Φ. Σαχινίδης: «Μένω έκπληκτος με το master plan των Ολλανδών και τη σιωπή των κυβερνητικών στελεχών»

Τι ανέφερε στο Ράδιο Ένα ο π. Υπ. Οικονομικών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, ενώ πλέον διεκδικεί μία θέση στην Ευρωβουλή καθώς κατέρχεται υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.  Ο Φίλιππος Σαχινίδης σήμερα το απόγευμα στις 7, μαζί με την συνυποψήφιά του κ. Σούλα Βακουφτσή διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση στο ΤΕΕ Μαγνησίας ενόψει των Ευρωεκλογών. Λίγες ώρες πριν, ο πρώην Υπουργός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόσο για την πορεία της οικονομίας της χώρας, όσο και για την Θεσσαλία και το περιβόητο master plan των Ολλανδών σχολιάζοντας ότι έμεινε έκπληκτος με πολλές από τις προτάσεις του, κυρίως σε ότι αφορά στην αλλαγή καλλιεργειών, αλλά και με τη σιωπή των κυβερνητικών στελεχών.

 

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε αρχικά στον τομέα της οικονομίας, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το οίκο Standard & Poors. Ο κ. Σαχινίδης εξήγησε πως η οικονομία της χώρας, δεν άλλαξε βαθμίδα, καθώς ο οίκος είπε απλώς ότι οι προοπτικές είναι θετικές.

«Εξακολουθούμε να είμαστε στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας και εξακολουθεί να υπάρχει ένας οίκος αξιολόγησης η Moody’s που δεν μας έχει εντάξει ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα», εξήγησε ο ίδιος.

Τόνισε βέβαια ότι κάθε αναβάθμιση σε αξιολογήσεις που κάνουν οι οίκοι στα ομόλογα του Δημοσίου είναι ένα βήμα προόδου και είναι το αποτέλεσμα όχι απλώς των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά όλων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει από το 2010 και που ουσιαστικά επέτρεψαν στην Ελλάδα, χάρη και στις αποφάσεις που πάρθηκαν και το 2011-2012 και στη συνέχεια για το δημόσιο χρέος,  να βρίσκεται σε ένα πιο ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό του παρελθόντος.

«Το γεγονός ότι έχουμε πλέον ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όχι ικανοποιητικό, όχι όσο θα θέλαμε σε έναν βαθμό εξηγεί τις πρωτοβουλίες που πήραν οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης», είπε ο κ. Σαχινίδης και έφερε ως παράδειγμα τους προβληματισμούς που κατέθεσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που εξήγησε γιατί δεν ενέταξε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή, ο οίκος Moody’s εξήγησε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω σε πολλές μεταρρυθμίσεις κάνοντας όμως μία ειδική αναφορά στο ζήτημα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, ενώ το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ήταν πως η οικονομία της χώρας έχει έναν μονοθεματικό προσανατολισμό, καθώς εξαρτάται υπερβολικά από τα έσοδα στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

«Ο τουρισμός, που είναι πραγματικά μια πηγή εσόδων είναι αρκετά ευαίσθητος και στις υγειονομικές κρίσεις και στις ενεργειακές και στην κλιματική κρίση, που στη Θεσσαλία το ζήσαμε πολύ χαρακτηριστικά. Το να στηρίζεσαι υπερβολικά σε μία μόνο δραστηριότητα καθιστά την οικονομία ευάλωτη και το είδαμε αυτό την περίοδο της υγειονομικής κρίσης όταν έκλεισαν τα σύνορα και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι εάν δεν στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, που απασχολούνται σε αυτές η οικονομία θα είχε οδηγηθεί σε πολύ ακραίες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης τονίζοντας ότι ο οίκος Moody’s απευθυνόμενος στην Ελλάδα λέει ότι θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες και σοβαρότερες προσπάθειες ώστε να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας. Ουσιαστικά ο οίκος σημειώνει ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι ανθεκτική.

Οι αγρότες κάνουν εντατικά αγγλικά για να διαβάσουν το master plan των Ολλανδών…

Μιλώντας για την ανθεκτικότητα, η συζήτηση ήρθε και στη Θεσσαλία και στο περιβόητο master plan των Ολλανδών με τον κ. Σαχινίδη να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κάνουν εντατικά μαθήματα αγγλικών για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο αυτής της μελέτης, η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου στα αγγλικά.

«Μένω έκπληκτος με πολλές από αυτές τις τοποθετήσεις και τη σιωπή των κυβερνητικών  στελεχών. Ως Θεσσαλός και ως άνθρωπος που ως τα 18 έβαζα καπνά, υπενθυμίζω ότι η Θεσσαλία είχε μια δραστηριότητα στα καπνά στα ζαχαρότευτλα και σταδιακά αυτές οι δραστηριότητες μαζί με το εργοστάσιο ζάχαρης εγκαταλείφθηκαν. Και τώρα έρχεται ξαφνικά η ολλανδική αυτή εταιρεία, καταθέτει μία μελέτη στα αγγλικά, κάνουμε στη Θεσσαλία αγρότες και κτηνοτρόφοι εντατικά μαθήματα για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο αυτής της μελέτης και μας λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το καλαμπόκι και το βαμβάκι για να αντιμετωπιστεί το έλλειμα που υπάρχει στο υδάτινο ισοζύγιο. Η απορία μου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τα στελέχη της ΝΔ συμφωνούν με το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών; Και να μας πουν αφού μας προτείνουν να εγκαταλείψουμε αυτές τις καλλιέργειες, έχουν κάποια εναλλακτική πρόταση με το τι θα έπρεπε να ασχολούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας;», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι εφόσον προτείνεται η εγκατάλειψη ακόμη δύο δραστηριοτήτων θα έπρεπε να υπάρχει και πρόταση για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με πόρους συγκεκριμένους που θα προέρχονται από τα διάφορα ΕΣΠΑ και από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα έχει ένα βάθος 4ετιας- 5ετιας και να συγκροτηθεί μία task force, η οποία θα αναλάβει την υλοποίησή του. Εκείνος είχε προτείνει και τη συγκρότησης μίας ειδικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα αξιολογούσε σε τακτική βάση τα πεπραγμένα της task force.

«Εκτός από την μελέτη που έχουν καταθέσει οι Ολλανδοί, δεν έχω δει κάτι. Κι αυτή δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Περιμένω να δω εάν το υιοθετεί η κυβέρνηση για να ξέρουμε που βαδίζουμε και που πάμε», σχολίασε.

Δέκα επιχειρήσεις έχουν πάρει πάνω από 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Σαχινίδης ακόμη, αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι τα χρήματα οδεύουν σε συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες και σημείωσε ότι από ένα σύνολο 400.000 επιχειρήσεων μόλις 200 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ένα ποσό της τάξης των 4,5 δις.

«Υπάρχει έρευνα που έχει ξεκινήσει από την ΕΕ γιατί δέκα συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν πάρει ένα πακέτο πάνω από 2 δις κι ο έλεγχος που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ εάν οι διαγωνισμοί μέσω των οποίων περάσανε αυτά τα 2 δις ήταν στημένοι και κρατήσαν ψηλά το κόστος των επενδυτικών σχεδίων, για να μπορέσουν να έχουν μεγάλη κερδοφορία», υποστήριξε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, λέγοντας πως αυτό και μόνο είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου με βάση τις προτεραιότητες που έδωσε η ΕΕ με στόχο να έχουμε μία δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και  λειτούργησε με κίνητρα πελατειακά.

Οι Έλληνες βιώνουν μία καθημερινή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου

Ως πρώην Υπουργός Οικονομίας δεν θα μπορούσε ο κ. Σαχινίδης να μην αναφερθεί στον πληθωρισμό και την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Υπογράμμισε πως οι Έλληνες βιώνουν μία καθημερινή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι αφορά περίπου σε 560.000 εργαζόμενους σε ένα σύνολο πολύ μεγαλύτερο.

«Σχεδόν 1 στους 4 είναι δικαιούχος αυτών των αυξήσεων. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό υπολείπεται του ρυθμού μεταβολής των τιμών των τροφίμων. Ο μισθός πηγαίνει στη στέγαση και στα τρόφιμα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες έρχονται πρώτοι στην ανασφάλεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης μεταξύ των Ευρωπαίων», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να μειώσει ούτε τους έμμεσους φόρους , ούτε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ούτε να πάρει μέτρα για να λύσει το πρόβλημα στέγασης που τρώει 35-40% του μηνιαίου εισοδήματος και κατά τα άλλα λέει ότι έχει δώσει επιδόματα και στηρίξεις στα ελληνικά νοικοκυριά.

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των εισοδημάτων, όπως είπε ο ίδιος, πέρα από τις μειώσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και ΦΠΑ ήταν στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε 350.000,  να δοθεί ένα νέο ΕΚΑΣ και στους εργαζόμενους να δοθεί από τώρα μία τριετία και να μην περιμένουν ως το 2027 να πάρουν μία τριετία.

«Αποδείχθηκε ότι όλοι αυτοί που έλεγαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα καταργώντας όλα τα άρθρα των μνημονίων ή θα μηδενίσουν τα ελλείματα  σε 1,5 χρόνο, υποχρεώθηκαν και ακολούθησαν τις ίδιες πολιτικές. Το τεράστιο πρόβλημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2009 είχε τέτοια έκταση, που ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος θα ήταν εάν είχαν επιτευχθεί ευρύτερες συναινέσεις . Οι συναινέσεις δεν δόθηκαν ούτε από τη ΝΔ, ούτε από ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα η κρίση αυτή  να παραταθεί , να πάρει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που θα έπαιρνε και υποχρεώθηκαν όλοι οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν τις ίδιες πολιτικές και πολλές φορές ακόμη πιο αυστηρές», σημείωσε ο ίδιος.

Έφερε δε ως παράδειγμα την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο δύσκολα μέτρα, αλλά και το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, που θεμελίωσε την προσωπική διαφορά.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραμονές εκλογών του 2019 έλεγε ότι θα καταργήσει την προσωπική διαφορά και όχι μόνο δε την κατήργησε αλλά εξακολουθεί να υπάρχει προσωπική διαφορά και πάρα πολλοί συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αύξηση», κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.