Γ. Παππάς: Η «μάχη» με τον κορωνοϊό δεν θα λήξει εύκολα!

Ο παθολόγος και διδάκτωρ του Παν. Ιωαννίνων, μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ εφ’ όλης της ύλης περί πανδημίας

Το ενδεχόμενο να έχουμε τελειώσει με τον ιό του κορωνοϊού, αλλά και την περίπτωση της ενδημικότητας απέκλεισε κατηγορηματικά ο κ. Γιώργος Παππάς, παθολόγος και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», τόνισε το απρόβλεπτο στοιχείο του ιού και της μεταδοτικότητάς του, την σημαντικότητα τήρησης επιπρόσθετων μέτρων, εκτός του εμβολιασμού, ενώ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η «μάχη» με τον κορωνοϊό δεν θα λήξει εύκολα.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΉ

Κύριε Παππά, θεωρείται πως έχουμε σταματήσει να «πολεμάμε» με τον ιό ή ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας;

Είναι δεδομένο ότι τον «πολεμάμε» ακόμα, καθώς αν τον είχαμε… «νικήσει» δεν θα είχαμε 50 νεκρούς συμπολίτες μας κάθε μέρα, όπως δεν θα είχαμε τα χιλιάδες κρούσματα, που μπορεί να μην χρήζουν όλα νοσηλείας. Βέβαια, οι νοσηλείες επιμένουν ακόμα, καθώς και οι διασωληνωμένοι. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί και οι ήπιες λοιμώξεις να προκαλέσουν το σύνδρομο Long Covid, που το συναντάμε πολύ συχνά. Παρατηρείται ότι ορισμένοι άνθρωποι, ενώ νόσησαν και πέρασαν τον ιό με ήπια συμπτώματα, στη συνέχεια συνεχίζουν και ταλαιπωρούνται για μήνες.

Άρα, ο ιός είναι εδώ και δεν μας έχει αφήσει. Ταυτόχρονα, πιστεύετε, ότι και οι κυβερνώντες θα πρέπει να δώσουν μια κατεύθυνση προσοχής προς τους πολίτες, καθώς, ίσως, αποτύχαμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό;

Αυτό είναι δεδομένο! Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είχαμε κάμψη του ιού, αλλά μια βραδεία κάμψη μετά το στέλεχος Δέλτα, η οποία, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, εφόσον εμφανίστηκε το στέλεχος της Όμικρον, ενώ τώρα διανύουμε την περίοδο του στελέχους της Όμικρον 2. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε λίγο καιρό ή τον επόμενο μήνα ή μετά από έξι μήνες δεν θα έχουμε καινούργιες μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.

Η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά από πού προήλθε, σωστά; Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και με τα επόμενα πιθανά στελέχη;

Όταν προκύπτει ένα νέο στέλεχος εστιάζουμε στις περιοχές με την υψηλή κυκλοφορία του ιού. Οι μεταλλάξεις μπορεί να προέρχονται από τους ανοσοκατασταλμένους ή ακόμα από το ζωικό βασίλειο, όπως έγινε με τα ζώα μινκ. Συνήθως, δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν γίνει κάποιες έρευνες παρακολούθησαν ζωικά στελέχη στα οποία εμφανίστηκαν μεταλλάξεις οι οποίες καθόλου απίθανο να εμφανιστούν κάποια στιγμή και στον άνθρωπο. Ο ιός θέλει πολύ καλή επιτήρηση, αλλά επιτήρηση δεν κάνουμε ούτε στη Νότιο Αφρική, ούτε σε άλλες περιοχές που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Μάλιστα, δεν κάνουμε επαρκή μελέτη σχετικά με τα στελέχη που κυκλοφορούν ούτε στην Ελλάδα.

Με τα λεγόμενά σας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρέπει να παραξενευτεί αν έρθει ένα καινούργιο στέλεχος και εμφανιστούν ακόμα περισσότερα κρούσματα, και άρα νοσηλείες; 

Θα υπάρξει διατήρηση υψηλών κρουσμάτων εξαιτίας της επικράτησης της Όμικρον 2, η οποία είναι ακόμα πιο μεταδοτική. Θα πρέπει, τη διατήρηση των κρουσμάτων, να την συνδυάσουμε επίσης με το γεγονός ότι πλέον δεν τηρείται κανένα μέτρο. Ο κόσμος φορούσε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όσο υπήρχε η υποχρέωση, τώρα, δυστυχώς, επιλέγει να μην τη φοράει. Αλλά ακόμα και όταν το μέτρο ήταν σε ισχύ δεν γινόταν κανένας έλεγχος, ενώ θα έπρεπε. Επίσης, δεν επικοινωνήθηκε ποτέ επαρκώς στον κόσμο η ανάγκη να εφαρμόζουμε επιπρόσθετα μέτρα, εκτός από τον εμβολιασμό και την σιγουριά που νιώθουμε. Σώζει ζωές και αυτό είναι δεδομένο, αλλά για να μην κολλήσεις θα πρέπει να εφαρμόσεις επιπρόσθετα μέτρα.

Ποια μέτρα είναι αυτά;

Τα μέτρα αυτά είναι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και ο αερισμός των κλειστών χώρων, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Είναι μέτρα σχετικά με τα οποία δεν επικοινωνήθηκε η σημαντικότητά τους όσο θα έπρεπε. Σχολεία του εξωτερικού έχουν εστιάσει στο να υπάρχουν καθαριστές αέρα μέσα στις αίθουσες. Στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν το εφαρμόσαμε, αλλά δεν το συζητήσαμε καθόλου. Το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί παντού, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στους εργασιακούς χώρους.

Εσείς, αν δεν κάνω λάθος έχετε μιλήσει και για άλλα πράγματα, όπως για την ανάγκη αυξημένης διάγνωσης και ιχνηλάτησης;

Ναι, αλλά είναι θέματα που τα παρατήσαμε από την αρχή. Θα πρέπει να δώσουμε βάση όχι μόνο στην αυξημένη διάγνωση, αλλά στην πραγματικότητα της διάγνωσης. Τα αρνητικά τεστ είμαστε σίγουροι ότι διενεργούνται σωστά από τους πολίτες; Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε στον κόσμο ότι στη διαδικασία του τεστ πρέπει να ενοχλούμαστε και ότι αν κάποιος ειδικός το έχει διενεργήσει και δεν έγινε αισθητή η διαδικασία, σημαίνει ότι δεν έγινε σωστά!

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ άλλων και στη χώρα μας περί ενδημικότητας με τον ιό, τι έχετε να σχολιάσετε;

Για την ενδημικότητα υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Γίνεται συχνά παραλληλισμός με τη γρίπη και είναι λάθος. Έχουμε τον κορωνοϊό που είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, γεγονός που έγινε αντιληπτό, όταν με τα μέτρα που θέτονταν η γρίπη σχεδόν εξαφανιζόταν, ενώ ο κορωνοϊός όχι. Επίσης, ο συγκεκριμένος ιός δεν δημιουργεί μόνο μια λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά προκαλεί πολλά άλλα προβλήματα, καθώς προσβάλει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να δημιουργήσει πολλές επιπλοκές, ακόμα και στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. Ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πώς εξελίσσονται τα στελέχη. Τον κορωνοϊό δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε, ενώ τη γρίπη ναι. Υπάρχει έντονη παραφιλολογία στο ότι θα συνυπάρξουμε με τον ιό. Όταν ο ιός είναι τόσο απρόβλεπτος και μεταδοτικός αυτό δεν γίνεται. Ο κορωνοϊός σκοτώνει αφού έχει ολοκληρώσει τη μετάδοσή του, δηλαδή κολλάμε τον ιό, τον μεταδίδουμε για μια εβδομάδα και στη συνέχεια αρχίζει η επιδείνωσή μας.

Σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπλοκές που αναφέρατε προηγουμένως, παίζει ρόλο το πόσο βαριά νοσεί ή όχι ο ασθενής;

Όχι απαραίτητα. Ακόμα και οι άνθρωποι που νόσησαν ήπια, ή και εκτός νοσοκομείου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν το σύνδρομο του Long Covid. Όσο για τους ανεμβολίαστους ο κίνδυνος του θανάτου από τον ιό εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος, ενώ έχει πολλές πιθανότητες, επίσης, να νοσήσει βαριά ακόμα και από την μετάλλαξη Όμικρον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.