Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον άνθρωπο, είτε μέσω γάλακτος είτε μέσω κρέατος, επισημαίνει ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργος Γάτος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη.
Σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει επικινδυνότητα για μετάδοση της ασθένειας, λόγω του φορτηγού που μπήκε μέσα και βγήκε από τη μολυσμένη μονάδα στο Διμήνι.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κίνδυνος για το ίδιο το γάλα, καθώς υπόκειται σε παστερίωση, με τον κ. Γάτο να τονίζει ότι η κτηνοτροφία στη Μαγνησία τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί γερά πλήγματα, λόγω και της πανώλης.
Αποτέλεσμα είναι να κλείσουν πολλές μονάδες και να θανατωθούν αρκετά ζώα, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τιθασεύσει το πρόβλημα, κάτι που τελικά το κατάφερε.
Ωστόσο, ο κ. Γάτος έθεσε το θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων, καθώς μετά τα μνημόνια δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να διαχειριστούν την κρίση της ευλογιάς και, όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει το ζήτημα, ώστε να στελεχώσει τα δημόσια κτηνιατρεία.
Από την πλευρά τους οι ιδιώτες επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν έως και τέσσερις μήνες σε δημόσια δομή, βάση προκήρυξης, ενώ μπορούν να συνδράμουν εθελοντικά για μικρό χρονικό διάστημα.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα νοσήματα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα και ξαφνικά έρχεται το ένα πίσω από το άλλο και κινδυνεύουμε να γίνουμε ενδημική ως χώρα. Έτσι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση με επαρκώς στελεχωμένα δημόσια κτηνιατρεία με μόνιμους κτηνίατρους» επισήμανε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε πως όλα αυτά τα νοσήματα υπήρχαν στην Ασία και την Αφρική πριν από 20 χρόνια και πλέον έρχονται ολοένα και πιο κοντά.
Σημείωσε πως γνώριζαν ότι ίσχυε απαγόρευση εξαγωγών από την Τουρκία η οποία ήταν χώρα ενδημική, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι δύσκολο να περάσουν παράνομα ζώα από την Τουρκία, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και να έρθουν στην Ελλάδα.
«Ήταν θέμα χρόνου αυτό να συμβεί μέσω ζώων τα οποία ήταν άρρωστα. Αυτό συνέβη με την πανώλη όπου άρρωστα ζώα από το εξωτερικό ήρθαν στην Ελλάδα και κόλλησαν και τα δικά μας. Κάτι ανάλογο φαντάζομαι έγινε και με την ευλογιά, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη, καθώς άπαξ και μπει στη χώρα μετά δεν είναι δύσκολη η διασπορά της» υπογράμμισε ο κ. Γάτος.
Απαντώντας για τα μέτρα που μπορούν να παρθούν προκειμένου να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι ανέφερε ότι θα πρέπει να υπακούουν πρώτα – πρώτα στις εντολές της κτηνιατρικής υπηρεσίας, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης και για σφαγή και για πώληση, όπως και για βοσκή.
Επίσης θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τον χώρο γύρω από τη μονάδα τους, όπως και τα οχήματα που μπαίνουν και βγαίνουν από τη μονάδα.
Καταλήγοντας ο κ. Γάτος σημείωσε ότι το κρέας μπορεί να καταναλωθεί άφοβα, γιατί η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου