Ευθύμης Τσάμης: “Διευρύνεται η υπόθεση του παθολόγου μετά τις νέες επώνυμες καταγγελίες εναντίον του”

Ο Υπουργός ή η δικαιοσύνη μπορεί να αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος γιατρού”

Μόνο ο Υπουργός ή η δικαιοσύνη μπορεί να αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενός γιατρού και όχι ο Ιατρικός Σύλλογος ξεκαθάρισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης αναφερόμενος στην υπόθεση του Βολιώτη παθολόγου ο οποίος φέρεται να είχε αντιεπιστημονικές απόψεις περί του εμβολιασμού αλλά και έχει γίνει εις βάρος του καταγγελία από σύζυγο 60χρονης γυναίκας, ότι την απέτρεπε αν και είχε κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνονταν, να μεταβεί στο Νοσοκομείο. Ο κ. Τσάμης επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και του magnesianews για νέες καταγγελίες εις βάρος του εν λόγω γιατρού, ενώ μίλησε για τις δύο υποθέσεις που εξετάζονται από τον Σύλλογο και το Πειθαρχικό του Όργανο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μιλώντας για την υπόθεση του γιατρού επεσήμανε πως υπάρχουν δύο υποθέσεις εις βάρος του. Η μία, που έχει παραπεμφθεί και εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου αφορά στις αντιεπιστημονικές του απόψεις περί του εμβολιασμού. Η δεύτερη υπόθεση προέκυψε μετά από καταγγελία συζύγου 60χρονης γυναίκας, η οποία τελικά έφυγε από τη ζωή, με τον σύζυγο να καταγγέλλει ότι ο εν λόγω γιατρός την απέτρεπε από τη νοσοκομειακή φροντίδα.

Για την πρώτη υπόθεση, ο κ. Τσάμης επεσήμανε πως ο ελεγχόμενος γιατρός κλήθηκε το καλοκαίρι να απολογηθεί ενώπιόν του και του Γραμματέα για όσα έλεγε σε συνεντεύξεις, βίντεο και ομιλίες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που διήρκησε 48 λεπτά, ο γιατρός, σύμφωνα με τον κ. Τσάμη ήταν προσβλητικός απέναντί του, απέναντι στον Γραμματέα και σε άλλους γιατρούς. “Είστε άσχετοι, δεν ξέρετε τίποτα”, έλεγε ο γιατρός και γι’ αυτό ο κ. Τσάμης, ως πρόεδρος του ΙΣΜ, έχοντας το δικαίωμα του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου ο γιατρός δια του δικηγόρου άσκησε ένταση για το χρηματικό ποσό, η οποία απορρίφθηκε και κατέθεσε και υπόμνημα για την ουσία του θέματος.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πρώτης υπόθεσης, προέκυψε και η καταγγελία του συζύγου της 60χρονη γυναίκας και ξεκίνησε κι άλλη διαδικασία, όπου το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου ανάθεσε σε μέλος του Πειθαρχικού την εξέταση του θέματος. Το μέλος του Πειθαρχικού ως ανακριτής πρέπει να καλέσει όλες τις πλευρές και να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Στο μέλος του Πειθαρχικού έχει ήδη καταθέσει η σύζυγος της 60χρονης. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Τσάμη για προανακριτική διαδικασία, που όταν ολοκληρωθεί το μέλος θα παραδώσει το πόρισμά του στο ΔΣ του Συλλόγου, το οποίο θα αποφασίσει ανάλογα με τα στοιχεία, εάν θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Μάλιστα ο κ. Τσάμης ανέφερε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και του Magnesianews.gr ότι υπάρχουν κι άλλες επώνυμες καταγγελίες για τον εν λόγω γιατρό και για το ίδιο θέμα, διευρύνοντας έτσι την υπόθεση.
Μάλιστα ο κ. Τσάμης μίλησε και για τη διαδικασία που υπάρχει για τυχόν αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με αφορμή αυτή την υπόθεση. Ο ίδιος σημείωσε πως τόσο οι διαδικασίες της δικαιοσύνης, αλλά και των Συλλόγων είναι χρονοβόρες. “Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο ΙΣΜ δεν έχει την αρμοδιότητα να αφαιρέσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο ΙΣΜ, εάν επιβάλει ποινή, ακόμη και αφαίρεση άδειας για κάποιο χρονικό διάστημα, ο κατηγορούμενος μπορεί να κάνει έφεση στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου οπότε έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή.
Η μόνη περίπτωση για αφαίρεση άδειας από κάποιο γιατρό που κρίνεται επικίνδυνος είναι από τον ίδιο τον Υπουργό ή από την δικαιοσύνη. Οι ιατρικού σύλλογοι δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης αφαίρεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος”, εξήγησε.
Τέλος, μιλώντας για το έργο του ΙΣΜ υπογράμμισε πως “για περιπτώσεις μεμονωμένες, αυτές θα πρέπει να απομονώνονται, να ελέγχονται και να τιμωρούνται με αποδείξεις, προκειμένου να αποδεικνύει κάθε Ιατρικός Σύλλογος ότι είναι απόλυτος στη διαφύλαξη των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας και να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του κοινωνικού συνόλου”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.