Φαρμακοποιοί: Όλο και πιο πολύ το χέρι στην …τσέπη για φάρμακα

Διευρύνεται η αρνητική λίστα των φαρμάκων που δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο

Όλο και περισσότερο πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι για αγορά φαρμάκων, καθώς μέρα με τη μέρα, ανεβαίνει το ποσοστό που καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος, ενώ διευρύνεται η αρνητική λίστα των φαρμάκων που δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Κώστας Ματσιόλης πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας, που αναφέρθηκε και στο θέμα της θεσμοθέτησης του ρόλου του κλάδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν ότι όλο και περισσότερο οι συνάνθρωποί μας βάζουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για αγορά φαρμάκων, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
«Μέρα και με τη μέρα και οι τιμές αναφοράς (το ποσό που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο την αξία του φαρμάκου) διαφοροποιούνται και την επιπλέον διαφορά, την καλύπτει ο ασφαλισμένος», δήλωσε ο Κώστας Ματσιόλης.
matsiolis_k
Πάνω από το μισό της τιμής!
Οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν, ανέφερε, ότι στις περισσότερες συνταγές το μισό της τιμής του φαρμάκου, το πληρώνει ο ασφαλισμένος και εκφράζουν φόβους ότι το ποσοστό που πρέπει να πληρώσει κάποιος για τα φάρμακά του, θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, μιας και οι προθέσεις των κυβερνήσεων είναι η μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι που σημαίνει ότι οι συνάνθρωποί μας πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Τέλος, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών μετέφερε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μέρα με την ημέρα διευρύνεται η αρνητική λίστα των φαρμάκων που δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

Θεσμοθετείται η Πρωτοβάθμια
φροντίδα απ΄ τους φαρμακοποιούς
Ο Κώστας Ματσιόλης αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας που προβλέπει ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνεται στα φαρμακεία, όπως η μέτρηση της πίεσης ενός ανθρώπου, ή μια ένεση (αντιτετανικός κλπ.) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, δεν υπήρχε η δυνατότητα τα φαρμακεία να έχουν το ρόλο που τους αρμόζει και οι υπηρεσίες που παρείχαν δεν ήταν θεσμοθετημένες, ανέφερε ο Κ. Ματσόλης.
«Από τη μια είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε άποψη για ζητήματα υγείας, αλλά όχι να μετρήσουμε την πίεση ενός ανθρώπου, ή να κάνουμε μια ένεση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, που συμπλήρωσε ότι οι επαγγελματίες είδαν θετικά και επί αυτών των ζητημάτων θα γίνει συνάντηση της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών με το υπουργείο Υγείας, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια επιπλέον ζητήματα μπορούν να συνεισφέρουν οι φαρμακοποιοί.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαμάχη και σύγκρουση αρμοδιοτήτων με τους γιατρούς, ο Κώστας Ματσιόλης, δήλωσε ότι ο κάθε κλάδος έχει τις αρμοδιότητες που ορίζει η Πολιτεία και οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να κάνουν διαγνώσεις και να γράψουν συνταγές και ο κάθε κλάδος πρέπει να προασπίσει τα του οίκου του, όπως κάνουν πάντα οι φαρμακοποιοί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.