Γ. Αγγελόπουλος: Να περάσει στην Πολιτεία η ευθύνη για παιδιά σε ιδρύματα ή ανάδοχες οικογένειες

μοτο…….. «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και συμφωνημένοι κανόνες διακομματικά» τόνισε ο καθηγητής
Ο πρώην Γ.Γ. Παιδείας και καθηγητής του Π.Θ. μίλησε στο Ράδιο Ένα, με αφορμή τις καταγγελίες για την «Κιβωτό»

Να περάσει στα χέρια της Πολιτείας η ευθύνη για τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα ή ανάδοχες οικογένειες, σε ένα περιβάλλον πολύ αυστηρής επιτήρησης της κοινωνίας και του κράτους με αυστηρούς κανόνες, χωρίς οι κανόνες αυτοί να υπάγονται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τονίζει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», που πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, είναι πάρα πολύ σοβαρές, δεν αφορούν ένα απλό περιστατικό, αλλά ζητήματα που για να μιλήσει κάποιος, χρειάζεται πολύ μεγάλο θάρρος, από τους ανθρώπους που τα καταγγέλλουν, και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.
Ο καθηγητής τόνισε, ότι όλοι ευχόμαστε να έχουμε μια διαυγή και ξεκάθαρη κατάληξη όλης αυτής της πορείας, τόσο για το καλό των παιδιών, των οικογενειών που άφησαν εκεί τα παιδιά τους και τους ανθρώπους που επί σειρά ετών εργάζονταν και εργάζονται σε αυτό τον χώρο.

«Απογοητευτική δημόσια τοποθέτηση…»

Ο κ. Αγγελόπουλος, από τις απαντήσεις που δόθηκαν δημοσίως, συμπεραίνει ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για παιδιά που ρέπουν προς την παραβατικότητα, δεν μπορεί να μιλάει κανείς για παιδιά που είναι μη φυσιολογικά, ούτε γα παιδιά που είναι συνηθισμένα ή μη συνηθισμένα. Όπως είπε, μπορεί να μιλάει κανείς για παιδιά με ανάγκες, για παιδιά που θέλουν περισσότερο προσοχή, στο α’ ή β’ πεδίο, αλλά όχι με μια τέτοια ορολογία που χρησιμοποιήθηκε και είναι απογοητευτική αυτή η δημόσια τοποθέτηση.
«Δεν αρμόζουν σίγουρα αυτοί οι χαρακτηρισμοί για παιδιά και σίγουρα για ανθρώπους που δουλεύουν με παιδιά που έχουν ανάγκη για περισσότερη προσοχή», τόνισε ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας.

Αποϊδρυματοποίηση ναι,
αλλά με ευθύνη και έλεγχο

Για τους τρόπους αντιμετώπισης τόνισε ότι η ιδρυματοποίηση ενέχει δομικά προβλήματα, όπως δείχνουν και διεθνείς έρευνες που αναφέρουν ότι παιδιά που βρίσκονται σε δομές, πιο συχνά υπάγονται σε βία, άρα η αποϊδρυματοποίηση είναι η λύση, όχι όμως μια αποϊδρυματοποίηση όπως αυτή που ακούστηκε από την κα υφυπουργό που είναι υπεύθυνη, ότι «τώρα ήρθε η ώρα», για την αποϊδρυματοποίηση, γιατί αυτό, μπορεί να σημαίνει μια γρήγορη διαδικασία, όπου τα παιδιά θα περάσουν από οικογένειες, πριν αυτές ελεγχθούν. «Έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία και ως κοινωνία στις οικογένειες στις οποίες πηγαίνουν τα παιδιά, άρα αποϊδρυματοποίηση, αλλά σε ένα περιβάλλον πολύ αυστηρής επιτήρησης της κοινωνίας και του κράτους με αυστηρούς κανόνες, χωρίς οι κανόνες αυτοί να υπάγονται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

«Συμφωνημένοι κανόνες διακομματικά»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να υπάρχουν συμφωνημένοι κανόνες διακομματικά, με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα αλλάξει όταν αλλάζει η ηγεσία του υπουργείου, σε επίπεδο θεσμικό, ενώ σε επίπεδο παιδαγωγικό και ψυχολογικό, πρέπει να μπουν και εκεί κανόνες, με προσοχή στους όρους που θα γίνει και στις οικογένειες που θα πάνε και με την εποπτεία του κράτους, αν και ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος.
Ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε, ότι δεν υποβιβάζει και δεν υποβαθμίζει την καλοσύνη ανθρώπων και φορέων που έχουν προσφέρει εδώ και δεκαετίες στα παιδιά, είπε ότι γίνεται μεγάλο έργο, αλλά δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή και έγινε μια συστηματική προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση, κυρίως με το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή που αναμενόταν για δεκαετίες, τόνισε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, χρειάζεται η ευθύνη να περάσει στα χέρια της Πολιτείας, που θα πρέπει να βάλει κόπο για όλο αυτό και χρήμα, για να γίνει όλο αυτό με τον σωστό τρόπο.
Ο πρώην Γ.Γ. Παιδείας , είπε ότι οι φορείς που ασχολούνται με αυτά τα παιδιά δεν είναι ΜΚΟ, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι φορείς που εντάσσονται είτε στον πιο στενό πυρήνα, είτε στον περίγυρο της Ελληνικής Εκκλησίας, κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.