Ευθύμης Τσάμης: “Επιστολή στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το Νοσοκομείο Βόλου”

Ενώ ο ΙΣΜ ζητά να χρησιμοποιηθούν και εθελοντές ιδιώτες γιατροί για περιφερειακές εργασίες

Στους ιδιώτες γιατρούς θα απευθυνθεί σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητώντας τους να  συστρατευτούν και  να στηρίξουν το Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο είναι στα όριά του. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΜ κ. Ευθύμιος Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη σήμερα, μετά και τη σύσκεψη στο Αχιλλοπούλειο υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα, θα αποσταλεί σχετική επιστολή στα μέλη του Συλλόγου, ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον ένταξης στο Νοσοκομείο για να βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με την πανδημία. Ο κ. Τσάμης ζήτησε όμως να χρησιμοποιηθούν και γιατροί- εθελοντές για περιφερειακές εργασίες, όπως η ενημέρωση των συγγενών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη η πρόταση για να βοηθήσουν στα Νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί είχε γίνει και το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν χρειάστηκε σε τοπικό επίπεδο.

” Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατάφεραν με πολύ κόπο να χειριστούν την κατάσταση . Τότε τ ενδιαφέρον των παθολόγων και των πνευμονολόγων ήταν μηδενικό.  Υπήρχαν όμως 25 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρθηκαν και δήλωσαν να συμμετάσχουν στις εργασίες του Νοσοκομείου εκείνη τη δύσκολη περίοδο, προκειμένου να βοηθήσουν με ένα ωράριο που θα τους βόλευε κι αυτούς σε σχέση με τα ιατρεία που λειτουργούσαν με τις υποχρεώσεις και τους ασθενείς τους”, ανέφερε ο κ. Τσάμης, τονίζοντας πως τα ιδιωτικά ιατρεία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην στην αναχαίτιση περιστατικών προς το Νοσοκομείο.

Σημείωσε δε πως υπήρξαν και γιατροί οι οποίοι πέθαναν από κορωνοϊό κι άλλα που νόσησαν πολύ βαριά και κόντεψαν να πεθάνουν.

“Δεν είναι απλά τα πράγματα γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να σκεφθούν και το δικό τους επαγγελματικό βίο και τις υποχρεώσεις τους, οπότε δεν είναι χαρούμενη κατάσταση να είναι ελεύθερος επαγγελματίας”, σημείωσε. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ έριξε τις ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες για την υποστελέχωση των νοσοκομείων επισημαίνοντας τουλάχιστον για την παρούσα κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να στελεχώσει το προηγούμενο διάστημα τα Νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς με καλούς μισθούς κι έμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν γιατροί.

” Γιατροί υπάρχουν αλλά αν δεν δοθούν τα κίνητρα και οι αποδοχές, αυτοί οι γιατροί θα φεύγουν στο εξωτερικό. Κι έχουν φύγει 20.000 γιατροί”, σχολίασε.

Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρουν στον δημόσιο, με τον κ. Τσάμη να σημειώνει πως αυτή η κίνηση είναι μία παραδοχή αποτυχίας.

” Προστρέχει προς ιδιώτες και προσφέρει 2000ευρώ το μήνα  και 250 ανά εφημερία και ζητά παθολόγους και πνευμονολόγους. Με βάση νόμο μπορούν να λειτουργήσουν και τα  ιατρεία τους όσοι ιδιώτες ενταχθούν στα Νοσοκομεία, αλλά πως θα τα λειτουργήσουν μετά από 8ωρο στην κλινική covid και επιπλέον εφημερίες χωρίς να ξέρουμε ακόμη τον αριθμό. Η εφημερία αρχίζει μετά το οκτάωρο, συνεχίζεται μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας και συνεχίζεται το νέο οκτάωρο, δηλαδή 36 ώρες.  Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στο ιατρείο του ο γιατρός”, εξήγησε ο κ. Τσάμης για τη δυσκολία που υπάρχει ένας ιδιώτης να ενταχθεί στο ΕΣΥ και παράλληλα να λειτουργήσει και το ιδιωτικό του ιατρείο.

Παρόλα αυτά ο ΙΣΜ ετοίμασε ήδη την επιστολή- πρόσκληση που απευθύνεται στα μέλη του, προκειμένου να δηλώσουν όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο Βόλου κι έπειτα αυτός ο κατάλογος, εάν προκύψει να σταλεί στην 5η ΥΠΕ για τα περαιτέρω.

Εάν κι αυτό το μέτρο δεν “προχωρήσει” τότε το επόμενο βήμα που ακούγεται, όπως είπε ο κ. Τσάμης είναι η επιστράτευση, όμως συνέχισε ότι υπάρχουν πληροφορίες για απλήρωτους ιδιώτες γιατρούς που επιστρατεύτηκαν πέρυσι στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσάμης κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο κρατούν με νύχια και με δόντια οι γιατροί.

“Θα έλεγα οι συνάδελφοι που μπορούν να μπουν στη διαδικασία να βοηθήσουν. Οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί. Βέβαια οι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο δίνουν τη μάχη με αυτοθυσία  και  τεράστιο κόπο και το ότι  κρατιέται ακόμη το Νοσοκομείο και το σύστημα οφείλεται σε εκείνους. Οι συνάδελφοι στο Νοσοκομείοχρειάζονται βοήθεια και κάνω έκκληση στους  συναδέλφους όσοι μπορούν να προστρέξουν να βοηθήσουν και να αναλάβουν την  ευθύνη και οι απλοί πολίτες.  Από τη στιγμή που έχουμε εμβόλια και είχαμε και την προειδοποίηση δεν γίνεται να μην έχουν εμβολιαστεί και να ζούμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις. Όχι μόνο να χάνονται άνθρωποι αλλά να υπάρχει τέτοια μεγάλη πίεση στο σύστημα να ταλαιπωρούνται οι υγειονομικοί μας, το Νοσοκομείο μας και οι άλλοι ασθενείς από άλλες παθήσεις. Επικεντρώνεται όλη η προσπάθεια στους ασθενείς με κορωνοϊό κι αφήνουμε περιστατικά άλλων παθήσεων πίσω και να μην πηγαίνουν καλά και να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα σε αυτά”, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης.

Συνέχισε δε, πως οι πολίτες έχουν τεράστιες ευθύνες και εξέφρασε την ελπίδα του να καταλάβουν ότι πίστεψαν ανόητους και επικίνδυνους, όπως τους χαρακτήρισε, ανθρώπους και έστω και τώρα να εμβολιαστούν.

Ο κ. Τσάμης ζήτησε όμως να χρησιμοποιηθούν από το Νοσοκομείο και οι ιδιώτες γιατροί που θέλουν εθελοντικά να βοηθήσουν, έστω με μερικές ώρες σε περιφερειακές εργασίες ή και ακόμη στην ενημέρωση των συγγενών, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι.”Στον πόλεμο πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλες τις δυνάμεις που έχεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.