Φωτεινή Παπαγρηγορίου: Τα … μάτια και η φωνή των πιλότων της 111 Π.Μ.

Ρεπορτάζ για την ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, στην «Με Αρετή και Τόλμη»

Ρεπορτάζ για την «111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου», έκανε την Κυριακή η εκπομπή της ΕΡΤ «Με Αρετή και Τόλμη», που είχε αφιέρωμα στη γυναίκα «φύλακα – άγγελο» των πιλότων των F 16, της μονάδας που εδρεύει στη Ν. Αγχίαλο και είναι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας.
Τα γυρίσματα έγιναν την περασμένη εβδομάδα που χιόνιζε και η εκπομπή ξεκίνησε με την έπαρση της Σημαίας στη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εκπομπή είχε αφιέρωμα στην ανθυποσμηναγό Φωτεινή Παπαγρηγορίου, για την οποία τονίστηκε ότι οι σύγχρονες γυναίκες, δείχνουν ότι είναι ικανές να συνδυάζουν μητρότητα, οικογένεια και άριστο επαγγελματισμό.
Το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, υπεύθυνη για τη διαχείριση όλων των τύπων των αεροσκαφών που βρίσκονται στον αέρα και στο έδαφος.
Μέσα από εντυπωσιακά πλάνα πιλότων που βρίσκονται στον αέρα, αεροσκαφών που απογειώνονται, του πύργου ελέγχου και συνομιλιών της ανθυποσμηναγού με τους πιλότους, στην εκπομπή αναφέρθηκε ότι μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, τελούν πάντα υπό τον έλεγχο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.
«Αυτή η ειδικότητα, έχει άλλους ρυθμούς, μια δική της κουλτούρα, που είναι εύκολο να περιγραφεί, καθώς το αίσθημα ευθύνης είναι έντονα ανεπτυγμένο», δήλωσε η Φωτεινή Παπαγρηγορίου, που αποτελεί τα «μάτια» του πιλότου και τη φωνή που ακολουθεί πιστά για ασφαλείς απογειώσεις και προσγειώσεις.
Ασφαλή, ομαλή και ταχεία ροή των πτήσεων
Η γυναίκα αξιωματικός, δήλωσε ότι στον πύργο ελέγχου η ίδια και οι συνάδελφοί της φροντίζουν για την ασφαλή, ομαλή και ταχεία ροή των πτήσεων, όπως και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με υπευθυνότητα, διότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την κα Παπαγρηγορίου σε αρκετά αεροδρόμια της Π.Α., όπως της Σούδας, της Ανδραβίδας και της Ν. Αγχιάλου, η εξυπηρέτηση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στα πολιτικά αεροσκάφη, γίνεται αποκλειστικά από στρατιωτικούς ελεγκτές.
Ο αντισμήναρχος Λεωνίδας Γάλλος, διοικητής της Μοίρας Επιχειρησιακής Υποστήριξης της 111 Π.Μ., δήλωσε ότι η ανθυποσμηναγός είναι αξιόλογο άτομο και αξιέπαινη στο χώρο της εργασίας της, καθώς είναι πολύ έμπειρη και αυτό που τη βοηθάει είναι ο χαρακτήρας της.
Ο υποσμηναγός Γεώργιος Σταθοκώστας, προϊστάμενος βάρδιας του πύργου ελέγχου της 111, δήλωσε ότι συνεργάζεται εδώ και χρόνια μαζί της, οι επιδόσεις της είναι άριστες, όπως και όλων των στελεχών στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Όπως είπε, υπάρχει ακραίος επαγγελματισμός και δεν συγχωρούνται λάθη.
Στο πρόγραμμα το αναπάντεχο
Η ελεγκτής διηγήθηκε περιστατικό, κατά το οποίο κατά την απογείωση σχηματισμού αεροσκαφών F 16, παρατήρησε ότι στο πρώτο σκάφος είχε ξεσπάσει φωτά στον κινητήρα. «Αυτόματα ματαίωσα την απογείωση του επόμενου αεροσκάφους, ενημέρωσα τον πιλότο για το πρόβλημα που είχε, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και το προσγείωσε με ασφάλεια», θυμήθηκε. Η ανθυποσμηναγός τόνισε, ότι στη διάρκεια της καριέρα της έχει αντιμετωπίσει και άλλα περιστατικά, με υψηλό συναισθηματικό και ψυχολογικό κόστος για την ίδια, καθώς υπήρξε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.