Γ. Χότζογλου: Με μείον 80.000 θέσεις εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό ανοίγει η σεζόν!

Η μέση τιμή δωματίου Ιούλιο & Αύγουστο ανέρχεται στα 417 ευρώ χωρίς εξυπηρέτηση από προσωπικό…

Δραματική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η σεζόν «ανοίγει» με μείον 80.000 θέσεις εργασίας, όπως είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου.
Ο ίδιος αν και τόνισε πως η περίοδος που έρχεται θα αποτελέσει ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο ευοίωνα στην εξυπηρέτησή τους, καθώς δεν θα υπάρχουν οι εργαζόμενοι και πολύ περισσότερο οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για να τους εξυπηρετήσουν.
Η περίοδος του Πάσχα, όπως τόνισε ο κ. Χότζογλου αποτελεί κάθε χρόνο κρας τεστ για τον κλάδο και είναι ουσιαστικά ένας οδικός χάρτης για το πως θα κυμανθεί η σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι από τις λίγες χρονιές που η περίοδος του Πάσχα δεν θα αποτελέσει οδηγό γιατί υπάρχει σαφής εικόνα από τις προκρατήσεις, που δείχνει ότι πάμε σε μια σεζόν που η χώρα θα καταγράψει όπως όλα δείχνουν νέο ρεκόρ.

«Η καμαριέρα θα περνά κάθε
δεύτερη ημέρα από το δωμάτιο»

« Δυστυχώς όμως δεν θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν οι τουριστικές μονάδες που είχαν προβλεφθεί να ανοίξουν κι ο λόγος σχετίζεται καθαρά με την έλλειψη προσωπικού. Στην εστίαση είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα καθώς προβλέπεται επισιτιστικές, εποχικές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν φέτος να ανοίξουν, λόγω έλλειψης προσωπικού», επεσήμανε ο ίδιος.
Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα για το πως είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στον τουρισμό και αναφέρθηκε στην Κρήτη, σε έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς.
«Στην Κρήτη ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν τώρα, την περίοδο του Πάσχα, δώσανε στις καμαριέρες πλαστικοποιημένες κάρτες, τις οποίες τοποθετούν στα δωμάτια των επισκεπτών και τους ενημερώνουν ότι η καμαριέρα θα περνά κάθε δεύτερη ημέρα από το δωμάτιο και όχι κάθε μέρα.
Η μέση τιμή δωματίου τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο στη χώρα μας θα φτάσει τα 417 ευρώ. Ένας τουρίστας που έχει δώσει αυτό το ποσό για μία ημέρα έχει κάποιες απαιτήσεις και θα πρέπει οι υπηρεσίες που παρέχονται να έχουν υψηλά standards. Τι σόι υψηλά standards θα είναι αυτά όταν θα τον βάζουν να κοιμάται στα ίδια σεντόνια ή θα σκουπίζεται με τις ίδιες πετσέτες για δύο μέρες;», αναρωτήθηκε ο κ. Χότζογλου.

Μείον 80.000 θέσεις σε τουρισμό και επισιτισμό

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό εξέφρασε την ανησυχία όλων των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
« Αυτή τη στιγμή έχουμε παγιωθεί στις 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και με την πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι οι κενές θέσεις στην εστίαση αγγίζουν τις 30.000. Αθροιστικά λοιπόν είμαστε στις 80.000 κενές θέσεις και δεν αντιλαμβάνομαι πως η κυβέρνηση περιμένει να λύσει το πρόβλημα αυτό με 11.000 μετακλήσεις από εργάτες από τρίτες χώρες.

Δεν έχουν τις γνώσεις
οι εργαζόμενοι απ΄τις τρίτες χώρες

Ακόμη και οι 11.000 να πραγματοποιηθούν, πράγμα αμφίβολο έως ακατόρθωτο, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό στο πρόβλημα. Οι θέσεις που λείπουν από τον κλάδο είναι εξειδικευμένες, σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρους, καμαριέρες. Οι συνάνθρωποί μας από το Μπαγκλαντές, από το Πακιστάν, από την Αίγυπτο, την Ινδία δεν μπορούν να τις καλύψουν αυτές τις θέσεις, δεν έχουν τις γνώσεις», είπε ο κ. Χότζογλου, συμπληρώνοντας ότι πέρυσι το Υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει 9000 μετακλήσεις για τον κλάδο του τουρισμού και τελικά έγιναν τελικά 300.
Όπως εξήγησε ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα για να γίνουν οι μετακλήσεις είναι η γραφειοκρατία, καθώς για να εγκριθεί μία μετάκληση χρειάζεται 3-4 μήνες.
«Βέβαια η κυβέρνηση λέει ότι η διαδικασία απλουστεύτηκε με τις διακρατικές συμφωνίες που έκανε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μας λείπουν οι λαντζέρηδες και οι εργάτες γενικών καθηκόντων, αλλά μας λείπει άκρως εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν ξέρω πως θα καλυφθούν τα κενά αυτά, φαντάζομαι η εντατικοποίηση θα χτυπήσει κόκκινο», σημείωσε.

Μειωμένες κατά 34% οι αιτήσεις επαναπρόσληψης

Την ίδια στιγμή ο κ. Χότζογλου αναφέρθηκε και στις αιτήσεις επαναπρόσληψης που γίνονται κάθε Ιανουάριο μέσω των οικείων Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Αυτό που διαπιστώθηκε από τα Σωματεία είναι ότι οι αιτήσεις επαναπρόσληψης αυτών που εργάστηκαν το 2023 και θέλουν να δουλέψουν το 2024 είναι μειωμένες κατά 34%.
«Αυτοί που πήγαν πέρυσι για δουλειά δεν αντέξανε τις συνθήκες εργασίας και φέτος προτίμησαν να μην πάνε για δουλειά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος να γίνει εποχικός σήμερα στην Ελλάδα, γιατί ο μέσος μισθός είναι 1200 ευρώ μεικτά, το Ταμείο Ανεργίας είναι μόλις τρεις μήνες, άρα σωρευτικά το εισόδημα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την εποχική εργασία είναι 7100 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορείς να βιοποριστείς για 12 μήνες», τόνισε.

Να επανέλθει το επίδομα ανεργίας
στα προ μνημονίου επίπεδα

Επεσήμανε ότι εάν η κυβέρνηση δεν ανοίξει επιτέλους τα αφτιά της να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στους πέντε μήνες θα συνεχιστεί το πρόβλημα.
«Έχουμε προτείνει διαχρονικά στους Υπουργούς Εργασίας από το 2018 το επίδομα ανεργίας να γίνει αναλογικό, δηλαδή όσες μέρες εργαστώ το καλοκαίρι, τόσες να επιδοτηθώ τον χειμώνα με μίνιμουμ τους τρεις και ταβάνι του πέντε μήνες.
Εάν ο Χότζογλου έχει μαζέψει 90 ένσημα το καλοκαίρι να πάρει 3 μήνες, εάν έχει 120 ένσημα να πάρει τέσσερις, εάν έχει 150 να πάρει πέντε. Θα δώσουμε έτσι ένα μεγάλο χτύπημα στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που ζει και βασιλεύει στον κλάδο μας, ο ΕΦΚΑ θα δει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του και οι εργαζόμενοι θα έχουν για 2 μήνες παραπάνω τουλάχιστον εισόδημα», εξήγησε ο κ. Χότζογλου.

Οι λόγοι που «έφυγαν» οι εργαζόμενοι

Ο κ. Χότζογλου όμως μίλησε και για τους λόγους, που πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε αμέσως μετά την επαναλειτουργία των κλάδων από την πανδημία.
«Είχαμε πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος, ήμασταν σχεδόν 2 χρόνια κλειστά, βιώσαμε τον απόλυτο εμπαιγμό της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας και το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, τα οποία εισπράτταμε κάθε 45-50 ημέρες κι όχι κάθε 30. Πολλοί στραφήκανε σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η πλειοψηφία μετανάστευσε σε ανταγωνιστικές χώρες στον τουρισμό.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις εργασιακές συνθήκες, καθώς δεν αντέξανε εξαντλητικά ωράρια και την καταστρατήγηση της νομοθεσίας και της κλαδικής σύμβασης και το τρίτο έχει να κάνει με την εγκατάλειψη που νιώθουμε τους «νεκρούς» μήνες. Αυτοί είναι οι λόγοι της μεγάλης φυγής των επαγγελματιών από τον κλάδο», υποστήριξε τέλος ο κ. Χότζογλου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.