Φορέα διαχείρισης του Πανθεσσαλικού συστήνουν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου και Επιμελητήριο

Φωτο αρχείου
Στόχος η προσέλκυση αθλητικών και εμπορικών διοργανώσεων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο

Σε φορέα διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν από κοινού η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας πρόκειται να παραχωρήσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr, η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Η προοπτική παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου αποκλειστικά στο Δήμο Βόλου συνάντησε αρκετά προσκόμματα, με αρκετούς πολιτικούς παράγοντες της περιοχής αλλά και κυβερνητικά στελέχη να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί σε «τσιφλίκι» της ομάδας του Δημάρχου Βόλου και συνάμα προέδρου του ΝΠΣ Βόλος Αχιλλέα Μπέου. Αυτό προκύπτει και από την καθυστέρηση που υπάρχει στην υπογραφή της σύμβασης παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση παραχώρησης ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβρη από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία από τις 13 Ιανουαρίου, τη σχετική σύμβαση. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το magnesianews.gr, το οποίο σε σχετικό σχόλιο επισήμανε αυτή την προοπτική, γνωρίζοντας τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr η σύσταση του φορέα έχει αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά και με πρωτοβουλία του Δήμου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, οι οποίοι θα συμβάλλουν αναλογικά στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και στη λήψη των αποφάσεων με τον ορισμό εκπροσώπου στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ. Η σύσταση φορέα ήταν ένα μοντέλο το οποίο είχε προταθεί άλλωστε και από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γιώργο Σπηλιόπουλου, χωρίς εν τέλει να ευδοκιμεί η παραχώρηση, παρά το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα της εποχής όπου τη διακυβέρνηση της χώρας είχε η Νέα Δημοκρατία όπως και σήμερα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του magnesianews.gr, με τη σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου θα προχωρήσει η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας η οποία θα δίνει τις κατευθύνσεις για το πώς αυτή η πολυδάπανη, στη συντήρησή της, αθλητική εγκατάσταση θα καταστεί βιώσιμη και αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν θα αντλεί συνεχώς χρήματα από τους εταίρους, μέσω συνεχών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία να επαναληφθεί το μοντέλο που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια στην «Κενταύρων Ορος Α.Ε.» όπου κρίνεται απαραίτητη η ΑΜΚ κάθε τόσο, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρο Πηλίου. Στόχος για την βιωσιμότητα του Πανθεσσαλικού θα είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες αθλητικές αλλά και εμπορικές διοργανώσεις, που θα περιλαμβάνουν μεγάλες διοργανώσεις στίβου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ ο οποίος θα βάλει το Πανθεσσαλικό σε προτεραιότητα το καλαντάρι των διοργανώσεών του, αλλά και μεγάλες εμπορικές εκθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλο χώρο στο Βόλο. Το “κερασάκι” στην τούρτα θα μπει με συναυλίες γνωστών τραγουδιστών και συγκροτημάτων που θα φέρουν έσοδα στον φορέα διαχείρισης.

Δήμος Βόλου: Θα σκεφτούμε αν θα το πάρουμε

Αξίζει να θυμηθούμε ότι πριν την εξεύρεση της λύσης για τη σύσταση φορέα διαχείρισης, είχαν καταγραφεί κόντρες με τον Δήμο Βόλου να αφήνει σαφείς αιχμές τόσο κατά των Βουλευτών Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και Ζέττας Μακρή αλλά και του Προέδρου της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα. Συγκεκριμένα η απάντηση του Δήμου Βόλου σε συνέχεια των πανηγυρικών ανακοινώσεων των βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου και Ζέττας Μακρή περί παραχώρησης του Πανθεσσαλικο, ήταν «θα σκεφτούμε αν θα το πάρουμε» εστιάζοντας στους όρους της παραχώρησης και στον επιμερισμό των εξόδων που θα κληθεί θα καλύψουν από κοινού με την ΕΤΑΔ, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 700.000 ετησίως για τη συντήρηση και τη λειτουργίας της εγκατάστασης.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου μετά την γνωστοποίηση της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού:
Χαιρετίζουμε κατ’ αρχήν την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Δήμο Βόλου, που έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης και της Δημοτικής μας Αρχής για το οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος από το 2015, ακόμη, έδωσε σκληρό και επίπονο αγώνα με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις αλλά και συγκρούσεις, με κομματικά και άλλα συμφέροντα.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που αποδεικνύει τη βούληση της σημερινής κυβέρνησης να διευρύνει και να ενισχύσει το θεσμό της αυτοδιοίκησης, αλλά και να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα και την περιουσία του ελληνικού λαού.
Ωστόσο πριν μας κοινοποιηθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προφανώς θα περιλαμβάνει ως προς την παραχώρηση, οπότε και θα λάβουμε και τη δική μας τελική απόφαση, σημειώνουμε πως δεν συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό και τους πανηγυρισμούς κάποιων, που ατυχώς παραπέμπουν σε πρακτικές και συμπεριφορές περασμένων, παρωχημένων δεκαετιών.

Οφείλουμε βεβαίως να ευχαριστήσουμε όσους συμμερίστηκαν τον αγώνα μας και συνέβαλαν, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην προώθηση του αιτήματος της πόλης μας, αλλά φυσικά ουδεμία ευχαριστία οφείλουμε προς τον διορισμένο, με παχυλό μισθό, κ. Μπέζα, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΤΑΔ που όσο μπορούσε προσπάθησε να “βραχυκυκλώσει” τη διαδικασία παραχώρησης.

Λεπτομέρειες θα δοθούν μετά την υπογραφή της σύμβασης, αν και εφ’ όσον αυτή πραγματοποιηθεί.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι η τελική μας απόφαση θα έρθει ευθύς ως μας γνωστοποιηθεί το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης της ΕΤΑΔ.

Η ΕΤΑΔ για το Πανθεσσαλικό

Σε ερώτηση του magnesianews.gr προς την ΕΤΑΔ για τους λόγους καθυστέρησης της τελικής υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του Πανθεσσαλικού προς το Δήμο Βόλου, η απάντηση ήταν ότι η σύμβαση βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης του νέου φορέα στον οποίο θα παραχωρηθεί εν τέλει το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.