Γ. Σταθάκης από Βόλο: “Να σταματήσει να παίζει η ΝΔ με την ημερομηνία εκλογών και να τις προκηρύξει άμεσα”

Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να στηρίξει μία πλειοψηφική κυβέρνηση

Στον Βόλο βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο κ. Σταθάκης σε δηλώσεις του άσκησε κριτική στις πολιτικές της ΝΔ, που δοκιμάζουν, όπως ανέφερε, την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και πάνω σε αυτή τη στρατηγική θα στηρίξει μία πλειοψηφική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να παίζει με την ημερομηνία εκλογών και να τις προκηρύξει άμεσα.

Ο κ. Σταθάκης σχολιάζοντας το οικονομικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και το οποίο φαίνεται να ευνοεί τη ΝΔ επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε μια οικονομία με μηδενικά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και παραδίδει μία οικονομία με τεράστια ελλείμματα στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα μια οικονομία όπου οι κοινωνικές ανισότητες, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μισθωτούς, συνταξιούχους και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του έναντι μίας πολιτικής, που με πρωτόγνωρο τρόπο ευνόησε την κερδοφορία ορισμένων επιχειρήσεων κυρίως των ενεργειακών και άλλων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της οικονομίας προκρίνει την κεντρική ιδέα, αυτή που βιώνει ο πολύς κόσμος ότι έχουμε μια τεράστια επίπτωση από τις πολιτικές της ΝΔ απέναντι στην ενεργειακή κρίση, στην ακρίβεια, που δοκιμάζουν την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Υπάρχει άλλος δρόμος στην οικονομία και είναι οι βασικές πολιτικές που έχει εξαγγείλει και που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές όσο αφορά τους μισθούς, τα εισοδήματα, τον έλεγχο της ακρίβειας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των μεγάλων ανισοτήτων με τη δικαιοσύνη παντού”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πιθανότητα ενός νέου μνημονίου, ο πρώην Υπουργός σχολίασε πως δεν είναι κάτι που τίθεται άμεσα, καθώς η ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας έγινε το 2018, έχοντας μεταφέρει μετά το 2032 τον μεγάλο όγκο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους , εξαιτίας του γεγονότος ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει αλλαγή κλίματος σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων, σε ότι αφορά την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας.

“Υπάρχουν περιθώρια. Αυτό που προέχει είναι η αλλαγή οικονομικής πολιτικής κι ελπίζουμε στην έλευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιας προοδευτικής διακυβέρνησης”, τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης ανέβασε τους τόνους όταν ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει τους μετακλητούς υπαλλήλους και όσα προσφέρει η Βουλή, μετά την απόφαση του κόμματος να αναστείλει την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και απευθυνόμενος στη ΝΔ ζήτησε να σταματήσει να παίζει με την ημερομηνία των εκλογών.

“Απαντάμε στη ΝΔ να θυμηθεί τι έκανε το 2019. Να σεβαστεί την επιλογή που πρέπει να κάνει, αντί να παίζει με τις εκλογές να προκηρύξει εκλογές άμεσα, να αφήσει τους Έλληνες πολίτες να κρίνουν την επόμενη ημέρα” υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικοί ότι θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

“Θα είμαστε πρώτο κόμμα και αυτή είναι η κεντρική μας στρατηγική και πάνω σε αυτή τη στρατηγική στηρίζουμε την ιδέα της συνεργασίας με ένα ευρύτερο προοδευτικό χώρο για να φτιαχτεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα”, επεσήμανε. Απαντώντας για την αρνητική στάση μέχρι στιγμής του Νίκου Ανδρουλάκη για συνεργασία ο κ. Σταθάκης σχολίασε πως είναι λογικό κάθε κόμμα να προσπαθεί να μεγιστοποιεί τις ψήφους του πριν τις εκλογές.

“ Εμείς δεν έχουμε κανέναν περιορισμό, ίσα ίσα το αντίθετο, πιστεύουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση και στη συμμαχία με άλλες δυνάμεις και το έχουμε κάνει σαφές σε όλους τους τόνους. Την επ’ αύριο των εκλογών, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις θα προχωρήσουμε”, κατέληξε.

Δείτε φωτογραφίες:

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.