Γ.Γ. Εργατικού Κέντρου Βόλου: Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας έχουν πάρει

Ανοιχτά τα ζητήματα των συμβάσεων, των μόνιμων θέσεων εργασίας και των εργολαβιών

Προς απεργιακή κινητοποίηση οδεύει το Εργατικό Κέντρο Βόλου για τις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς πολλά ζητήματα έχουν τεθεί στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας και οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Βασιλείου, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, από τα πρώτα δείγματα φαίνεται πως το Υπουργείο Εργασίας δεν θα είναι με το μέρος των εργαζομένων ενώ τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά όπως το θέμα των συμβάσεων, των μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και του καθεστώτος των εργολαβιών.

“Τα πρώτα δείγματα του Υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι δεν θα είναι με το μέρος μας και γενικότερα δεν θα είναι με το μέρος όλων των συναδέλφων μας εργαζομένων, για πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα. Θεωρούμε ότι κάποιες επιβολές που υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που θέλουν να περάσουν είναι απαράδεκτες”, υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου σχετικά με την κυβερνητική πολιτική που αφορά τα εργασιακά.
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου έθεσε ως βασικό ζήτημα την κατάργηση του ΣΕΠΕ -Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας- τονίζοντας πως δεν έπρεπε να τεθεί στο περιθώριο και να μπει κάτω από την κεφαλή του Υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων θα πρέπει να υπάρχουν οι αποφάσεις όλων των μελών των σωματείων μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ” αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρά. Δείχνουν μία προχειρότητα σε όλη τη διαδικασία και δεν αποδεικνύουν τελικά ότι θα αφήσουν ελεύθερο τον συνδικαλισμό για να λειτουργήσει υπέρ όλων των συναδέλφων”.

“Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας πήραν”

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας, οι εργοδότες και φυσικά οι εργαζόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν τα αποδεκτά για όλους θέματα, για να μην υπάρξει κι άλλο χάσιμο χρόνου, με τους εργαζομένους όμως να δηλώνουν πως θα διεκδικήσουν ό,τι τους πήραν τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφορικά με τους μισθούς και τις συμβάσεις ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζητάει να υπάρχει διαπραγματεύσιμη μία επιχειρησιακή σύμβαση κι αν θεωρείται ότι είναι πάνω από την κλαδική να μην δίδονται παραπάνω χρήματα. “Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές κλαδικές επιχειρήσεις και σωματεία που μπορούν να διεκδικήσουν και να πάρουν αυξήσεις. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρήματα παραπάνω. Θέλουμε πάντα να υπερισχύει ο θεσμός της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Είναι κάτι που διεκδικούμε και θέτουμε όριο τα 751 ευρώ και περιμένουμε την απόφαση. Υπάρχουν αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθούνε και ταυτόχρονα εμείς να πάρουμε αυτά που πρέπει και μας αξίζουν”, είπε ο ίδιος.
Ανέφερε δε πως αυτό που συζητείται είναι πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις να είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση, με τους εργαζομένους να υποστηρίζουν ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα κι αν κάποιες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δίνουν περισσότερα χρήματα, αυτά είναι καλοδεχούμενα.

Θετικό το μέτρο για τις υπερωρίες

Στο μεταξύ, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το μέτρο για την αύξηση κατά 12% στις υπερωρίες στους εργαζόμενους που δουλεύουν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, σημειώνοντας πως όσοι εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς πλέον θα μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα από υπερωρίες και ταυτόχρονα αν δεν συμμορφώνονται οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ένσημο του εργαζόμενου.

Καθεστώς εργολάβων στις μεγάλες επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Βασιλείου μίλησε και για το μείζον θέμα, που έχει οξυνθεί τα χρόνια της κρίσης και δεν είναι άλλο από το καθεστώς των εργολάβων,
“Τους επιχειρηματίες τους βολεύει το καθεστώς των εργολάβων γιατί δίνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Γι’ αυτό και καλούμε τις επιχειρήσεις στο νομό μας που δείχνουν ότι έχουν σημάδια βελτίωσης να προχωρήσουν σε προσλήψεις και σε προσλήψεις ολικής απασχόλησης. Θέλουμε καθεστώς μονιμότητας για όλους. Η εργασία μέσω μονιμοποίησης σε χώρους εργασίας αποδεικνύει ότι η προσφορά όλων των εργαζομένων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν θέλω να μειώσω τους συναδέλφους που εργάζονται στο χώρο των εργολάβων, απλά καταλαβαίνουμε όλοι, ότι όταν υπάρχει η σιγουριά της επιχείρησης για την προσφορά εργασίας, όλοι προσφέρουν”, σχολίασε ο γραμματέας του ΕΚΒ.

“Ναι” στις επενδύσεις στη Μαγνησία

Απόλυτα θετικός στο ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα και στη Μαγνησία δήλωσε ο κ. Βασιλείου, σχολιάζοντας όμως πως τα εμπόδια που βρίσκουν οι επενδυτές είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο αυτά τα εμπόδια να ξεπεραστούν, να γίνει πιο ελκυστικό το περιβάλλον για να αδειάσουν τα ταμεία των ανέργων του ΟΑΕΔ.
“Να αδειάσουν τα ταμεία των ανέργων του ΟΑΕΔ και εμείς να βγούμε και να δουλέψουμε, γιατί με την προσφορά εργασίας όλων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τις επενδύσεις . Επιζητούμε καθημερινά ο τρόπος έλκυσης των επενδύσεων να γίνει πιο ελκυστικότερος, να δοθούν τα κίνητρα και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εξετάσει την πρόσληψη όλων των συναδέλφων, γιατί υπάρχουν ειδικότητες που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν και δεν είναι σωστό να βρίσκονται μέσα στους ανέργους. Έτσι θα δώσουμε ώθηση στον τομέα που λέμε ανάπτυξη”, ανέφερε ο γραμματέας του ΕΚΒ.
Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια του ΕΚΒ θα αποφασίσει, εάν θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία που έχει οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, με το κλίμα να είναι θετικό προς τη συμμετοχή και των εργαζομένων της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.