Φορολογικό: Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε έως τις 31 Δεκεμβρίου και τι έρχεται το 2021

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Ο Αλέκος Κεχαγιάς μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ», για όλα τα «ανοιχτά» φορολογικά πεδία

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι φορολογούμενοι βάζουν… κάτω χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν τι πρέπει να πληρώσουν, τι οφειλές έχουν και ποιες από αυτές μπορούν να τις μεταφέρουν στον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή και ανέλυσε όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, οι επαγγελματίες, αλλά και τι αλλαγές έρχονται με το νέο έτος, πέρα ίσως από τα κλασικά και προγραμματισμένα.
Ρευστά χαρακτήρισε συγκεκριμένα ο κ. Κεχαγιάς, τα φορολογικά δεδομένα αυτού του μήνα, μετά και τις παρατάσεις πληρωμών που έχουν δοθεί σε πολλούς τομείς. Σημείωσε, πως πέρα από τα συνηθισμένα, τη δόση του εισοδήματος της φορολογικής δήλωσης, το ΕΝΦΙΑ ή κάποια ρύθμιση, θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι που είχαν κάποιο θάνατο συγγενή τους μέσα στο 2019 έτσι ώστε μέχρι την Πέμπτη να κάνουν φορολογική δήλωση. Μετά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρόβλημα και πρόστιμο των 100 ευρώ.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν μειωμένα μισθώματα, επειδή μισθώνανε το ακίνητό τους σε κάποια επιχείρηση ή σε ιδιώτη σε αναστολή. Αυτές, τόνισε ο κ. Κεχαγιάς πρέπει να δηλώσουν στο taxis το μειωμένο μίσθωμα που έλαβαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν να πάρουν ένα μέρος από τα χαμένα μισθώματα.
Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων, ισχύει μέχρι 31 Ιανουαρίου η ιδιότυπη απογραφή στα παλαιότερα μισθώματα, που δεν έχουν «ανέβει» στο ΤΑΞΙΣ. Πρόκειται για τα παλιά χειρόγραφα μισθωτήρια, πριν το 2014, όπου οι μισθωτές είναι ακόμη οι ίδιοι και μπορεί να έχει αλλάξει το ποσό μίσθωσης. Πρέπει να δηλωθεί στο taxis και το ΑΦΜ του μισθωτή αλλά και το ποσό του ενοικίου.

Προσοχή και στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Κεχαγιάς και οι αγρότες και όσοι ασκούν δευτερευόντως το επάγγελμα του αγρότη. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ , που δίνει τις αγροτικές επιδοτήσεις αργεί πολλές φορές να τις χορηγήσει, τυχαίνει μέσα στο 2019 να δώσει κάποια ποσά που αφορούσαν το 2018 κι ας είναι και μικροποσά.
«Υπάρχει η υποχρέωση να γίνει τροποποιητική δήλωση. Αυτό το ξεχνούν κυρίως οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, που έχουν το αγροτικό ως δευτερεύουσα δραστηριότητα. Θέλει προσοχή γιατί θα το βρουν μπροστά τους ως πρόβλημα και τότε θα υπάρχει και θέμα κάποιου προστίμου έστω και μικρού, αλλά η ταλαιπωρία θα είναι μεγαλύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Ευκαιρία για όσους έχουν δόσεις
και έχασαν κάποιες από αυτές

Μια σημαντική διευκρίνηση υπογράμμισε ο κ. Κεχαγιάς και αφορά όλους τους φορολογούμενους που είχαν μεγάλες ρυθμίσεις οφειλών σε 100 ή και 120 δόσεις. «Αυτοί εάν από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο για κάποιους λόγους, δεν μπόρεσαν να καταβάλουν κάποια μηνιαία δόση, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αν αρχίσουν από τον Δεκεμβριο και καταβάλουν τη ρυθμιζόμενη δόση ,τότε επανέρχονται στη ρύθμιση χωρίς να τη χάνουν. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μην χάσουν τις δόσεις τους», εξήγησε.

Μεγάλη προσοχή από επαγγελματίες
για την ηλεκτρονική φορολόγηση

Η νέα χρονιά φέρνει σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά και πολλές ψηφιακές αλλαγές, όπως η ηλεκτρονική φορολόγηση των επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει πως θα μπει τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια και παραστατικά και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να συνδεθεί ηλεκτρονικά με το Υπουργείο, ώστε κάθε στιγμή που εκδίδει τιμολόγιο ή παραστατικό, αυτό αυτομάτως θα καταχωρείται στο ψηφιακό σύστημα mydata.
Οι επαγγελματίες, όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς από τους Συλλόγους, τα Επιμελητήριά τους αλλά και από την ΑΑΔΕ για αυτή την ψηφιακή μεταβολή και συνέστησε τώρα που οι εργασίες τους έχουν μειωθεί λόγω της κατάστασης, να ζητήσουν πληροφόρηση, καθώς θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
«Το 2021 για τους επαγγελματίες θα υπάρχει ηλεκτρονική φορολόγηση, το mydata, είναι ένα νέο τοπίο που οι επαγγελματίες δεν έχουν ενημερωθεί από τους συλλόγους και επιμελητήρια και φοβάμαι ότι θα βρεθούν προ απροόπτου».
« Μέσα από αυτή την ψηφιακή μετάβαση, το Υπουργείο θέλει να έχει άμεση ενημέρωση του τι συμβαίνει. Η ταμειακή μηχανή θα είναι συνδεδεμένη στο ρούτερ της επιχείρησης και τη στιγμή που θα εκδίδεται η απόδειξη θα πηγαίνει στην πλατφόρμα. Θα υπάρχει δηλαδή άμεση πληροφόρηση και θέλει το Υπουργείο με αυτό τον τρόπο να κερδίσει το ΦΠΑ και να σταματήσει διάφορες πρακτικές που υπάρχουν. Φαίνεται πως η ΑΑΔΕ δεν θα κάνει πίσω και συνιστώ σε όλους να μην το θεωρήσουν ως πάρεργο αλλά ας αξιοποιήσουν αυτή την εποχή να ενημερωθούν, γιατί όσοι δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Μικρές και προς το βέλτιστο αλλαγές το 2021

Όπως σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς με βάση και τον κατατεθειμένο προϋπολογισμό του 2021 δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές για τους φορολογούμενους. Σχολίασε δε πως εάν θα υπάρξουν, θα είναι προς ευνοϊκότερες συνθήκες, θα τις δούμε μετά το Πάσχα και ίσως αφορούν κάποιες μειώσεις στην προκαταβολή.
Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης, άρα όσοι έχουν μισθούς που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ το χρόνο, θα δουν μία αύξηση των καθαρών αποδοχών, ενώ θα υπάρχει αύξηση των καθαρών αποδοχών επειδή θα έχουμε μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.
Τέλος, ο ίδιος συμβούλευσε να μην αγχωθούν όσοι έχουν μία τρέχουσα δόση, καθώς με ένα πολύ μικρό κόστος του 1-2 ευρώ μπορούν να την τακτοποιήσουν τον επόμενο μήνα και να μην ταλαιπωρηθούν στην τράπεζα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ρυθμισμένες δόσεις, καθώς η καθυστέρησή τους μπορεί να έχει και οικονομικό βάρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.