Φ. Σαμαλέκος: «Ο Μπασδάνης λειτουργούσε αυτόνομα ακόμη και παράτυπα- Οι βασιλείες τελείωσαν»

Τραγική η κατάσταση στον τουρισμό της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου

Συνέπλευσε με τον Αρ. Μπασδάνη στην διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και αναδείχθηκε Α’ Αντιπρόεδρος. Όμως τώρα τα πράγματα άλλαξαν για τον Φίλιππο Σαμαλέκο που «καρφώνει» τον απερχόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη κάνει λόγο ακόμη και για παρατυπίες του προέδρου. Ο κ. Σαμαλέκος μίλησε έξω από τα δόντια και αναφέρθηκε σε αποφάσεις που λαμβάνονταν μόνο από τον πρόεδρο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι βασιλείες τελείωσαν. Πλέον συστρατεύεται με την παράταξη Λιαδέλη και τονίζει ότι η Μαγνησία έχει μεγάλη ανάγκη στήριξης από την πολιτεία.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Φίλιππου Σαμαλέκου:

«Είναι η τρίτη δεκαετία μου στο Επιμελητήριο. Ήμουν και πριν με τον κ. Μπασδάνη, στήριξα, συλλειτούργησα μαζί του, κάναμε αρκετά πράγματα. Η λέξη αλλάζω στρατόπεδο με ενοχλεί. Εγώ συνεχίζω και είμαι με το Επιμελητήριο. Δεν είμαι με τον Μπασδάνη, αλλά αύριο το πρωί θα συνεχίσω να είμαι με το Επιμελητήριο, που για μένα είναι νούμερο ένα φορέας. Δεν είμαι με τον Μπασδάνη γιατί δεν μπόρεσα να συλλειτουργήσω ειδικά στην τελευταία θητεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαλέκος.
Συνέχισε δε και τόνισε πως αυτό που πήγε στραβά και τον έκανε να μεταπηδήσει στρατόπεδο ήταν η αρχή του ενός. « Ο Μπασδάνης δεν ήταν ο Μπασδάνης της πρώτης πενταετίας και λειτουργούσε αυτόνομα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά όλα αυτά θέλουν ομαδικότητα. Δυστυχώς υπάρχουν πράγματα που φαίνονται και υπάρχει και η πραγματικότητα. Στις περισσότερες διοικητικές επιτροπές παίρναμε τα θέματα την τελευταία στιγμή. Ο μεγάλος λόγος ο οποίος ήρθε αυτή η φθίνουσα πορεία των σχέσεων είναι ότι λειτουργούσε με προσωπικές και μόνο αποφάσεις», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαλέκο όσο καλός κι αν είναι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για …βασιλείες.
«Οι βασιλείες έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια και όπου έχουν μείνει είναι διακοσμητικές. Το άθλημα είναι ομαδικό, όσοι δεν το καταλάβουν δεν πάνε μπροστά. Υπάρχει μία κεφαλή και πολλές φορές με την καλή έννοια του όρου μπορεί να είναι και διακοσμητική, χρειάζονται όμως δίπλα τεχνοκράτες, επιστήμονες άνθρωποι που έχουν και διάθεση αλλά και να προσφέρουν. Δεν μπορώ να τα αποφασίζω τελευταία στιγμή όλα, πολλές φορές και παράτυπα κι εμείς να στηρίζουμε», υπογράμμισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου αφήνοντας ουσιαστικά έκθετο τον απερχόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Εξηγώντας τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαλέκος για παρατυπίες, επεσήμανε ότι αυτά που γίνονταν ήταν παράτυπα όχι παράνομα. «Όταν στο συμβούλιο δεν έρχονται τα θέματα 2 μέρες πιο μπροστά δεν είναι παράτυπο; Μπορεί να μην προλάβαινε ο άνθρωπος αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τελευταία στιγμή γιατί δεν προλαβαίνω, τα κάνω όλα μονός μου. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος. Εγώ κουράστηκα. Κάποιοι έμειναν δίπλα του».

Η τελευταία κόντρα
Ο κ. Σαμαλέκος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα της Πολυκλαδικής Έκθεσης, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε απευθείας εταιρεία από τη Λάρισα, χωρίς να γίνει κανένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις από τη Μαγνησία. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαλέκο αυτό ήταν και το τελευταίο θέμα, για το οποίο κοντραρίστηκε ιδιαίτερα.
« Πήγε και το κανόνισε μόνος του. «Θέλετε να μην το κάνω; Το κάνω έτσι»», ανέφερε ο κ. Σαμαλέκος λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε γίνει έστω μία ανακοίνωση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για κατάθεση προτάσεων είτε από την τοπική κοινωνία είτε από άλλο μέρος της Ελλάδας.
Ο έμπειρος επιχειρηματίας σχολίασε πως αυτή αλλά και άλλες αποφάσεις περιείχαν το στοιχείο της βιαιότητας, ότι δεν προλαβαίνουμε και επιλέγουμε αυτό τον τρόπο. « Δεν είμαι σε θέση να αποδείξω κάτι ότι το έκανε για ιδίο όφελος, αλλά είναι προχειρότητα. Είναι άδικο απέναντι σε κάποιους επιχειρηματίες», τόνισε. Σημειώνεται δε ότι Βολιώτης επιχειρηματίας με εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων έχει καταθέσει εξώδικο κατά του Επιμελητηρίου για τον τρόπο επιλογής του διαχειριστή της Πολυκλαδικής Έκθεσης.
Ακόμη όμως και στο περίπτερο της ΔΕΘ, μπορούσαν σύμφωνα με τον κ. Σαμαλέκο να γίνουν καλύτερα πράματα. «Δεν θέλω να μηδενίσω τα πάντα. Μπορούσαν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Έγινε κι εκεί μία προσπάθεια. Επιμένω όμως ότι πρέπει να λειτουργείς ομαδικά» ανέφερε και τόνισε πως έπρεπε να αξιοποιηθούν και τα 31 εκλεγμένα μέλη στο Επιμελητήριο, καθώς όπως είπε στο Επιμελητήριο δεν υπάρχουν «απέναντι».
«Στο επιμελητήριο δεν χωράνε οι αντίπαλες παρατάξεις, χρειάζονται όλοι. Πρέπει να τους αγκαλιάσεις. Δεν μπορεί να πηγαίνει με την αρχή του αρχηγού μόνο», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «που είναι η συγκέντρωση των ομάδων, των επιχειρηματιών; Το θέμα είναι πόσο παλεύουμε να αντιστρέψουμε τα προβλήματα, να ξεχάσουμε οποιαδήποτε κομματική σφραγίδα. Συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας είμαστε, πιέζουμε για να καταφέρουμε να περάσουμε».

Ο τουριστικός κλάδος της Μαγνησίας είναι στο χείλος του γκρεμού
Ο κ. Σαμαλέκος όμως δεν μίλησε μόνο για τα αυστηρώς εκλογικά αλλά και για τα προβλήματα της Μαγνησίας, με αφορμή και την ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων με την οποία αντιδρά στον αποκλεισμό περιοχών από τη δράση ενίσχυσης πληγεισών περιοχών από τον Daniel.
«Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων. Δεν είναι σκληρή η ανακοίνωση είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή η μικρομεσαία επιχείρηση γενικότερα αλλά και όλος ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού στη Μαγνησία. Είναι μία εποχή που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Όλοι οι φορείς πρέπει να συμβάλλουμε στην ιδιαίτερη υποστήριξη όχι απλώς της Θεσσαλίας αλλά ιδιαίτερα της Μαγνησίας. Ο τουρισμός στη Μαγνησία βρίσκεται στα χειρότερά του αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Σαμαλέκος τονίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που σκέφτονται ακόμη και να φύγουν από το επάγγελμα, ενώ από την πτώση του τουρισμού επηρεάζονται πάρα πολλά ακόμη επαγγέλματα.
«Πρέπει να πέσουμε όλοι από πάνω ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να πείσουμε την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα όλους τους συμπολίτες, όπως σε άλλες περιοχές όταν είχαν συμβεί τρομακτικά προβλήματα και να βάλει το χέρι η πολιτική ηγεσία με ισχυρά μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαλέκο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν φτάνουν και από πλευρά του το Επιμελητήριο Μαγνησίας τόνισε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να εμπλακεί ώστε να μην πάρουν χρήματα κάποιοι επιχειρηματίες.
«Το Επιμελητήριο δεν ήθελε ποτέ να βγει κάποια περιοχή, δεν είχε λόγο να στερήσει από κάποιο μικρομεσαίο ή μεγάλο επαγγελματία οποιαδήποτε ενίσχυση. Πολλοί χρησιμοποιούν το Επιμελητήριο για να περάσουν τις δικές τους θέσεις . Δεν υπάρχει λόγος το Επιμελητήριο να αρνηθεί την υποστήριξη σε κάποιον επαγγελματία.
Εάν θα μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο; Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οι πιέσεις να είναι ακόμη περισσότερες, η οργάνωση ακόμη καλύτερη. Δεν μπορώ να μηδενίσω το έργο του Επιμελητηρίου μέχρι σήμερα. Ξέρω όμως ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», υπογράμμισε και τόνισε πως υποχρέωση του Επιμελητηρίου είναι να στηριχθούν όλοι οι επαγγελματίες της Μαγνησίας.
Όμως ο κ. Σαμαλέκος αποδέχεται και τα λάθη που έγιναν ειδικά στον τουρισμό. «Δεν βοηθήσαμε όσο πρέπει τον τουρισμό, δεν χρησιμοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και πρέπει από τον Δήμο, την Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, αλλά και όλοι οι φορείς να συνεισφέρουμε σε ιδιαίτερα αναπτυξιακά προγράμματα που να θέλουν επιχειρηματίες ακόμα και εκτός Ελλάδος να επενδύσουν στην περιοχή. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά», υποστήριξε.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους επαγγελματίες που είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο κ. Σαμαλέκος τα χαρακτήρισε ημίμετρα.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Μαγνησία δεν έχει τα ίδια προβλήματα με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας ή της Ελλάδας και χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη.
«Τα μέτρα μπορεί να είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν. Οι επαγγελματίες βρίσκονται στα κάγκελα. Όταν ένας άνθρωπος οφείλει τις εισφορές του στο ταμείο και είναι ένα ποσοστό που αγγίζει το 75% δεν το κάνει γιατί δεν έχει διάθεση να πληρώσει, δεν έχει χρήματα. Χρειαζόμαστε μία μεταβατική περίοδο και να δουν ανά περιοχή τα προβλήματα», επεσήμανε συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα από τον Daniel δεν έχουν τελειώσει.
«Πρέπει να γίνει εξωστρέφεια για τον νομό. Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, εξωστρέφεια, χαμόγελα, εκδηλώσεις, ημερίδες και όλα αυτά θέλουν πόρους, θέλουν χρήματα. Πρέπει να βάλουμε το χέρι μας εδώ, γιατί όλα είναι διεκδικήσεις. Όλοι χτυπούν την πόρτα του Πρωθυπουργού, έτσι πρέπει να χτυπήσουμε κι εμείς όχι με λαϊκισμούς, αλλά παρουσιάζοντας νούμερα, δείχνοντας την κατάσταση. Πρέπει να αποδείξει η πολιτεία ότι θα σταθεί περισσότερο», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.