Ευθύμης Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: “Καταπέλτης τα αποτελέσματα της έρευνας για την αέρια ρύπανση”

Να καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύση γιατί αυτό το τέρας, που λέγεται αέρια ρύπανση σκοτώνει κόσμο

Καταπέλτη χαρακτήρισε τα ευρήματα, που συνδέουν την αέρια ρύπανση με τα περιστατικά που περνούν το κατώφλι του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, διαπιστωμένο και θα πρέπει οι ιθύνοντες να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν, να συνταχθούν με τους φορείς και να βρεθεί μία λύση, γιατί το τέρας, όπως το χαρακτήρισε, της αέριας ρύπανσης σκοτώνει κόσμο.

Ο κ. Τσάμης έδωσε το παρών στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας των Γουργουλιάνη-Σαχαρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου Ημέρες Πνευμονολογίας.
Ανέφερε πως η παρουσία του έγινε, καθώς ο ίδιος θεωρεί σημαντική την έρευνα και άκρως σημαντικά τα ευρήματά της, καθώς έδειξε ξεκάθαρα ποιο είναι το πρόβλημα στον Βόλο.
Να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της έρευνας συνέδεαν την αέρια ρύπανση και την υπέρβαση των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 με την αύξηση των παιδιατρικών και παθολογικών περιστατικών κατά 33 και κατά 25% αντίστοιχα της ημέρες με αυξημένη ρύπανση.

“Από την έρευνα βγήκαν τρία σημαντικά δεδομένα. Το πρώτο εάν υπάρχει αέρια ρύπανση στην πόλη, γιατί υπήρχαν φωνές από επίσημους που αμφισβητούσαν και την ύπαρξή της. Το αποτέλεσμα είναι καταπέλτης, διότι με μέσο όρο για τα ΡΜ2,5 με όριο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τα 25 μικρογραμμάρια , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός μιλά για 10 μικρογραμμάρια, αποδείχθηκε ότι το 48% των ημερών για ένα έτος έχουμε υπέρβαση των ορίων. Άρα η άποψη ότι δεν έχουμε αέρια ρύπανση στην πόλη μας πρέπει να σταματήσει να διακινείται. Όποιοι το λένε τους εκθέτει. Δεύτερο και σημαντικό είναι το αποτέλεσμα όταν έχουμε αέρια ρύπανση. Εκτός από έναν βήχα, από μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα υπάρχουν και σοβαρές επιπτώσεις και καταγράφηκαν οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο και το αποτέλεσμα είναι καταπέλτης. Τις ημέρες που ανεβαίνει η αέρια ρύπανση έχουμε σαφέστατη άνοδο των περιστατικών . Αν είναι τα ΡΜ2,5 είναι 60-70 κι αν είναι συνεχόμενες ημέρες, μπορεί να αυξηθούν στο πολλαπλάσιο οι εισαγωγές κι αυτό δεν είναι κάτι που το ανακαλύψαμε στον Βόλο . Είναι παγκοσμίως γνωστό, όμως εδώ το καταγράψαμε ως δεδομένο. Έχουμε σοβαρή επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων.
Το τρίτο στοιχείο είναι οι πηγές της ρύπανσης. Αποδείχθηκε ότι φταίμε όλοι, το κυκλοφοριακό, η θέρμανση με καύση διάφορων υλικών και η βιομηχανία”, ανέλυσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.
Η ΑΓΕΤ ρυπαίνει διαχρονικά
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μετέφερε και τα ποσοστά που συμβάλει η βιομηχανική δραστηριότητα στην ρύπανση με το 15% να προέρχεται από τη βιομηχανική περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται πολλές βιομηχανίες, το 10% έρχεται εξ ανατολών που εκεί η βιομηχανία ΑΓΕΤ και 5% από το λιμάνι.
“Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα είδαμε ότι όλες οι βιομηχανικές περιοχές ρυπαίνουν. Το πόσο ρυπαίνει η κάθε μία είναι άλλο θέμα. Εξ ανατολών η ΑΓΕΤ ρυπαίνει αρκετά σε σχέση με το 15% της βιομηχανικής περιοχής που έχει πολλές βιομηχανίες και είναι αναμενόμενο να ρυπαίνει, γιατί εκτός από την καύση RDF/SRF , είναι η σκόνη που βγαίνει από το τσιμέντο διαχρονικά που έχει ΡΜ2,5. Επομένως εδώ δεν υπάρχει λίγο …έγκυος. Το ζητούμενο είναι να μειωθούν οι ρύποι από οποιαδήποτε δράση, από οποιαδήποτε βιομηχανία”, σχολίασε ο κ. Τσάμης.
Βέβαια ο ίδιος ανέφερε πως είναι προς τιμή της ΑΓΕΤ που θέλει να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να εφαρμόσει τις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας, προκειμένου να μειώνει την ρύπανση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Βόλου που είναι ναι σε συνεργασία με τους ερευνητές.
Μην προσπαθούμε να ακυρώσουμε τα
αποτελέσματα για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις

“Κάποιοι δεν μπήκαν στην διαδικασία να μιλήσουν με τον κ. Σαχαρίδη. Κατηγορούνται οι ερευνητές ότι συνεργάζονται με τις βιομηχανίες και πως μπορεί να είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και να ελέγχει τις βιομηχανίες. Πρέπει να ξεκαθαριστεί. Δεν έχει κάνει συμφωνία ο Σαχαρίδης και οι ερευνητές με τις βιομηχανίες. Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας με τις βιομηχανίες που δέχτηκαν τις προτάσεις του Πανεπιστημίου. Μην προσπαθούμε να ακυρώσουμε τα αποτελέσματα για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.
Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, να βρούμε λύσεις γιατί αυτό το “τέρας” που λέγεται αέρια ρύπανση σκοτώνει τον κόσμο. Δεν ψάχνουμε να κάνουμε καριέρες πάνω σ’ αυτό το θέμα, την υγεία των ανθρώπων θέλουμε να προφυλάξουμε. Επομένως όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά και συνταρακτικά”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης, αναφερόμενος εμμέσως σε όσους φορείς αμφισβήτησαν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτό το μνημόνιο συνεργασίας των ερευνητών με φορείς και βιομηχανίες, που έχουν κι εκείνες μερίδιο ευθύνης στη ρύπανση.
Ο κ. Τσάμης επεσήμανε πως η συνεισφορά της ερευνητικής ομάδας και του Πανεπιστημίου είναι πολύτιμη και δεν θα πρέπει κανείς να κατηγορεί αυτόν που αναδεικνύει το πρόβλημα, καθώς ο εχθρός είναι το ίδιο το πρόβλημα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για ακόμη μία φορά τόνισε πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να μιλήσουν με τους ερευνητές, όπως θα πράξει σε συνάντηση και ο Ιατρικός Σύλλογος, να ενημερωθούν και να λύσουν το πρόβλημα γιατί δεν είναι παντογνώστες, ενώ για ακόμη μια φορά είπε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης ακόμη δεν έχει απαντήσει στην επιστολή- πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου.
“Θα έπρεπε στις μεγάλες πόλεις να υπήρχαν δίκτυα μετρητών, Υπάρχει στρουθοκαμηλισμός από τους ιθύνοντες. Αντί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, το βάζουν κάτω από το χαλί”, κατέληξε ο κ. Τσάμης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.