Αποκαλύφθηκαν τα έργα βιτρίνας με τα οποία «χτίστηκε» ο Βόλος τα τελευταία χρόνια επί δημαρχίας Αχιλλέα Μπέου με την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε την πόλη, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βόλου με την «Συμμαχία για τον Βόλο» κ. Φαίη Τζανετουλάκου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα λαμπάκια «πνίγηκαν» και τα λουλουδάκια «ξεριζώθηκαν»…
«Είδαμε ότι αυτή η πλημμύρα έφερε στο προσκήνιο πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Από μια ξεγύμνωσε όλα αυτά τα έργα στολισμού του δημάρχου. Είδαμε ότι και τα λαμπάκια πνίγηκαν και τα λουλουδάκια ξεριζώθηκαν και η πόλη έφτασε σε ένα σημείο, που μέχρι σήμερα είναι μέσα στη λάσπη. Η οδοποιία ξεδίπλωσε όλο της το μεγαλείο. Οδοποιία τσιγαρόχαρτο! Κι από την άλλη έβγαλε στην επιφάνεια και συγκλονιστική αλληλεγγύη. Νέα παιδιά που τα είδα, δουλέψαμε μαζί, πήγαιναν σε αυλές ξελάσπωναν, βοηθούσαν. Στη νεολαία υπάρχει αυτός ο διχασμός, είναι οι μεν και οι δεν», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Τζανετουλάκου κάνοντας λόγο για μια πλημμυρίδα αγάπης και αλληλεγγύης των νέων και όχι μόνο και από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες από τον Δήμο να καρπωθεί ενέργειες αλληλεγγύης.
Η ίδια μιλώντας για την ειδοποιό διαφορά της «Συμμαχίας για τον Βόλο» υπογράμμισε πως τα μέλη της έχουν βάλει όλα στην άκρη τα πολιτικά κόμματα και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά μόνο για την πόλη.
«Δεν ξέρω εάν θα φυτεύουμε κάθε δεύτερη εβδομάδα πανσέδες, της τάξης των 150.000 ευρώ, ή αν θα κρατήσουμε τον μπλε ουρανό που κοστίζει 300.000 ευρώ. Θεωρώ ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε καταρχήν για αντιπλημμυρικά, να καθαρίσουμε τις κοίτες των ποταμών, που αναρωτιόμαστε στην επόμενη βροχή τι θα γίνει», επεσήμανε η ίδια και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει και συνεργασία με την περιφέρεια τόσο στα αντιπλημμυρικά έργα, όσο και στα έργα υδροδότησης που αφορούν στην λίμνη Κάρλα.
Βέβαια, υπογράμμισε ότι για όσα έχουν γίνει, αλλά και για όσα δεν έχουν γίνει η εισαγγελική έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος καθώς σύμφωνα με την ίδια τα χρήματα για τα έργα υπήρχαν και εκταμιεύτηκαν.
«Τι έγινε; Πως τα 145 εκ. έγιναν 6εκ. ; Που πήγαν τα υπόλοιπα; Πήγαν σε διαφήμιση, σε ρεκλάμα, σε τσέπες; Να τα δούμε όλα, να υπάρξει μία διαφάνεια. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σε ότι αφορά στο νερό και στην καταλληλότητά του η κ. Τζανετουλάκου επέμεινε ότι πρέπει να παρουσιαστούν στοιχεία και μετρήσεις.
Η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί νερό από τις πηγές του Πηλίου
Στο μεταξύ, για το θέμα του νερού, η κ. Τζανετουλάκου αναρωτήθηκε για τις πηγές του Πηλίου, που πηγαίνουν και που καταλήγουν, υποστηρίζοντας ότι «γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το καθαρό νερό πηγαίνει και στην ΑΓΕΤ για τις δικές της λειτουργίες» και συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν έχουμε αέρα , δεν έχουμε νερό. Ο Βόλος πρέπει να ανασάνει. Είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ως Συμμαχία για τον Βόλο έχουμε ξεκάθαρες θέσεις γι’ αυτό. Λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων πλήρως. Εμείς θα θέτουμε βέτο σε όποια ΑΕΠΟ, θα τρέξουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θεσμικά και όχι μόνο κινηματικά. Θα δούμε το θέμα του νερού σε συνεργασία με την περιφέρεια. Θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση. Έχουμε επιστημονικές προτάσεις για το νερό και τις έχουμε καταθέσει».
Είναι θέμα ηθικής και πολιτισμού η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα σχόλια του απερχόμενου δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, μετά την επιστολή που απέστειλαν ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , υποψήφιοι του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο» στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενημερώνοντάς τη για το όραμα του συνδυασμού σε σχέση με την πόλη και την συνεργασία της με το τοπικό Ίδρυμα. Η κίνηση δε αυτή των υποψηφίων, προκάλεσε αντιδράσεις από τη πλευρά του Αχ. Μπέου.
«Θεωρούμε ότι είναι θέμα ηθικής και πολιτισμού να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την πόλη, γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, έχει μπει μέσα στα 800 καλύτερα και ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα. Είναι κρίμα να είμαστε απαξιωμένοι και να αναφερόμαστε με γνωστούς χαρακτηρισμούς από τον απερχόμενο δήμαρχο», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι ο δήμαρχος Βόλου έχει ξεκινήσει έναν περίεργο ταξικό πόλεμο. «Έχει βάλει απέναντι όσους δεν είναι όπως αυτός και περνά και το αφήγημα ότι όλοι μπορείτε να γίνεται σαν κι εμένα, έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, που εν τέλει πέτυχε και είναι ένας από εκείνους. Άρα δεν χρειάζεται να πάτε στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο έχει δαιμονοποιηθεί, είναι μια ελίτ οικονομική και του πνεύματος που δεν έχει σχέση με τον λαό. Όμως όλοι μας είμαστε αυτοδημιούργητοι. Εγώ δεν έχω φίλους επιχειρηματίες. Εκείνος έχει φίλους επιχειρηματίες, που τον στηρίζουν, που έχουν τα πάρα πολλά λεφτά. Εμείς δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που έχουμε είναι μια αυτονόητη νοημοσύνη», κατέληξε η κ. Τζανετουλάκου.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
** Η κ. Τζανετουλάκου είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.