Ευθύμης Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης ο εμβολιασμός

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τους ανεμβολίαστους

Ζήτημα κοινωνικής ευθύνης χαρακτήρισε τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν εμβολιάζονται μεταθέτουν την ευθύνη στους νέους, προκειμένου να εμβολιαστούν, αλλά να προστατευθούν μέσω αυτών, οι ίδιοι. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο υγειονομικοί που έχουν ζήσει εκ των έσω την τραγωδία της πανδημίας να μην έχουν εμβολιαστεί και σημείωσε πως άνθρωποι που διακινούν αντιεμβολιαστικές ιδέες πολλές φορές έχουν ιδία κίνητρα, ακόμη και πολιτικής ανέλιξης.

 

Δεν νοσούν βαριά όσοι έχουν εμβολιαστεί

Ο κ. Τσάμης μίλησε για τον εμβολιασμό αλλά και τους νοσούντες, λέγοντας πως είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά προσβάλλονται από τον ιό,  επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν η πιθανότητα κάποιος να έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά αν τυχόν νοσήσει,  θα το περάσει πολύ ελαφρά. “Θα είναι απίθανο να μπει στο Νοσοκομείο και ιδίως στη ΜΕΘ. Αυτό έχει δείξει η πρακτική. υπήρξαν περιπτώσεις. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι αυτός που έχει κάνει το εμβόλιο, εάν βρεθεί στον ίδιο χώρο και συνήθως σε κλειστό χώρο για αρκετές ώρες με κάποιον που έχει κορωνοϊό μπορεί να θετικοποιηθεί , αλλά θα το περάσει πολύ ελαφριά”, ανέφερε και τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι μη εμβολιασμένοι.

“Να  καταλάβουν ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και για τον εαυτό τους, αλλά πολύ περισσότερο και για τους γύρω τους, τους συνανθρώπους τους και πολύ περισσότερο τους συγγενείς και φίλους τους”, σημείωσε ο κ. Τσάμης.

Αντιεπιστημονικό και παράλογο υγειονομικοί να μη έχουν εμβολιαστεί

Ο κ. Τσάμης μίλησε όμως και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που πριν λίγο διάστημα το ποσοστό τους έφτασε στο 40% και σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία. “Αυτοί οι άνθρωποι είχαν  δει την τραγικότητα της κατάστασης , των επιπτώσεων και των θανάτων . Οι γιατροί είναι ελαχιστότατοι που δεν έχουν εμβολιαστεί , οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές ή παραϊτρικό προσωπικό. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Οι συζητήσεις και τα επιχειρήματα απ’ όσο έχω δει και ακούσει και μου έχουν μεταφέρει είναι “άστο ας το κάνουν οι άλλοι” , που αυτό είναι έως και πονηρό . Είναι και αντιεπιστημονικό και παράλογο γιατί έχουν ζήσει εκ των έσω τη σφοδρότητα αυτής της πανδημίας”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Τόνισε δε πως ο εμβολιασμός είναι μια πράξη κοινωνικής ευθύνης για να προστατευθούμε οι ίδιοι και να μην αρρωστήσουμε, αλλά να προστατεύσουμε και τους γύρω μας.

“Το εμβόλιο είναι δώρο της επιστήμης και δώρο Θεού, για όσους πιστεύουν, όπως είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, σημείωσε ο κ. Τσάμης.

Μια σημαντική ακόμη παράμετρος στο θέμα των εμβολιασμών είναι το γεγονός πως εάν δεν χτιστεί το τείχος ανοσίας και αυξηθούν οι νοσηλείες, τότε πάλι θα γεμίσουν οι κλινικές των Νοσοκομείων με περιστατικά covid, πάλι το υγειονομικό προσωπικό θα ασχολείται μόνο με αυτούς, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω οι άλλες θεραπείες, τα χειρουργεία και να επικεντρωθεί το σύστημα υγείας πάνω στον κορωνοϊό και να πεθαίνουν άνθρωποι από άλλες ασθένειες.

Οι μεγαλύτεροι μεταθέτουν την ευθύνη στους νέους

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας για τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα πρέπει να προστατευθούν από τον κορωνοϊό ανέφερε ότι με την άρνησή τους να εμβολιαστούν, μεταθέτουν την ευθύνη στους νέους.

“Η κυβέρνηση λέει να εμβολιαστούν τα νέα τα παιδιά, για να προστατεύσουν τους 50 και άνω να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που επιθυμούμε γιατί αυτοί δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δηλαδή, ένας γονιός που έχει ένα παιδί 16, 17 ετών δεν θέλει να εμβολιαστεί και ουσιαστικά λέει ότι θα εμβολιάσω το παιδί μου γιατί  εγώ δεν θέλω να εμβολιαστώ. Μεταθέτουν τις ευθύνες στα νέα παιδιά για να προστατευτούν εκείνοι. Αυτό είναι ανεύθυνο. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην κοινωνία μας που δείχνουν τεράστια ανευθυνότητα, πονηριά, ιδιοτέλεια και είναι πέραν πάσης επιστημονικής και κοινής λογικής όσα λένε”, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης, συμβουλεύοντας τους πολίτες να συμβουλεύονται και να ακούν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των προσωπικών τους γιατρών.

Ιδιοτέλεια αυτών που γεννούν αντιεμβολιαστικές απόψεις

Ο κ. Τσάμης αναφέρθηκε όμως και στο προφίλ των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί από αντιεμβολιαστικές απόψεις, επισημαίνοντας πως προέρχεται από άκρα δεξιά και αριστερά, άλλοι είναι δικαιωματιστές, λέγοντας πως το εμβόλιο  είναι στέρηση ελευθερίας, γιατί έχουν μπερδέψει θέματα ελευθερίας με δημόσιας υγείας και υπάρχουν και άνθρωποι θρησκόληπτοι.

Εκείνο όμως που υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είναι πως υπάρχουν και άνθρωποι που διακινούν τέτοιες ιδέες γιατί έχουν ίδιο όφελος με απότοκο την πολιτική ανέλιξη.

“Μερικοί που διακινούν αυτές τις ιδέες μπήκαν στη διαδικασία δημιουργίας πολιτικού κόμματος. Δεν είναι τόσο αθώοι αυτοί που διακινούν αυτές τις ιδέες. Κάπου αποβλέπουν και κάποιοι αποβλέπουν στην πολιτική τους ύπαρξη. Να είναι λίγο υποψιασμένος ο κόσμος για αυτές τις θέσεις”, κατέληξε ο κ. Τσάμης.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.