Ευθύμιος Τσάμης: Πιθανή εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μαγνησία

Με βάση τον φόρτο στα λύματα και την αγγλική μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική

Πολύ πιθανό είναι πλέον, το επόμενο διάστημα να έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μαγνησία, με βάση τον φόρτο στα λύματα και την αγγλική μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική, όπως ισχυρίστηκε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Οι γιατροί εκτιμούν ότι είμαστε στην τελευταία φάση, τη δύσκολη, θα υπάρξει επιδείνωση, αλλά θεωρούν ότι είναι το βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή και τον Μάιο θα έχουμε μπει σε μια καλή τροχιά, με τα εμβόλια που γίνονται και γιατί ο πληθυσμός όσο περνούν οι μέρες αποκτά μια φυσική ανοσία.
Όπως είπε ο πρόεδρος των γιατρών, κάθε ιός εξελίσσεται είτε προς πιο επιθετικές μορφές, είτε σε πιο ήπιες, ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει. Με τον κορωνοϊό υπάρχουν μεταλλάξεις που ξεκίνησαν από την Αγγλία, γι’ αυτό ονομάζεται αγγλικό στέλεχος, που δείχνουν μια μεγαλύτερη ικανότητα μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα να κολλάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους πιο εύκολα, κάτι που έχει αποτέλεσμα ο ιός να είναι πιο δραστήριος στην κοινότητα και να υπάρχουν περισσότερα περιστατικά.

Πιο μεταδοτικό το αγγλικό στέλεχος

«Αυτή η μετάλλαξη του ιού, δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι κολλήσουν τον ιό, τόσο περισσότεροι θα νοσηλευτούν και πιθανόν θα έρθουν περισσότεροι θάνατοι, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων», τόνισε ο κ. Τσάμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μ’ αυτή την έννοια, μας ανησυχεί θα βρισκόμαστε προ μιας νέας εξέλιξης, που για την επιστήμη είναι αναμενόμενη, αλλά δεν είναι επιθυμητή για την κοινωνία και την κατάσταση που ζούμε.
Ο πρόεδρος των γιατρών είπε ότι η διαφορά του αγγλικού στελέχους σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, είναι, ότι είναι πιο μεταδοτικός. Από κει και πέρα, τα συμπτώματα είναι ίδια, άλλοι θα ον περάσουν πιο ελαφριά, άλλοι πιο έντονα και άλλοι πιο βαριά και ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων, της απολύμανσης των χεριών και η χρήση μάσκας, χειρουργικής κυρίως, γιατί φαίνεται ότι οι υφασμάτινες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όχι μόνο για την αγγλική μετάλλαξη, αλλά και για τα προηγούμενα στελέχη.
Ο κ. Τσάμης εξήγησε ότι οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, με διπλό ύφασμα και ανάμεσά τους να υπάρχει ένα υλικό σαν φίλτρο για επιπλέον προστασία και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι μάσκα φορούμε για να είμαστε προστατευμένοι.

«Θα μπούμε σε πιο ήρεμα νερά…»

Όπως είπε, επειδή πολλοί κουράστηκαν, κυκλοφορούν χωρίς να φορούν μάσκα και δεν ακολουθούν τα μέτρα, κάτι που ίσως είναι η αιτία που έχει πυροδοτήσει το νέο κύμα λοίμωξης.
Ο κ. Τσάμης, με βάση το φόρτο στα λύματα, δεν απέκλεισε έκρηξη κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του νέου στελέχους που είναι περισσότερο μεταδοτικό.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα περάσουμε μια δύσκολη φάση, αλλά από τον Απρίλιο και μετά θα μπούμε σε πιο ήρεμα νερά και σε πιο ελεγχόμενη κατάσταση, ώστε το καλοκαίρι να βρεθούμε σε πιο φυσιολογικές καταστάσεις και να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.