Γ. Χαρίτος: Πολύ μεγάλη έξαρση σε ιώσεις του αναπνευστικού σε παιδιά αλλά και σε γαστρεντερίτιδες

«Υπάρχουν εγγόνια τα οποία "σκότωσαν" τους παππούδες, λόγω εμμονής να μην εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό»

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά με τον γνωστό Βολιώτη παιδίατρο κ. Γιώργο Χαρίτο να επισημαίνει ότι κάπως έτσι θα κυλήσει ο χειμώνας, ενώ μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “υπάρχουν εγγόνια τα οποία “σκότωσαν” τους παππούδες τους” , τονίζοντας πως ένας στους πέντε παππούδες παιδιών που παρακολουθούνται από τον γιατρό, άνθρωποι δηλαδή άνω των 70 ετών, παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ο κ. Χαρίτος εκτός από την εικόνα που επικρατεί με τον κορωνοϊό, μίλησε και για τις υπόλοιπες ιώσεις, που έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη νοσηρότητα σε ιώσεις του αναπνευστικού αλλά και σε γαστρεντερίτιδες.

«Το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά»

Ο κ. Χαρίτος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά λέγοντας πως το τηλέφωνο του ιατρείου του δεν σταματά να χτυπά και γονείς να ενημερώνουν ότι το παιδί τους βγήκε θετικό, ζητώντας τις κατάλληλες οδηγίες.
“Θεωρώ ότι είναι τελευταία χρονιά της πανδημίας, θα υπάρχει διασπορά και τα αυξημένα κρούσματα σε μαθητές είναι φυσιολογικά και θα συνεχίσουν να είναι έτσι. Κρούσματα θα έχουμε όλο τον χειμώνα, όσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά”, είπε ο κ. Χαρίτος, σημειώνοντας πως οι γονείς παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο έχουν την επιλογή να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Με ήπια συμπτώματα τα παιδιά
αλλά κολλάνε τους μεγαλύτερους

“Εγώ μέχρι στιγμής είχα στο ιατρείο περίπου 150 παιδιά με κορωνοϊό. Το σύνολο των περιστατικών ήταν ήπια και σε αυτό το δείγμα των 150 παιδιών δεν χρειάστηκε κανένα παιδί να νοσηλευτεί και κανένα παιδί δεν μας προβλημάτισε όσον αφορά τη βαρύτητα της εικόνας του. Από κει και πέρα όμως, μέσα σ’ αυτές τις οικογένειες υπήρχαν ορισμένοι ενήλικες ή και ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι κι εκεί είχαμε τα μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή το πρόβλημα δεν ήταν ότι το παιδί είχε κορωνοϊό , το πρόβλημα ήταν ότι το παιδί μετέφερε αυτό τον κορωνοϊό σε ένα σπίτι που υπάρχουν ανεμβολίαστα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν εγγόνια τα οποία “σκότωσαν” τους παππούδες τους. Δεν φταίγανε τα ίδια. Κόλλησαν κορωνοϊό , οι παππούδες φταίγανε οι οποίοι εμμονικά παρέμεναν ανεμβολίαστοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος παιδίατρος.

«Οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν το
ταχύτερο, έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Επεσήμανε δε, μετά τις καθημερινές του διαπιστώσεις, ότι ένας στους πέντε παππούδες (από παιδιά του ιατρείου του), παραμένουν ανεμβολίαστοι και πρόκειται για ανθρώπους άνω των 70 ετών, που έχουν μεγάλο κίνδυνο εάν κολλήσουν κορωνοϊό.
“Θέλω ο κόσμος να το καταλάβει αυτό, μπορεί να είναι αρνητικοί στο εμβόλιο ή να παρασύρονται από όλη αυτή την παραφιλολογία και να μην ακούν τους ειδικούς, αλλά για όνομα του Θεού, εάν στις οικογένειες υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί , πρέπει αύριο κιόλας να τους πείσουν να το κάνουν. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Πολύ μεγάλη νοσηρότητα σε ιώσεις
του αναπνευστικού και σε γαστρεντερίτιδες

Στο μεταξύ, εκτός από τον κορωνοϊό, την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει και άλλες ιώσεις, που σύμφωνα με τον γιατρό, παρουσιάζουν μεγάλη νοσηρότητα. Ακόμη, όπως σημείωσε δεν υπάρχει γρίπη, η οποία μας “επισκέπτεται” μετά τις γιορτές, όμως ο ίδιος παρατηρεί πολύ αυξημένη νοσηρότητα σε πάρα πολλούς αναπνευστικούς ιούς και σε γαστρεντερίτιδες.
“Πάντοτε με την έναρξη των σχολείων εμφανίζονται κάποιες ιώσεις, δεν είναι περίεργο, φέτος όμως η κατάσταση έχει παραγίνει. Ήμασταν αισιόδοξοι ότι η μάσκα δουλεύει, έχει ρίξει πολύ τη νοσηρότητα. Φέτος, με τις μάσκες, λιγότερο στα μεγαλύτερα παιδιά, πολύ περισσότερο στα παιδιά των παιδικών σταθμών, έχουμε μία έκρηξη αναπνευστικών ιώσεων, που πολύ φοβάμαι ότι αυτά που ζήσαμε πέρυσι, τα συνεχόμενα lockdown και η αποστείρωση των παιδιών μας από τα σχολικά περιβάλλοντα έπαιξε το δικό της ρόλο στο να έχουμε φέτος όλο αυτό το γαϊτανάκι των ιώσεων. Το ανοσοποιητικό μας φαίνεται ότι ξέχασε, αλλά δυστυχώς όλοι αυτοί οι ιοί δεν μας έχουν ξεχάσει και φέτος υπάρχει ένα μεγάλος πληθυσμός μικρών παιδιών που ταλαιπωρείται κάποια εβδομάδα από συνεχιζόμενες λοιμώξεις τη μία μετά την άλλη”, εξήγησε τέλος ο γιατρός.
Κατέληξε δε, στέλνοντας το μήνυμα του εμβολιασμού στους ενήλικους και κυρίως στους ηλικιωμένους, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.