Φοιτητές και διδάσκοντες του Π.Θ. είπαν «όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία και υποβάθμιση (φωτο)

Διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που προωθεί τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας και σταματά το όνειρο και το δικαίωμα για ανώτατη εκπαίδευση σε χιλιάδες νέους.

Οι φοιτητές με φωνές, συνθήματα, πανό και πλακάτ τόνισαν πως το εν λόγω νομοσχέδιο υποβαθμίζει το ρόλο των Πανεπιστήμιων, με την κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα για να ανοίξει τα Πανεπιστήμια και να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες με ασφάλεια στα μαθήματά τους, προωθεί την πανεπιστημιακή αστυνομία, μεταφέροντας ψευδώς πως τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας είναι άντρο ανομίας.
Ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση, παρά τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν για το εν λόγω νομοσχέδιο το προηγούμενο διάστημα, δεν τις έλαβε υπόψη της και τόλμησε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή. «Το νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει αναβάθμιση των τμημάτων μας , αλλά μέγιστη υποβάθμιση. Ακόμα και να ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά. Κανένας δεν πρόκειται να διαγράψει συναδέλφους μας επειδή ξεπέρασαν κάποια έτη σπουδών. Είναι φοιτητές και ταυτόχρονα εργαζόμενοι. Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο στην πράξη», τόνισε.

Από τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Δίκτυα) ο Στέλιος Ροβολής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιλέγει μέσα στην πανδημία να περάσει το νομοσχέδιο για την παιδεία. «Και άλλες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να περάσουν ανάλογα νομοσχέδια, αλλά το φοιτητικό κίνημα και ο λαός τα έστειλαν πίσω. Πιστεύουμε πως και τώρα η απάντηση των φοιτητών θα είναι το ίδιο δυναμική και θα σπάσει την αυταρχικότητα της κυβέρνησης» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως οι φοιτητές δεν θα αφήσουν κανένα να διαγραφεί, να περάσει από το Πειθαρχικό ενώ δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν αστυνομικό να εισέλθει και να δρα μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τάσος Τσιούνης, από τον ίδιο φοιτητικό σύλλογο που τόνισε ότι «Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Εβδομάδα με την εβδομάδα γινόμαστε περισσότεροι και ο αγώνας ενισχύεται από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια. Δεν παλεύουμε μόνοι μας», είπε και τόνισε πως αυτή τη στιγμή ενάντια στην κυβέρνηση παλεύουν κα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, που οργανώνουν απεργία στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, οι καλλιτέχνες και άλλοι. «Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία έχει καταρρεύσει. Θέλουμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές και να δοθούν χρήματα για την παιδεία», συμπλήρωσε.
Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και διδάσκοντες με την αντίδρασή τους αυτή ζήτησαν ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, με προσλήψεις διδασκόντων και προσωπικού αντί της πανεπιστημιακής αστυνομίας και επεσήμαναν πως ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή, ο πανεπιστημιακός κόσμος θα το ακυρώσει στην ουσία, ενώ ανέφεραν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.


Στην κινητοποίηση των φοιτητών και των διδασκόντων συμμετείχε ο Σύλλογος Καθαριστριών Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτρος Παπαρήγας» και άλλοι φορείς και σωματεία, όπως και η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου στηρίζοντας το δικαίωμα όλων για δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.