Γ. Καπετανάκης: Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνων, αλλά αυξάνεται και η ίασή τους

Πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, σύμφωνα με τον γραμματέα της

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για αύξηση των νεοπλασιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κάποιοι μιλούν για υπερβολές, όμως τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τα διεθνή στατιστικά, δείχνουν αύξηση των νεοπλασιών, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά με το χθες, είναι πως σήμερα η επιστήμη έχει εξελιχθεί κι έχει αυξηθεί η ίαση των περισσότερων μορφών καρκίνου. Μεγάλο όμως αγκάθι στην Εθνική Στρατηγική για τη μάχη του καρκίνου, για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πως στη χώρα μας, δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Αύξηση καρκίνων- αύξηση ίασης

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη με βάση τις διεθνείς στατιστικές 1 στους 3 ανθρώπους στη ζωή του, κάποια στιγμή θα νοσήσει από κάποια μορφής νεοπλασία και ο αριθμός είναι αυξανόμενος. Βέβαια, ανέφερε πως από τη μια, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα κι από την άλλη, έχουμε μεγαλύτερη επιβίωση, δηλαδή η επιστήμη έχει καταφέρει πάρα πολλές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά να τις θεραπεύει και να έχουμε περισσότερους επιβιώσαντες.
Ωστόσο, στη χώρα μας δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς ποιοι είναι οι ασθενείς.
“Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στατιστικές, επιδημιολογικά δεδομένα, ηλικίες, τύποι καρκίνων, ανά περιοχή, πόσοι υποτροπιάζουν. Βαδίζουμε με βάση τα διεθνή δεδομένα. Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών είναι η βάση για δημιουργία Εθνικού Σχεδίου δράσης. Εάν η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, θα έχει ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει όλα τα άλλα. Ο καρκίνος είναι 200 διαφορετικές μορφές που θέλουν συγχρονισμένη διεπιστημονική αντιμετώπιση. Ο πυλώνας για ένα ΕΣΥ είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου, για να μπορέσει να λύσει κι άλλες παθογένειες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπετανάκης, συμπληρώνοντας πως έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια πριν από ένα χρόνο, έχει ανακοινωθεί η βούληση του Υπ. Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση, μένει μόνο η βούληση να γίνει…πράξη.

Διαχρονικά τα προβλήματα των καρκινοπαθών
και δίνονται “πυροσβεστικές” λύσεις…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας είναι διαχρονικά , όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκης και η χώρα μας δεν αντιμετώπισε στρατηγικά τα ζητήματα των καρκινοπαθών, παρά μόνο με “πυροσβεστικές” λύσεις, όταν οξύνονταν τα προβλήματα. Κάτι παρόμοιο έγινε και με την πανδημία του κορωνοϊού, που πολλά προβλήματα οξύνθηκαν. Ασθενείς, που μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα για τις θεραπείες τους δεν είχαν που να μείνουν και όλο αυτό επέτεινε την αγωνία τους.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, προκειμένου να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, συνεργάστηκε με την πολιτεία και αντιμετώπισε το θέμα της στέγης, προσφέροντας διαμερίσματα διαμονής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, των ασθενών που ταξίδευαν από την περιφέρεια προς τις πόλεις αυτές για τις θεραπείες τους.

Διεύρυνση ωραρίου για ακτινοθεραπείες

Μέσα στα προβλήματα, πέραν της ασθένειάς τους, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καρκινοπαθείς είναι και το ζήτημα των ακτινοθεραπειών, με αναμονές και καθυστερήσεις, κυρίως στην Αθήνα, που πριν τον κορωνοϊό ανέρχονταν σε 3 μήνες, μετά τον κορωνοϊό σε 4 ίσως και παραπάνω!
Ο κ. Καπετανάκης ανέφερε πως το ζήτημα είναι χρόνιο και παρόλο που έχει αλλάξει ο χάρτης, με τις δωρεές 15-17 μηχανημάτων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πρακτικά αυτά τα καινούργια μηχανήματα δεν αξιοποιούνται όσο πρέπει.
“Κι ενώ ο ιδιωτικός τομέας πραγματοποιεί ακτινοθεραπείες από το πρωί ως το βράδυ, στα δημόσια νοσοκομεία το ωράριο λειτουργίας σταματά το μεσημέρι. Ήταν πάγιο αίτημα και των ακτινοθεραπευτών ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο και με ΦΕΚ μέσα στον Ιούνιο αποφασίστηκε η διεύρυνσή του. Τώρα πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι η επαρκής στελέχωση και πως θα λειτουργήσει το σύστημα του διευρυμένου ωραρίου, ώστε να μειωθούν οι αναμονές”, τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα όμως που και ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει στο θέμα των ακτινοθεραπειών, η περίοδος του κορωνοϊού ανέδειξε κι άλλα προβλήματα με τον κ. Καπετανάκη να σχολιάζει πως ” ο ιδιωτικός τομέας δεν φέρθηκε τόσο ώριμα. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα παράνομων χρεώσεων, παρότι υπάρχουν συμβάσεις που λένε ότι δεν θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα οι ασθενείς. Ελπίζουμε να λυθεί και να μην φορτώνουμε στον πλέον αδύναμο κρίκο, που είναι οι ασθενείς ό,τι μας χρειάζεται. Ο ασθενής να είναι το πρωτεύων κι όχι αυτός που θα κερδοσκοπήσουμε”.

Προσοχή στο εμπόριο ελπίδας

Με αφορμή και την πρόσφατη υπόθεση με τον ψευτογιατρό που έλεγε ότι θεράπευε τους καρκινοπαθείς δίνοντας… βότανα, ο κ. Καπετανάκης επεσήμανε πως το εμπόριο ελπίδας σε τέτοιους ασθενείς είναι σύνηθες φαινόμενο. Ανέφερε πως είναι εύκολο να επηρεαστούν από το περιβάλλον τους, που δεν έχει επιστημονική κατάρτιση και να δοκιμάσουν έναν ανορθόδοξο τρόπο, ενώ παρερμηνείες και αλλαγές στα δεδομένα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.
Βέβαια ο κ. Καπετανάκης, σημείωσε πως υπάρχουν και πολλοί κανονικοί γιατροί που δεν λειτουργούν ενδεδειγμένα, γι’ αυτό άλλωστε έχουν γίνει και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς, ενώ ζήτησε από τους πάσχοντες να ζητούν και δεύτερη ιατρική γνώμη, εάν κάτι δεν τους ταιριάζει ή θέλουν να το ψάξουν, αλλά και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν “περίεργα” περιστατικά και συμπεριφορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.