Freedom Pass: «Κίνητρο», «διχαστικό», «ελεημοσύνη», «τρανταχτή απόδειξη ανικανότητας της κυβέρνησης»…

Νεαροί δικαιούχοι του voucher μιλούν σχετικά στην εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

«Κίνητρο», «διχαστικό», «ελεημοσύνη», «τρανταχτή απόδειξη ανικανότητας της κυβέρνησης» είναι μερικοί μόνο χαρακτηρισμοί που έδωσαν οι νέοι, ηλικίας 18-25 ετών στην Κάρτα Ελευθερίας και η οποία μετριέται στα 150 ευρώ. Το Freedom Pass έκανε την εμφάνισή του στο τέλος περίπου Ιουνίου με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ως κίνητρο να εμβολιαστούν οι νέοι, αλλά και ως ανταμοιβή στους ήδη εμβολιασμένους, τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Είναι μια ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα που μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2021 για αγορές εντός Ελλάδας, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ βρήκε και ρώτησε τους άμεσα ενδιαφερόμενους νέους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μιλήσουν και να σχολιάσουν την «ελευθερία», μετά από μία μακροχρόνια καραντίνα.


«Κρίνω θετικά το freedom pass», αναφέρει η Έφη, 23 ετών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, η οποία χαρακτηρίζει ως «κίνητρο» την Κάρτα Ελευθερίας. «Ολοκλήρωσα πριν λίγες μέρες τον εμβολιασμό μου», ανέφερε. Σχετικά με την καραντίνα τόνισε ότι τη δυσκόλεψε πολύ, ωστόσο τα μέτρα ήταν αναγκαία για την αναχαίτιση της πανδημίας. «Ελπίζω η περασμένη καραντίνα να ήταν και η τελευταία!», ευχήθηκε.

Η Κωνσταντίνα είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , 24 ετών, και βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, καθώς δεν έχει την ίδια άποψη. Χαρακτηριστικά δηλώνει ότι δεν έχει κατασταλάξει για το ζήτημα αυτό. «Από τη μία, παρόμοιες τακτικές ακολούθησαν και άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Από την άλλη, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατάφερε να διχάσει τους πολίτες», σημείωσε. Ανέφερε ότι πολλοί συνομήλικοί της μίλησαν για δωροδοκία και για στάχτη στα μάτια των νέων από την πλευρά της Κυβέρνησης, ενώ δεν ξέχασε και τους μόλις 26 ετών νεαρούς και νεαρές οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν. «Ενάμισης χρόνος ανεργίας και ανοιχτής επίθεσης προς τους νέους, είτε λεκτικής είτε σωματικής, δεν εξαγοράζονται με 150 ευρώ. Εν κατακλείδι, η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη», σημειώνει η Κωνσταντίνα για να συνεχίσει, λέγοντας ότι είναι πλήρως εμβολιασμένη χωρίς να επηρεαστεί από το Freedom Pass. Για την ακρίβεια, δε γνωρίζει ούτε έναν που δεν σκόπευε να κάνει άμεσα το εμβόλιο και πείστηκε μετά την Κάρτα. Η καραντίνα ήταν μία δύσκολη περίοδος και για την Κωνσταντίνα η οποία μάλιστα θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν παράλογα, και από συνταγματικής άποψης μέχρι και παράνομα. «Δεν νιώθω ελεύθερη», δηλώνει. «Ποιος πολίτης μπορεί να νιώσει ελεύθερος σε μία χώρα όπου για το δικαίωμα στην ελευθερία χρειάζεται ειδικό «πάσο»;».


Ο Βασίλης, 24 χρονών, τελειόφοιτος φοιτητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκεται επίσης στο ίδιο μήκος κύματος, πιστεύοντας ότι το Freedom Pass δεν ήταν κάτι αξιοσημείωτο, ενώ ταυτόχρονα του προκαλεί το αίσθημα του αρνητισμού. «Η ελεημοσύνη ή η δωροδοκία , όπως στα μάτια μου φαίνεται να είναι το Freedom Pass, δε βοηθάει στο να δοθεί οριστική λύση στην προβληματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πόσο μάλλον όταν ως νέοι έχουμε κατηγορηθεί πολλάκις για διασπορά του ιού και μη τήρηση των μέτρων», σημειώνει. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, συνιστώντας ανεπιφύλακτα τη διαδικασία και τονίζοντας την άμεση ανάγκη για πλήρη και σωστή ενημέρωση για το θέμα. Η καραντίνα επίσης του δημιούργησε το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας για το μέλλον του, καθώς, όπως είπε, οι συνεχείς αλλαγές και η αυστηροποίηση των μέτρων τον οδήγησαν περισσότερο στην ανασφάλεια και στην απόγνωση.


«Το Freedom Pass είναι άλλη μια τρανταχτή απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες της ότι τα μέτρα που παίρνει είναι για το καλό τους», δηλώνει με χειμαρρώδη τρόπο η Νεφέλη, ετών 24 και φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής (Τ.Ε.) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το χαρακτηρίζει μάλιστα «αποκορύφωμα στην κοροϊδία» ειδικά στη δική της ηλικιακή ομάδα που, όπως αναφέρει η ίδια, οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης καταχράστηκαν την πανδημία έτσι ώστε να κρατήσουν τους φοιτητές μακριά από τις σχολές. Πλήρως εμβολιασμένη από την πρώτη κιόλας στιγμή, απαντά με τον δικό της τρόπο σε όλους όσοι επιρρίπτουν ευθύνες στους νέους: «Δεν φοβήθηκα ποτέ ότι αν κολλήσω θα πεθάνω, στη τελική δε με ένοιαζε καν αν θα κολλήσω, αλλά έχω στο σπίτι μου δύο υπέροχους γονείς που δε θα ήθελα με τίποτα η «αφέλειά» μου να τους θέσει σε κίνδυνο».
Για την περίοδο της καραντίνας και για το αν δυσκολεύτηκε και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση ήταν η αναμενόμενη, κρίνοντας μάλιστα ότι η πρώτη καραντίνα ήταν αναπόφευκτη, ενώ η δεύτερη ένα λάθος. «Με δυσκόλεψε να μη μπορώ να δω την οικογένεια μου, μου έλειψε να μαζευτώ με τους φίλους μου, να τους μιλάω και να τους βλέπω μπροστά μου και όχι να τους ακούω απλώς από ένα ακουστικό. Η καραντίνα ήταν αναπόφευκτη την πρώτη φορά και χαίρομαι που πήραν τέτοια μέτρα. Από εκεί και έπειτα, έγιναν όλα λάθος και φτάσαμε σήμερα να έχουμε σχεδόν 13.000 θανάτους. Τα μέτρα είναι κουραστικά γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα! “Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν’’», δηλώνει.
Υπάρχουν όμως και οι νέοι που η ύπαρξη τη Κάρτας Ελευθερίας ήταν βασικό κίνητρο για να εμβολιαστούν, αλλά δεν το κρίνουν και απαραίτητα θετικά. Η Ιωάννα, Εκπαιδευτικός και 25 χρονών αναφέρει ότι τα 150 ευρώ λειτούργησαν καθοριστικά σε πολλούς νέους, και μάλιστα εν μία νυκτί έκλεισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Από την άλλη όμως αποδυναμώνουν την ατομική βούληση. «Προφανώς και είναι ένα ποσό που διευκολύνει το πλάνο των διακοπών μας αλλά θεωρώ ότι η πράξη της επιβράβευσης, καλλιεργεί και ενισχύει συμπεριφορές που επαναπαύονται σε χρηματικά «έπαθλα» , με αποτέλεσμα η ατομική βούληση να πηγαίνει περίπατο», σημειώνει η Ιωάννα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι είναι πλήρως εμβολιασμένη και ασφαλής. Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη και για την Εκπαιδευτικό αναφερόμενη στην οικονομική διάσταση και στην εύρεση εργασίας. «Ήταν ήδη δύσκολή η οικονομική περίοδος που ζούσαμε, καθώς η εύρεση εργασίας αποτελούσε το καθημερινό πρόβλημα όλων των νέων, ήρθε και η καραντίνα και τα ισοπέδωσε όλα. Ελπίζω σύντομα να χτιστεί μια νέα καθημερινότητα, χωρίς μάσκες και απαγορεύσεις και να κρατήσουμε μόνο τα μαθήματα ζωής που μας έδωσε, ότι το ύψιστο αγαθό είναι η υγεία και η ελευθερία μας».


Η Βίκυ, στα 24 της και Κοινωνική Λειτουργός, τίθεται εξ ολοκλήρου κατά της Κάρτας Ελευθερίας, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση εξαγοράς των νέων και όχι κίνητρο. «Θα έπρεπε οι νέοι να πεισθούν ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αφού έχουν ενημερωθεί και έχουν καλυφθεί οι απορίες τους από επιστημονικούς αρμόδιους φορείς, και όχι απλά για το χρήμα. Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση, δεν θα χρειαζόταν να επιστρατεύσουν αλλά μέσα, όπως το Freedom Pass», τονίζει και δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί. «Η καραντίνα για ‘μένα ήταν δύσκολη και αγχωτική. Ήταν μια δύσκολη περίοδος με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πρόστιμα, αλλά και τις δυσκολίες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους», αναφέρει για την περίοδο της καραντίνας.
Άλλοι από αυτούς εμβολιασμένοι και άλλοι όχι, μερικοί μπερδεμένοι και οι περισσότεροι κατάφορα αρνητικοί απέναντι στην κίνηση της Κυβέρνησης, σε ένα πράγμα όμως συναντιούνται και «τέμνονται» οι απόψεις τους. Στο ότι κανένας από του νέους που μίλησαν στην εφημερίδα δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα την «ελευθερία» των 150 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα δεν ξέρει ούτε και πότε θα το κάνει. Η Νεφέλη σχετικά με το θέμα πιστεύει ότι θα μείνει απλώς «ενθύμιο». «Οι φοιτητές στα μουσεία μπαίνουν δωρεάν, όποτε άλλη μια κοροϊδία της κυβέρνησης. Το μόνο που λογικά αξίζει είναι τα ακτοπλοϊκά για να πας διακοπές σε κάποιο νησί. Κάτι όμως για το οποίο ούτε χρόνος υπάρχει, ούτε η οικονομική δυνατότητα να καλυφτούν τα υπόλοιπα έξοδα, οπότε θα μείνει ενθύμιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.