Φόβοι για κλείσιμο σχολείων λόγω κρουσμάτων μετά τις γιορτές αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά

Όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Φόβους ότι αν δεν εμβολιαστούν και τα παιδιά το προσεχές δίμηνο, μετά από τα Χριστούγεννα, που θα αλλάξει ο καιρός, τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ και θα έχουν αποτέλεσμα να κλείσουν ολόκληρες τάξεις σχολείων, εξέφρασε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Ο παιδίατρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή είπε ότι αν στα σχολεία τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις) με ανοιχτά παράθυρα, για αερισμό αιθουσών, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο, μπορούμε να «τραβήξουμε» μέχρι τα Χριστούγεννα.


«Τώρα τα παιδιά που νοσούν,
ανέρχονται σε ποσοστό 20%»

Ο γιατρός τόνισε ότι αν κρίνουμε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 είχε νοσήσει μόνο το 7% των παιδιών, όταν άρχισε η μετάλλαξη Δ, τώρα τα παιδιά που νοσούν, ανέρχονται σε ποσοστό 20%.
Άρα, ο ένας στους πέντε νοσούντες, είναι παιδί. Γι’ αυτό ακριβώς, τόνισε, είχαμε μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς υγείας και είπαμε ότι οι παιδίατροι είναι εκείνοι, που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τον εμβολιασμό των παιδιών, διότι μόνον έτσι μπορεί να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά, διότι ο παιδίατρος είναι ο οικογενειακός γιατρός και μπορεί να πείσει, αν κάνει μια διαλογική κουβέντα 20 με 30 λεπτά, τους γονείς και το παιδί, ότι πρέπει να εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, στη συνάντηση τονίστηκε ότι θα ήταν σκόπιμο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να μεταβεί στα σχολεία, να συζητήσει με τα παιδιά και να δει αν μπορεί να τους πείσει για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Δεν είναι μόνον οι γονείς, είναι και τα ίδια τα παιδιά, τόνισε ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας που έφερε ως παράδειγμα, δύο γονείς 50 ετών που νόσησαν τον Νοέμβριο, ο ένας μπήκε στην εντατική και σήμερα έχει μετά Covid σύνδρομο, από το οποίο ταλαιπωρείται. Το δε παιδί 14 ετών παχύσαρκο και με άσθμα, αρνείται να εμβολιαστεί, γιατί φοβάται το εμβόλιο. Όπως είπε, πήγαν στον ιατρείο του η μητέρα και το παιδί, συζήτησαν 30 λεπτά και το παιδί εμβολιάστηκε.
“Αν εξηγήσει κάποιος, τι συμβαίνει με την αρρώστια και τι συμβαίνει με το εμβόλιο, μπορεί να κάνει κάποιον να αλλάξει γνώμη και αυτό μπορεί να το κάνει ο παιδίατρος που είναι ο έμπιστός τους. Δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, να βλέπει κάποιον για πρώτη φορά και να προσπαθήσει να πείσει. Καταρχήν το παιδί δεν θα τον πλησιάζει, ενώ στον παιδίατρο του θα ανοιχτεί και θα μπορέσει να κάνει διαλογική συζήτηση”, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές

Ο ίδιος εξέφρασε φόβο, ότι αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά και δεν τρέξουν οι γονείς να τα εμβολιάσουν το προσεχές δίμηνο, μετά τα Χριστούγεννα που θα αλλάξει ο καιρός, θα έχουν ανέβει τα κρούσματα, θα κλείνουν ολόκληρες τάξεις και θα κλείνουμε τα σχολεία, το οποίο δεν το επιθυμεί κανένας, διότι τον εμβολιασμό τον κάνουμε, όχι τόσο, όπως λέει ο κόσμος, για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειας, αλλά τα ίδια τα παιδιά, γιατί νοσούν βαρύτερα.
Το 2% των παιδιών που νοσούν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και ήδη χάθηκαν δύο έφηβοι από κορωνοϊό, ενώ κανένας δεν έχει χαθεί από τον εμβολιασμό.
“Αυτά πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους και να προσπαθήσουν να εμβολιαστούν τα παιδιά το γρηγορότερο. Μέχρι τα Χριστούγεννα προβλέπω, εάν φορέσουν τις μάσκες, εάν οι δάσκαλοι εφαρμόσουν τα μέτρα και κυρίως, να αφήνουν ανοιχτά πόρτες και παράθυρα, να αερίζεται η αίθουσα ώστε το ιικό φορτίο να είναι χαμηλό, για να μην κολλήσουν όλα τα παιδιά αν κάποιο έχει τον ιό. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τραβήξουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και από εκεί και πέρα, αν έχει εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, δεν θα έχουμε πρόβλημα”, επισήμανε ο πρόεδρος της παιδιατρικής εταιρεία.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκτίμησε ότι η υπουργός Παιδείας θα έχει προβλήματα.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, διότι η εμπειρία της περσινής χρονιάς, έδειξε ότι υπήρξαν περιστατικά παιδιών που είχαν κατάθλιψη και πολλά προβλήματα ψυχολογικά, όταν έκλεισαν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Για εμβόλια και τις ενστάσεις γονέων

Ο παιδίατρος εξήγησε ότι τα εμβόλια προορίζονται για παιδιά από 12 έως 17 ετών, κάτω των 12 ετών τώρα δοκιμάζονται, ίσως το εμβόλιο κυκλοφορήσει στις αρχές του 2022, διότι για αυτά τα παιδιά υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι ότι δεν βρίσκονται εύκολα οι εθελοντές, όπως γίνεται σε μεγαλύτερα άτομα, ενώ το δεύτερο είναι ότι σε ηλικίες κάτω των 12 ετών, όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποχρεωθούν να δοκιμάσουν μικρότερες δόσεις, διότι το ανοσολογικό του σύστημα διαφέρει ελάχιστα από τους προεφήβους.
Ο γιατρός ανέφερε ότι και τα παιδιά αυτά πρέπει να φορούν μάσκα, να τηρούν αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους, ενώ πρέπει να αερίζονται οι σχολικές αίθουσες, μέτρα που προστατεύουν κατά 90%, όχι όμως και 100%.

«Αν νοσήσουν από κορωνοϊό, οι πιθανότητες
περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, είναι δεκαπλάσιες»

Όσον αφορά στις ενστάσεις των γονέων, που δεν θέλουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας τόνισε ότι θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι νέο και απάντησε ότι δεν είναι νέο, γιατί ήδη στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί περίπου 14 εκατομμύρια παιδιά, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και είναι ασφαλές. Σύμφωνα με τους γονείς, το εμβόλιο είναι καινούργιο και ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι μπορεί να είναι καινούργιο στην παραγωγή του, αλλά ως προς τις δοκιμές, είναι το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.
Ακόμα και για το εμβόλιο της ιλαράς, έχουν γίνει λιγότερες δόσεις, από τι έχουν γίνει για τον Covid, που έρχεται πρώτο σε κατανάλωση και σε αριθμό εμβολιασμών. Τέλος, είπε ότι οι γονείς φοβούνται ως παρενέργεια την περικαρδίτιδα και την μυοκαρδίτιδα, τα οποία όπως είπε, από ορισμένους επαγγελματίες υγείας υπερτονίστηκαν, ενώ τόνισε ότι μπορεί να κάνει περικαρδίτιδα σαν επιπλοκή, αλλά είναι 18 περιπτώσεις στο εκατομμύριο των εμβολιασθέντων, εκ των οποίων το 90 – 95% αυτοιάται και μόνο ένα 5% πιθανόν να χρειαστεί ιατρική ή φαρμακευτική βοήθεια για να το ξεπεράσει.
“Αν όμως νοσήσουν από κορωνοϊό, οι πιθανότητες περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, είναι δεκαπλάσιες. Επομένως δεν πρέπει να παίρνουμε την άποψη τι κάνει το εμβόλιο, αλλά να βλέπουμε και τι κάνει η νόσος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.