Φιλήμων Διαμαντής: Αυξητική τάση στα περιστατικά βίας σε ζώα

Ο Βολιώτης κτηνίατρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για την κακοποίηση αλλά και εγκατάλειψη κατοικιδίων

Ανησυχία, προβληματισμό και ερωτηματικά γέμισαν χιλιάδες Βολιώτες και όχι μόνο, τα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην πόλη, αλλά και οι πολλές περιπτώσεις εγκατάλειψης κατοικιδίων. Ο κ. Φιλήμων Διαμαντής γνωστός Βολιώτης χειρουργός κτηνίατρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τα περιστατικά βίας απέναντι σε ζώα, τονίζοντας πως σημειώνεται αυξητική τάση, αλλά και για τα προβλήματα που έφερε το Lockdown τόσο στο θέμα της εγκατάλειψης των κατοικιδίων, όσο και της σίτισής τους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Διαμαντής ο ίδιος έρχεται αρκετά συχνά σε επαφή με την άσκηση αναίτιας και ωμής βίας σε αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα. Συνήθως, σύμφωνα με τον ίδιο οι δράστες είναι από άτομα που παρεκκλίνουν της κοινωνικής συμπεριφοράς και ως εύκολα θύματα βρίσκουν τα ζώα.
«Είναι πολύ σημαντικό και το πως εξελίσσεται μία κοινωνία στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν ένας άνθρωπος απρόκλητα ασκεί βία σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο, είναι πάρα πολύ εύκολο αύριο- μεθαύριο να το γυρίσει και στους γύρω του, σε παιδιά, σε γυναίκες, σε αδύναμους ανθρώπους και είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα από τη ρίζα τους.

Αυξητική τάση περιστατικών βίας σε ζώα

Ο κ. Διαμαντής δεν έκρυψε την αυξητική τάση περιστατικών βίας κατά ζώων και ο ίδιος μιλώντας με ιατρούς συσχετίζει αυτή την τάση με την αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας , που υπήρξε κατά την περίοδο του Lockdown.
«Είναι δεδομένο ότι το lockdown είναι μία περίοδος που κάποιους ανθρώπους τους φορτίζει συναισθηματικά, κάποιοι πιέζονται κι άτομα που έχουν προδιάθεση να ασκήσουν βία στους γύρω τους είναι και άνθρωποι που θα ασκήσουν βία στα ζώα», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντής και συμπλήρωσε πως στην περιοχή μας πολύ πρόσφατα είχαμε και ακραία περιστατικά βίας σε ζώα εντός αστικού περιβάλλοντος, σχολιάζοντας το συμβάν με το χτύπημα με βέλος ενός δεσποζόμενου ζώου από γείτονα.
Τα μάτια του Βολιώτη κτηνιάτρου έχουν δει πολλά. «Εχουμε δει πολλά πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί ένας νοήμων άνθρωπος ότι ένας συμπολίτης μπορεί να κάνει. Από πυροβολισμούς, βασανισμούς με δεσίματα στα ζώα για να πεθάνουν αργά και βασανιστικά. Δεν υπαρχει στη διαστροφή όριο κι όταν αυτή εφαρμόζεται σε ζώα μπορεί να τη δει κανείς στις πιο ακραίες του μορφές», ανέφερε.

Δίκτυο αλληλεγγύης με τη φιλοζωική και ιδιώτες

Ο κ. Διαμαντής έχει αναλάβει πολλές φορές και με μεγάλη επιστημονική επιτυχία, ζώα που έχουν υποστεί κακοποίηση και σοβαρά τραύματα, να τους χαρίσει τη ζωή. Πολλές φορές δε και χωρίς αμοιβή.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Δεν είμαστε μόνοι, υπάρχουν και ιδιώτες και η φιλοζωική ομάδα Βόλου, που προσπαθεί με εράνους να συλλέξει κάποια χρήματα. Η παροχή ιατροφαρμακευτικής σε ένα ζώο και ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο έχει ένα κόστος. Όσο και να παρέχουμε εμείς εθελοντικά εργασία , υπάρχουν υλικά, φάρμακα κτλ. . Ευτυχώς βρίσκουμε ανθρώπους που συνεισφέρουν όπως η φιλοζωική και ιδιώτες που συγκινούνται από την προσπάθειά μας και συνδράμουν όσο μπορούν», σχολίασε ο κ. Διαμαντής.

Μεγάλο πρόβλημα και η εγκατάλειψη
Χαλαρό το νομοθετικό πλαίσιο

Μεγάλο όμως θέμα αποτελεί και η εγκατάλειψη των κατοικιδίων ειδικά την περίοδο της καραντίνας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντής «υπήρξαν άνθρωποι, ειδικά ηλικιωμένοι, που θορυβήθηκαν με τα fake news στο πρώτο κύμα της πανδημίας για μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των ζώων. Τους άγχωσε η συμβίωση με ένα κατοικίδιο και στράφηκαν στην εγκατάλειψη. Υπήρξαν κι άλλοι που για οικονομικούς λόγους , γιατί θεώρησαν ότι το κατοικίδιο είναι ένα οικονομικό βάρος, που είτε στράφηκαν είτε στην υιοθεσία είτε στην εγκατάληψη».
Το θέμα της εγκατάλειψης όμως συνδέεται άμεσα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, που σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή υφίσταται μεν, αλλά είναι χαλαρό, μιας και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Νομοθετικά το τσιπάρισμα του ζώου είναι υποχρεωτικό. Στην πράξη όμως δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να ελέγχεται κατά τη διαδικασία της αγοράς ή της υιοθεσίας ενός ζώου. Οι κτηνίατροι δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός. Ούτε αγοραπωλησίες γίνονται μέσω κτηνιάτρων. Για τα αδέσποτα ο Δήμος υποχρεούται να καταχωρεί εκείνος το τσιπάκι. Όμως δεν υπάρχουν από τους Δήμους, όχι μόνο από τον δικό μας αλλά και από άλλους στην Ελλάδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα όλο το πλαίσιο να είναι λίγο χαλαρό.
Είναι πιο εύκολο να αφήσει κάποιος στο δρόμο το ζώο εάν δεν είναι τσιπαρισμένο. Εάν είναι τσιπαρισμένο και δεν μπορεί να το συντηρήσει μπαίνει σε μια διαδικασία νόμιμης υιοθεσίας που είναι και το σωστό. Δέχομαι ότι κάποιος δεν μπορεί να συντηρήσει το κατοικίδιό του και ζητά υιοθεσία.. Δεν είναι λύση να πάρεις το σκυλί σου να το δέσεις στη βιομηχανική, να το αφήσεις στο ρέμα ή στο Πήλιο», υποστήριξε ο κ. Διαμαντής.

«Αγκάθι» η σίτιση των αδέσποτων μέσα στο lockdown

Το Lockdown έχει επιφέρει σημαντικές ανατροπές στην καθημερινότητα όλων και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους φιλόζωους. Ο κ. Διαμαντής τόνισε πως η σίτιση είναι ένα σημαντικό και υπαρκτό πρόβλημα αυτή την περίοδο, με τον ίδιο και το κτηνιατρείο του στην οδό Ρήγα Φεραίου 89 με Κουταρέλια, να προσπαθούν να συνδράμουν στην επίλυσή του με την παροχή δωρεάν τροφής.
« Έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων το αστικό περιβάλλον της πόλης. Δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο για τη σίτισή τους κι αυτά τρέφονται είτε από αποφάγια της εστίασης είτε από φιλόζωους. Τώρα όμως η εστίαση έχει κλείσει, αρκετοί φιλόζωοι είναι κλεισμένοι σπίτια τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ταΐζουν. Δεν έχει μεριμνήσει κάποιος πως θα σιτίζονται και αυτό και από υγειονομικής άποψης επιφέρει πάρα πολλά προβλήματα σε ένα αστικό περιβάλλον. Εμείς, με τη συνδρομή κι άλλων ανθρώπων, επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω ωραρίου να γυρίζουμε την πολη να ταΐζουμε, προσφέρουμε δωρεάν τροφή και όποιος φιλόζωος μπορεί , ας έρθει να προμηθευτεί τροφή δωρεάν και να ταΐσει τα αδέσποτα», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.