Γ. Κόκορης: Η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου δέχεται ένα … πολύ ισχυρό κύμα

Καλοκαιρία και εμβολιασμός τα «φάρμακα» κατά της πανδημίας

Για ένα πολύ ισχυρό κύμα της πανδημίας, που δέχεται η Μαγνησία κι αυτό έχει αντίκτυπο στην πίεση στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και Εντατικολόγος του Αχιλλοπούλειου κ. Γιάννης Κόκορης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση στη ΜΕΘ είναι δύσκολη, καθώς τα περιστατικά που νοσηλεύονται εκεί είναι βαριά με την θνητότητα να είναι αυξημένη. Επεσήμανε πως οι δυνατότητες του Νοσοκομείου Βόλου για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ Covid έχουν εξαντληθεί, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα και στις συμβατικές κλίνες ΜΕΘ, καθώς είναι μόλις τέσσερις και δεν επαρκούν για τις ανάγκες. Σε ότι αφορά δε τον εμβολιασμό, ο κ. Κόκορης ανέφερε πως τα εμβόλια αλλά και η επερχόμενη καλοκαιρία θα είναι τα «φάρμακα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πίεση στη ΜΕΘ αποκλιμακώνεται τελευταία

Για την εικόνα που επικρατεί στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου μίλησε ο κ. Κόκορης, επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊός «χτυπάει» κατά κύματα. Σε κάθε κύμα το τελευταίο πράγμα που αποκλιμακώνεται είναι η πίεση στις ΜΕΘ.
«Η περιοχή μας αυτή τη στιγμή δέχεται ένα πολύ ισχυρό κύμα , η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Μιλάμε για πολύ βαριά περιστατικά, νοσηλείες εξαιρετικά απαιτητικές και πολύπλοκες με ασθενείς που συνήθως έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ηλικία τους είναι από 60-75 ετών και δυστυχώς είναι άνθρωποι αρκετά ενεργοί στην κοινωνική τους ζωή και βλέπουμε ότι τους χτυπάει με πολύ μεγάλη δύναμη ο κορωνοϊός και εξαιτίας επιπλοκών πολλές φορές χάνουν τη μάχη», ανέφερε ο κ. Κόκορης, σημειώνοντας πως μετά από έναν θάνατο συμπολίτη χθες το πρωί, απελευθερώθηκε ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.

«Δυστυχώς το μήνυμα είναι απαισιόδοξο»

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν ασθενείς που τα καταφέρνουν να βγουν νικητές από τη ΜΕΘ, όμως αυτό αφορά κυρίως σε νεότερες ηλικίες. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να θεωρήσει δεδομένο ότι θα νοσήσει ήπια ή ότι η Εντατική θα τον βοηθήσει σε σημείο να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος.
«Δυστυχώς το μήνυμα είναι απαισιόδοξο με την έννοια ότι η νοσηλεία σε μια ΜΕΘ πέραν του κορωνοϊού κρύβει κι άλλες παγίδες κι άλλους κινδύνους κι αυτό που είναι σίγουρο και δεδομένο είναι ότι σε αυτούς τους έχει εξασθενήσει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό τους από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλήθος λοιμωδών επιπλοκών , εξαιτίας αυτής της ανοσίας και του μικροβιακού περιβάλλοντος μιας Εντατικής.
Αυτό όλο δημιουργεί κι ένα φαύλο κύκλο που πολλές φορές δεν οδηγεί πουθενά», είπε και συμπλήρωσε πως αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει μειωθεί ο αριθμός των non covid περιστατικών κι αυτό να αντανακλά σε μια σχετική μείωση και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όμως για τον πληθυσμό των ασθενών με covid , εκεί ξεκινά με μια ιογενή λοίμωξη και μετά καταλήγει σε μικροβιακές, πολυμικροβιακές πνευμονίες , σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.α, καταστάσεις πολύ βαριές με μεγάλη θνητότητα.

Δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Νοσοκομείο Βόλου δέχτηκε έναν τεράστιο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί όλο το προσωπικό και κάθε εκατοστό του Νοσοκομείου, για να μπουν σε αυτή τη μάχη. Τότε λοιπόν δημιουργήθηκαν οκτώ κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊο και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ για τα συμβατικά περιστατικά. Ο κ. Κόκορης εξήγησε πως εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες του Νοσοκομείου για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ κι αυτό δημιουργηθεί προβλήματα.
« Έχουμε μηχανήματα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκτός ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχει χώρος για να δημιουργήσεις κι άλλες κλίνες στο Νοσοκομείο. Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις non covid κλίνες που είναι τέσσερις και δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε καμία περίπτωση. Δεχόμαστε πιέσεις και από τις δυο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλοκαιρία και εμβολιασμοί
τα «φάρμακα» για την πανδημία

Κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας ο κ. Κόκορης επεσήμανε πως η καλοκαιρία και οι εμβολιασμοί είναι οι δύο παράγοντες που θα δώσουν καλύτερη εικόνα.
«Δύο παράγοντες είναι αυτοί που θα μας δώσουν μία καλύτερη εικόνα. Πρώτον η καλοκαιρία που έρχεται, που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν εξαλείφει αλλά μειώνει και τη διασπορά και τη νοσηρότητα και από τον κορωνοϊό αλλά και από τις ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιώσεις είναι οι ασθένειες του χειμώνα για όλες τις ηλικίες. Και το δεύτερο είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού ο οποίος προχωρα με αρκετά καλούς ρυθμούς», είπε.
Τόνισε δε πως από τις 5 Μαΐου, όπου θα «ανοίξουν» κι άλλες εμβολιαστικές γραμμές στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, θα διπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμό εμβολιαστικών δόσεων κι αυτο θα συμβεί και σε όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα Νομού.
« Εάν έχουμε καλή ροή εμβολίων, όπως έχουμε ενημερωθεί, μέσα σε ένα περίπου δίμηνο θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών, που εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον κι έτσι να χτίσουμε το πολυπόθητο τοίχο ανοσίας που θα μας απαλλάξει από αυτή την πανδημία», ανέφερε ο κ. Κόκορης.
Συμπλήρωσε πως έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί και δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, ενώ υπογράμμισε πως οι ηλικιακές ομάδες που έχουν ευεργετηθεί από το εμβόλιο, δηλαδή οι άνω των 75 ετών, δεν είναι πια νοσούντες και το Νοσοκομείο δεν νοσηλεύει τέτοιους ασθενείς. Νοσηλεύονται μεν ηλικιωμένοι, αλλά είναι εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κόκορη , αποδεικνύει το όφελος που θα έχει κάποιος όταν εμβολιαστεί.

«Η ανοσία των εμβολίων διαρκεί σίγουρα 9-12 μήνες»

Σχολίασε δε πως όσο πιο γρήγορα γίνουν τα εμβόλια τόσο το καλύτερο, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα εταιρείας, επισημαίνοντας πως τα εμβόλια όλων των εταιρειών είναι αποδεκτά και πολύ καλά γενικά κι αυτό φαίνεται στην Ε.Ε. που έχουν κάνει εκατομμύρια εμβολιασμοί.
«Τώρα θα μπει στη φαρέτρα μας και το Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσιακό και νομίζω ότι από Ιούλιο θα έχουμε κι άλλες εταιρείες. Έτσι πιστεύω έως τέλη Ιουνίου να έχουμε ένα καλό αριθμό εμβολιασμένων», είπε ο κ. Κόκορης. Σημείωσε τέλος, πως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η ανοσία των εμβολίων διαρκεί σίγουρα 9-12 μήνες, γι’ αυτούς με πλήρη εμβολιασμό.
«Το μέλλον θα μας οδηγήσει σε μια τρίτη επαναληπτική δόση, για μας που εμβολιαστήκαμε αρχές του 2021, το φθινόπωρο για να διατηρήσουμε το πολύ υψηλό τοίχος ανοσίας που έχουμε φτιάξει,γιατί όλοι όσοι έχουμε ελεγχθεί ανοσολογικά, έχουμε υψηλό αριθμό αντισωμάτων, άρα είμαστε καλυμμένοι. Έτσι θα πρέπει να βαδίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή την κατάσταση», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.