Γεν. Γραμματέας τουριστικών λεωφορείων: «Ο Τουρισμός είναι διασωληνωμένος και χρειάζεται οξυγόνο»!

Ο γ.γ. του Συλλόγου Θαν. Σιμώτας
Ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα για την επιβίωση των συναφών κλάδων

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Μαγνησίας, Αθανάσιος Σιμώτας, εκφράζει την έντονη αγωνία του για το μέλλον του κλάδου αλλά και για τα τουριστικά γραφεία. Τονίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν επαρκούν, ο κ. Σιμώτας καλεί την κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις, ενόψει του δύσκολου όπως τον χαρακτηρίζει χειμώνα που ακολουθεί.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Καθώς κλείνουμε σχεδόν 6 μήνες από την ημέρα που η πανδημία COVID19 χτύπησε τον τουρισμό, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός είναι διασωληνωμένος, βλέπουμε το οξυγόνο που παρέχει η κυβέρνηση στις τουριστικές επιχειρήσεις να μην επαρκεί και δυστυχώς να μην απέχει πολύ να επέλθει το μοιραίο!!

Είπα να χρησιμοποιήσω όρους ιατρικής, για να είμαι στην μόδα αλλά και γιατί βλέπω ότι η κυβέρνηση ακούει μόνο τους γιατρούς. Μέχρι εκεί φτάνει η ακοή της!

Τόσους μήνες οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φωνάζουν για τα αυτονόητα.

Κύριοι τον Μάρτιο, κλείσατε την οικονομία της χώρας, κλείσατε όλες τις επιχειρήσεις, κλείσατε τα σύνορα της χώρας, κλείσατε τον κόσμο στο σπίτι του.

Μοιραία λοιπόν κλείσατε και τα τουριστικά γραφεία αλλά ακινητοποιήσατε και τα τουριστικά λεωφορεία. Όλους αυτούς τους μήνες λάβατε οριζόντια μέτρα για όλη την αγορά, αλλά δυστυχώς δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε, ότι κάποια επαγγέλματα ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Μάιο, δεν ξεκίνησαν ποτέ να δουλεύουν. Με την σκιά του κορωνοϊού, ο τουρισμός εσωτερικός και εξωτερικός δεν ξεκίνησε ποτέ, και ασφαλώς τα προβλήματα των επιχειρήσεων μεγάλωσαν και εξακολουθούν να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. Φτάσαμε λοιπόν στον Αύγουστο, και αν εξαιρέσουμε το διάστημα 15 Ιουλίου ως 15 Αυγούστου που υπήρξε μια ανεπαίσθητη τουριστική κίνηση, η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται από όλους, “χαμένη χρονιά”. Και έτσι είναι!

Όμως όταν κλείσατε τις επιχειρήσεις μας στην αρχή της τουριστικής περιόδου , δεν μας αποζημιώσατε.

Όταν μας υποχρεώσατε να ακινητοποιήσουμε τα λεωφορεία μας τους πιο παραγωγικούς μήνες του έτους, δεν μας αποζημιώσατε.

Όταν οι εργαζόμενοι σε εμάς έμειναν χωρίς δουλειά πήραν ψίχουλα, ούτε τα προς το ζην (αναστολή εργασίας και €534,00/ μήνα).

Όχι. Δεν είμαι αχάριστος. Εκτός από τα δάνεια που μας προτείνατε να πάρουμε – θηλιά στον ήδη κρεμασμένο δηλαδή – πήραμε ως “αποζημίωση ειδικού σκοπού” €800,00 για 45 ημέρες (Μάρτιο & Απρίλιο) και άλλα €534,00 για τον Μάιο. Από τον Ιούνιο “κατακλυστήκαμε” από τουρίστες, Έλληνες και ξένους, όποτε τέλος η αποζημίωση!!

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε εκδρομές με συμμετοχή 10 και 15 ατόμων για να πάρουμε ένα “μεροκάματο”.

Ασφαλώς όμως τα έξοδα των επιχειρήσεων μας συνεχίζουν ασταμάτητα να μας πιέζουν. Οι φορολογικές υποχρεώσεις πήραν 3μηνη αναστολή (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) λέτε και τους υπόλοιπους μήνες είχαμε δουλειά ! Και στο τέλος Αυγούστου καλούμαστε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις όλων αυτών των μηνών!

Το ίδιο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Η ευαισθησία σας έφτασε για να μας τις μειώσετε κατά 25%, την στιγμή που η μείωση του τζίρου μας έφτανε το 100% !!

Φτάσατε να θεωρείτε σοβαρό μέτρο, που μας δίνετε την δυνατότητα να καταθέσουμε τις πινακίδες των λεωφορείων μας και να τα θέσουμε σε ακινησία !!

Μην ξεχάσω και την μείωση ενοικίου που μας κάνατε, αλλά με χρήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και ουσιαστικά χωρίς άμεσο κόστος για εσάς!!

Με την “αποζημίωση ειδικού σκοπού” που πήραμε έπρεπε να πληρώσουμε τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων μας, ρεύμα, τηλέφωνα, ενοίκια, ασφάλειες αστικής ευθύνης, τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και των λεωφορείων μας, ασφάλειες, πάρκινγκ κλπ.

Ασφαλώς όμως έπρεπε να ζήσουμε και τις οικογένειες μας !!

Με ποιο τρόπο, το αφήσατε στην τύχη του, και στις αντοχές του καθένα μας…

Αν λοιπόν νομίζετε ότι έχετε κάνει αρκετά πράγματα για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτά, τότε πραγματικά… λυπάμαι.

Βεβαίως το χειρότερο από όλα είναι ότι η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται. Έρχεται χειμώνας κύριοι και η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Κι εσείς εξακολουθείτε να μην μας ακούτε !!

Ψηφίσατε στο κοινοβούλιο, το φορολογικό νομοσχέδιο, και για πρώτη φορά συμπεριλάβατε αποζημίωση για τα τουριστικά λεωφορεία. Πήραμε μια ανάσα, την οποία και κρατάμε από τότε όσο μπορούμε, γιατί πλέον υπάρχει θέμα επιβίωσης. Μα πέρασαν 15 ημέρες και ακόμη δεν μπορούν να συντονιστούν τα υπουργεία σας, να μας πουν, ποιοι είναι δικαιούχοι, τι ποσά δικαιούνται και πότε θα τα πάρουν !!! Έλεος.

Η ώρα μηδέν για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία παρήλθε! Πλέον είναι η ώρα των πραγματικών λύσεων!

Πείτε μας τουλάχιστον ότι δεν μπορείτε, να ξέρουμε για εμάς, να ξέρουμε και για εσάς»!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.