Ευθύμης Τσάμης για τον κορωνοϊό: Κανένας εφησυχασμός- Θα έχουμε “μικροπυρκαγιές”

Συστηματική τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης συστήνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης, έως ότου ο πληθυσμός αποκτήσει ανοσία, που αυτό θα γίνει είτε εάν νοσήσουν όλοι, όμως το αποτέλεσμα αυτής της “μεθόδου” θα φέρει εκατόμβες νεκρών ή να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Παράλληλα ο κ. Τσάμης μίλησε για τα τεστ κορωνοϊού σχολιάζοντας πως τα τεστ αντισωμάτων, δεν είναι τόσο αξιόπιστα όπως τα μοριακά.

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες τα δείγματα αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας να είναι άκρως ικανοποιητικά και στο Βόλο να έχουν παρουσιαστεί όλο αυτό το διάστημα μόλις δύο θετικά καταγεγραμμένα -ένας 22χρονος κι ένας 77χρονος Γερμανός- όμως η σημερινή είδηση για θετικό κρούσμα σε 30χρονη εγκυμονούσα, που νοσηλεύεται ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά.
Ο κ. Τσάμης σχολιάζοντας την εν λόγω περίπτωση και το επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα επεσήμανε πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, όπως πιστεύει πολύς κόσμος.
“Τέτοιου είδους περιστατικά, μικρο- εκρήξεις και μικρο- πυρκαγιές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε διαφορετικούς τόπους και διαφορετικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα μας ακολουθεί, ίσως όχι με τόσο μεγάλη ένταση, όπως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γιατί και λόγω του καλοκαιριού δεν έχουμε πολύ στενή επαφή και σε στενούς χώρους, που αυτά βοηθούν να έχουμε μετάδοση σε λοιμώδη νοσήματα”, τόνισε ο ίδιος.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι σε “επιφυλακή” και να μην βάζει στην άκρη τις οδηγίες που έχουν δοθεί για αποφυγή του συνωστισμού, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τακτικό πλύσιμο των χεριών κτλ.. Τα μέτρα προφύλαξης, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε πιστά κι αυτό μέχρι να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός.
Η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου με δύο τρόπους. “Ο πρώτος τρόπος ανοσίας είναι αν νοσήσουν μαζικά όλοι οι άνθρωποι μιας περιοχής, αλλά αυτό σημαίνει εκατόμβες νεκρών ή όταν εμφανιστεί το εμβόλιο και θα ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός. Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να έχουμε αποτελέσματα, χωρίς να έχουμε θύματα. Μέχρι όμως να βρεθεί το εμβόλιο ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε το πρόβλημα είναι η προφύλαξη και η προσοχή”, σημείωσε.

Μάλιστα, σχολίασε πως όλα αυτά δεν λέγονται κι επισημαίνονται για να τρομάξει ο κόσμος, αλλά για να ενημερωθεί και να κατανοήσει πως αυτό που κερδίσαμε το προηγούμενο διάστημα με θυσίες και οικονομικές και σε προσωπικό επίπεδο, δεν πρέπει να το χάσουμε ξαφνικά γιατί χαλαρώσαμε και υποτιμήσαμε το γεγονός.

Να επεκταθεί η διαδικασία των τεστ
Ο κ. Τσάμης εξήγησε όμως τι συμβαίνει με τα περιβόητα τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία χωρίζονται σε τεστ αντισωμάτων και μοριακά.
“Τα τεστ είναι δύο. Το ένα είναι των αντισωμάτων. Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται για να δούμε εάν κάποιος ήρθε σε επαφή με τον ιό ή έχει νοσήσει ή έχει μολυνθεί. Αυτά δεν είναι και τόσο αξιόπιστα, αλλά βοηθούν στο να ξέρει κάποιος εάν έχει αντισώματα και το άλλο είναι το μοριακό, που γίνεται εάν έχουμε τα συμπτώματα ή υποψιαζόμαστε ότι κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό και δείχνει εάν έχει μολυνθεί από αυτόν”, ανέλυσε.
Τα μοριακά τεστ πραγματοποιούνται στα Κέντρα Αναφοράς, δηλαδή για την περιοχή μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κι όχι στο Νοσοκομείο Βόλου. Ωστόσο υπάρχουν και ιδιωτικά εργαστήρια που ανιχνεύουν με μοριακά τεστ τον ιό, όμως το κόστος του εν λόγω τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο και κλινικές δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη η διενέργεια των μοριακών τεστ πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως αυτή την περίοδο που θα υπάρξει εισροή τουριστών από ξένες χώρες και στην περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα περιστατικά.

Να μην καταντήσει η μάσκα…αξεσουάρ
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας υπογράμμισε πως δεν έχουμε κατακτήσει πλήρως το καλό αποτέλεσμα που επέδειξε η χώρα μας και πως “είμαστε στη φάση όπου μια πυρκαγιά που εμφανίστηκε στο χωράφι μας, καταφέραμε να την περιορίσουμε, αλλά ο κίνδυνος μιας νέας πυρκαγιάς υπάρχει ακόμη”.
Καταλήγοντας, σχολίασε πως δεν θα πρέπει να καταντήσει η μάσκα ως αξεσουάρ, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ακόμη και το καλοκαίρι, καθώς με αυτούς τους τρόπους θα περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.