Βόλος: Επιφυλακτικοί οι εργατικοί φορείς για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

«Θα υπάρχουν παράθυρα που μπορεί να ευνοούν κάποιους επιχειρηματίες» είπε στο "Ράδιο-Ένα" ο γ.γ. του ΕΚΒ

Την πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων προσπαθούν να κάνουν συνδικάτα και φορείς εργαζομένων, με τον ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Δημήτρη Βασιλείου, να κάνει λόγο για επιφυλάξεις και για κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων ταυτόχρονα.

Μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι τοπικά έχει αρχίσει η επανεκκίνηση κάποιων επιχειρήσεων, που έκλεισαν είτε λόγω του lockdown της κυβέρνησης είτε λόγω άλλων προβλημάτων, σημειώνοντας ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι μία αλυσίδα, και αν σπάσει ένας κρίκος θα έχουν όλοι προβλήματα. «Θα πρέπει να κινηθούμε σωστά προς μία κατεύθυνση για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα. Τοπικά δεν φαίνεται να έχουμε κάποια μεταβολή, κάτι που δεν μας εφησυχάζει γιατί δεν ξέρουμε στην πορεία τι θα γίνει. Σίγουρα θα υπάρχουν παράθυρα στην όλη διαδικασία που μπορεί να ευνοούν κάποιους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να την εκμεταλλευτούν. Τα βλέπουμε με επιφύλαξη, προβληματιζόμαστε και πρέπει να γίνει σωστή ανάγνωση όλων των κειμένων, και από τις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας για τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν» σημείωσε ο κ. Βασιλείου.

Όσον αφορά τον Τουρισμό, ο ΓΓ του ΕΚΒ σημείωσε ότι τοπικά πολλοί επιχειρηματίες προβληματίζονται για το αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και υπάρχει κίνδυνος για ορισμένες θέσεις εργασίας. «Αλλά από την άλλη, θα πρέπει να δούμε και τα θετικά βήματα από τη μείωση του ΦΠΑ, βλέποντας όμως να καλύπτονται οι επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση, σε θέματα όπως είναι η αύξηση του βασικού μισθού, ταυτόχρονα με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και διατήρησης των συμβάσεων, και της πληρωμής όλων των ωρών εργασίας.

Όσον αφορά την επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων, με μία ανάλογη διαδικασία να εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι δεν μπορούν να μετρηθούν όλα με τα ίδια μέτρα και σταθμά, αφού οι διαφορές ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες και την Ελλάδα είναι σημαντικές. « Έχουμε γίνει παγκόσμιο πρότυπο λόγω των μέτρων για την πανδημία, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν και σωστά μέτρα με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τα εργασιακά προγράμματα. Όταν γίνεται αναφορά σε κάλυψη περίπου του 100% του μισθού, εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για περίπου. Πρέπει να είναι ξεκάθαρα αυτά τα πράγματα και στις πρώτες αναγνώσεις εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.