Γ. Καρανίκας: Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού ίσως είναι “θανατηφόρο” για πολλές μικρές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» και ζητά μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου από την πολιτεία

Σε χαμηλές πτήσεις κινείται αυτή την περίοδο ο τζίρος στα καταστήματα λιανικής πώλησης, παρά τις εκπτώσεις, με το πρόβλημα της ρευστότητας να είναι εμφανές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή έδωσε το στίγμα της αγοράς και επεσήμανε πως ένα δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, ίσως θα είναι “θανατηφόρο” για πολλές μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της αγοράς από την πολιτεία με μέτρα δίκαια για όλους.

Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα, έχοντας περάσει μια δεκαετή και πλέον κρίση αλλά βέβαια και την κρίση του κορωνοϊού, που ακόμη διανύουμε;

Ακόμη προσπαθούμε να βρούμε τον βηματισμό μας και δυστυχώς ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και παλεύουμε ουσιαστικά μ’ αυτόν αυτή τη στιγμή κι όχι τόσο με το εάν είναι καλή η βιτρίνα ή όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανασφάλεια στον καταναλωτή κι εμείς προσπαθούμε τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια θα έλεγα όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής να πείσουμε τον καταναλωτή ότι μπορεί να ψωνίζει ασφαλέστατα και νομίζω πως όλοι το έχουμε διακρίνει στα μικρά καταστήματα τα πάντα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Η αγορά είναι ψυχολογία, οπότε αυτό το κλίμα με τον κορωνοϊό δεν μας ευνοεί και δυστυχώς ή ευτυχώς ο τζίρος είναι αυτός που κρατά τις επιχειρήσεις ζωντανές. Αυτή τη στιγμή ο τζίρος μας είναι αναιμικός, παρά το γεγονός ότι έχουμε εκπτώσεις και πολύ γενναίες και περιμένουμε ενέσεις ρευστότητας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή της οικονομίας. Αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε, όμως είναι μία δύσκολη στιγμή.

Για ποιο λόγο χαρακτηρίσατε τη χρονιά που διανύουμε ως τεστ;

Το 2020 πιστεύω πως θα είναι δύσκολη χρονιά και αυτό το δείχνουν και οι προβλέψεις της ύφεσης που κινούνται στο 8% που απευθύνεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και πόσο μάλλον στο λιανεμπόριο, το οποίο είναι και ο υποδοχέας της όποιας ανάπτυξης ή ύφεσης, αλλά συγχρόνως και ο πολλαπλασιαστής της. Έχουμε θέσεις απασχόλησης, δημιουργούμε απασχόληση, τα πράγματα όμως τώρα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Όσο καλύτερα τα πάμε ως χώρα, τόσο καλύτερα και για μας.

Επειδή μιλήσατε για αισιοδοξία οι έρευνες της ΕΣΕΕ τι δείχνουν; Υπάρχει αυτή η αισιοδοξία;

Είναι μεικτή η εικόνα, γιατί περισσότερο είναι σε επίπεδο ευχών η αισιοδοξία και όχι με πραγματικά γεγονότα. Φοβίζει πολύ το δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, γιατί ένα δεύτερο κύμα ίσως είναι “θανατηφόρο” για πολλές μικρές επιχειρήσεις. Με διάφορους τρόπους μέχρι στιγμής κρατιόμαστε, δεν έχουμε ιδιαίτερα λουκέτα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουμε. Οπότε είναι λογικό να είμαστε προσηλωμένοι στο πως θα πάει η υγειονομική κρίση , εμείς τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά και αυτά που περνάνε από το δικό μας χέρι θεωρώ ότι τα κάνουμε καλά, προσφέρουμε ασφαλή τρόπο για να κάνει ο καταναλωτής τις αγορές του, αλλά είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Βέβαια ζητάμε και τη στήριξη της πολιτείας γιατί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί ο αναιμικός μας τζίρος για να μπορούμε να ζήσουμε.

Ήταν επαρκή τελικά τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις; Πρέπει να υπάρξει συμπλήρωμα;

Εμείς ζητάμε τα μέτρα που αφορούν άλλους κλάδους να αφορούν και το λιανεμπόριο, γιατί είδαμε ότι στη μείωση των ενοικίων εξαιρέθηκε το λιανεμπόριο και είναι ένα φοβερά άδικο μέτρο. Παλεύουμε για να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια τα μέτρα και πιο σωστά στοχευμένα. Το εμπόριο γενικά αυτό το διάστημα περνά κρίση ρευστότητας, κάποια μέτρα όπως οι αναστολές κάποιων υποχρεώσεις που πήγαν σε βάθος χρόνου ή η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού ότι όλες αυτές οι αναστολές θα δημιουργήσουν ένα πακέτο υποχρεώσεων που θα πάει σε βάθος δύο ετών, αρχής γεννωμένης από 1/1/2021 είναι ένα θετικό μέτρο. Οι μικροχρηματοδοτήσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή όπως και ο μηδενισμός προκαταβολής φόρου ήταν θετικά μέτρα, όμως δεν φτάνουν. Θέλει κατευθυνόμενα, στοχευμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις , οι οποίες έχουν τεράστιο πρόβλημα με τα τραπεζικά κριτήρια, έχουν πρόβλημα με τον τραπεζικό δανεισμό, δεν μπορούν να μπουν σε τραπεζικό δανεισμό. Ενισχύσεις του τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να μεγαλώσουν και ελπίζουμε πως και σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα υπάρχει και τρίτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και να είναι ένας θεσμός που να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στις δύσκολες φάσεις αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Αν κλείσουμε αισιόδοξα, υπάρχει βέβαια και το σύνθημα ότι το εμπόριο δεν “πεθαίνει”, μπορεί να μεταλλάσσεται όπως με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά δεν χάνεται…

Συμβάλλουμε ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία ιδίως με θέσεις απασχόλησης, οπότε χρειάζεται να μας δουν με μια δίκαιη ματιά στο κομμάτι που μας αναλογεί. Ποτέ δεν ήμασταν κρατικοδίαιτοι, στηριζόμασταν πάντα στους τζίρους των καταστημάτων. Σ’ αυτή τη φάση όμως, χωρίς να φταίμε, έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε μία ώθηση από την πολιτεία κι ελπίζω πως θα τη λάβουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.