πλέον και συναγωνίζεται αρνητικά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σε επίπεδο ΕΕ και ενώ έχουν όλοι λίγο-πολύ βιώσει τον θάνατο και την αρρώστια δικών τους ανθρώπων και φίλων, μας κάνει τεράστια εντύπωση γιατί δεν μπαίνουν στη διαδικασία να προφυλαχτούν με το εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό και ασφαλέστατο”, τόνισε ο γιατρός.
Έρχονται χειρότερα πράγματα
Ο Ευ. Τσάμης προέβλεψε ότι θα δούμε χειρότερα πράγματα, καθώς ήδη το νοσοκομείο πιέζεται και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, γιατί είναι και λιγότεροι. “Φοβάμαι ότι θα δούμε χειρότερες καταστάσεις, απ’ ότι πέρυσι”, σημείωσε ο πρόεδρος των γιατρών.
Ο κ. Τσάμης χαρακτήρισε αξιόπιστο τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα και τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να ακούει τους επιστήμονες γιατί είναι αρμόδιοι για το θέμα και όχι τον κάθε φίλο και γνωστό που δεν έχουν επιστημονική άποψη.
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη
Ο κ. Τσάπης τόνισε ότι από την 1η Οκτωβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τη γρίπη και ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όπως είπε, ένα από τα κέρδη όλης αυτής της περιπέτειας που ζούμε εδώ και ένα χρόνο, είναι ότι πολύς κόσμος συνειδητοποίησε ότι τα εμβόλια – πέρα από αυτούς που έχουν τους προβληματισμού, τους φόβους τους ή είναι αρνητές – είναι αυτό που ξέρουν οι επιστήμονες, ότι είναι μία τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα και προσφέρουν μεγάλη προστασία στον πληθυσμό, σε σχέση με τους ιούς. Οπότε, πολλοί πια έχουν μπει στη διαδικασία και εμβολιάζονται και για τη γρίπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.