Γ. Χαρίτος: Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες

Ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος, ανέλυσε ποια περιστατικά χρειάζονται επίσκεψη στα ιατρεία

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες 15 ημέρες για την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως τόνισε ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
Ο ίδιος τόνισε, πως ο κορωνοϊός στο 40% των παιδιών, σύμφωνα με ιατρική μελέτη, δεν θα εμφανίσει καν συμπτώματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Όμως ο κ. Χαρίτος άφησε κι ένα παράθυρο για το τέλος αυτής της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με μελέτη από την Κίνα, ο ιός φέρεται να είναι θερμοευαίσθητος και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών η μετάδοσή του θα γίνεται πολύ πιο δύσκολα.
Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο κ. Χαρίτος σχετικά με τον κορωνοϊό και τη νόσηση των παιδιών, δίνοντας χρηστικές συμβουλές σε γονείς τόσο για τα ραντεβού στους παιδίατρους, για τα μέτρα υγιεινής, αλλά και για τους περιπάτους, που πολλοί γονείς γίνονται δέκτες αιτημάτων από τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο πρακτικά έχει αρχίσει η διασπορά του ιού σε όλη την κοινότητα. Υπάρχουν αρκετά περιστατικά σε τοπικές κοινωνίες, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν μπορούν άμεσα ή έμμεσα να ιχνηλατηθούν και υπάρχουν αρκετά περιστατικά που δεν έχουν ξεκάθαρο ιστορικό, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες.
Ο γνωστός παιδίατρος ανέφερε πως θα υπάρχουν κάποια περιστατικά, όμως ο φόβος είναι να μην γίνουμε …Ιταλία. «Πραγματικά όμως δεν το πιστεύω ότι θα γίνει. Ο κόσμος νομίζω ότι αρχίζει να καταλαβαίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η λειτουργία των ιδιωτικών παιδιατρείων

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι ιδιώτες παιδίατροι έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία των ιατρείων τους, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
« Έχουμε την οδηγία να μην αναβάλουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού που αφορούν τον εμβολιασμό των βρεφών κυρίως για τον πρώτο χρόνο ζωής. Αυτά πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την οδηγία για να μην υπάρχουν μεγάλα εμβολιαστικά κενά. Από κει και πέρα τα παιδιά που είναι άρρωστα με κάποια εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού, εάν η συμπτωματολογία και η κατάσταση το επιτρέπει, είναι καλό να παραμένουν σπίτι σε καραντίνα με τους γονείς τους.
Εξετάζουμε ελάχιστα άρρωστα παιδιά, τα οποία ενδεχομένως έχουν μία συμπτωματολογία που μας ανησυχεί, κυρίως αυτά τα οποία έχουν δύσπνοια ή ταχύπνοια ή άλλα παιδιά που έχουν στοιχεία μικροβιακής λοίμωξης. Αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος κατά περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός. Τόνισε βέβαια πως υπάρχει και τηλεφωνική παρακολούθηση των περιστατικών, αλλά και προσέλευση με ραντεβού. Οι παιδίατροι, όπως συμπλήρωσε, ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες για να υπάρχει ασφάλεια για όλους, ενώ ανέφερε πως τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν ένας βασικός πυλώνας , μέσω του οποίου εξαπλώθηκε ο ιός στην Ιταλία. «Τα ραντεβού μπαίνουν αραιά, τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, μάσκες και γάντια μιας χρήσης κι αν χρειαστεί ειδικές μάσκες όταν εξετάζουμε τα παιδιά με συμπτωματολογία. Ο χώρος των παιδιατρείων αερίζεται επίσης μόνιμα», είπε ο ίδιος. Σχετικά τους κανόνες υγιεινής ο κ. Χαρίτος υπογράμμισε πως ο αερισμός των χώρων, όπως και το πλύσιμο χεριών και η προφύλαξη από κοινόχρηστες επιφάνειες –πόμολα πορτών, εισόδων κτλ- είναι μέτρα γενικά, που ισχύουν και δεν αίρονται.

Σύντομες βόλτες, κάπου ερημικά…

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται εάν μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους κάποιο περίπατο, βόλτα για καθαρό αέρα κι αλλαγή παραστάσεων. Ο κ. Χαρίτος μίλησε αναλυτικά για το θέμα λέγοντας πως για τη βόλτα υπάρχουν δύο τάσεις.
Η μία, η ιατρική και η αντικειμενική για σύντομη βόλτα με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει συνωστισμός. Δηλαδή, ανέφερε πως σ’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι 3-4 παιδιών στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας. Ο γονιός μπορεί να κάνει μία σύντομη βόλτα με το παιδί του σε κάποιο ερημικό μέρος. «Τα παιδιά είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα όσο αφορά τον κορωνοϊό.
Νοσούν εξαιρετικά ελαφριά και σύμφωνα με τελευταία έρευνα από περιοδικό των ΗΠΑ από την Αμερική το 40% των παιδιών δεν θα εμφανίσουν ούτε καν πυρετό από αυτά που μολυνθούν από τον κορωνοϊό, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τη συμπτωματολογία, εάν ένα παιδί είναι ύποπτο ή όχι.
Όμως τα παιδιά έχουν το χαρακτηριστικό να κουβαλούν μεγαλύτερο ιικό φορτίο στο ρινοφάρυγγά τους από τους ενήλικες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα τα ίδια τα παιδιά είναι μια κατηγορία η οποία δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αλλά είναι η κατεξοχήν κατηγορία που μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όταν λέμε ότι το παιδί δεν έχει πυρετό κι έχει λίγο μπούκωμα και λίγο βήχα. Κανείς δεν αποκλείει ότι το παιδί δεν έχει έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό. Άρα σύντομη έκθεση του παιδιού, αλλά κανένας συγχρωτισμός. Θα πάρει η μητέρα το παιδί και θα πάνε μια βόλτα για μισή ή μία ώρα κάπου ερημικά», είπε αναλυτικά ο κ. Χαρίτος.

Θερμοευαίσθητος ο κορωνοϊός

Ο ίδιος όμως έδωσε και ένα ευχάριστο νέο, το οποίο ήρθε από κινεζική έρευνα και λέει ότι μάλλον ο ιός είναι θερμοευαίσθητος και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών η μετάδοσή του θα γίνει πολύ πιο δύσκολα. «Άρα τώρα είμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι, τώρα πρέπει να συμμορφωθούμε και σίγουρα έρχονται καλύτερες ημέρες», κατέληξε ο γνωστός παιδίατρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.