Γιάννης Αναστασίου: «Η συνεργασία είναι η μοναδική εντολή που έδωσε ο λαός»

Για συνεργασία και όχι συγκόλληση έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά στελέχη βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας ουσιαστικά τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τις πολιτικές του επιλογές. Για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, το στέλεχος του κόμματος και Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Γιάννης Αναστασίου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία των δημοκρατικών κομμάτων είναι μονόδρομος…

 

«Θεωρώ ότι η συνεργασία είναι και η μοναδική εντολή που έδωσε ο λαός, οι δημοκρατικοί πολίτες,  με την αποχή τους. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στην προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα των εκλογών και όσοι δεν είναι ξεκάθαροι φοβάμαι ότι το κάνουν είτε γιατί κοιτούν κοντόφθαλμα τις πολιτικές εξελίξεις, είτε γιατί βολεύονται και αρέσκονται σε μικρές προσπάθειες, οι οποίες μετατρέπουν ή καταντούν το ΠΑΣΟΚ σε κομουνιστικό κόμμα του κέντρου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το  ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργήθηκε για να είναι ένα ΚΚΕ στο κέντρο, να είναι μία δύναμη διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ο κ. Αναστασίου ήταν δύναμη εξουσίας, το μεταμόρφωσε τη χώρα και  ο ηγέτης του δημιούργησε το κόμμα απέναντι στη ΝΔ και στη δεξιά και δεν το δημιούργησε ούτε για να κυβερνά με τη δεξιά, ούτε να τροφοδοτεί τη δεξιά με στελέχη ικανά για να κυβερνά η ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει στην ιστορία του, στην παρακαταθήκη του και κυρίως οφείλει στις αξίες, τις αρχές και στην ιδεολογία του,  στις αρχές τις σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής παράταξης,  να ανακάμψει. Η ανάκαμψή του όμως δεν μπορεί να είναι μία μοναχική ιστορία σε βάθος χρόνου», συνέχισε ο κ. Αναστασίου.

Η αποχή στις Ευρωεκλογές ήταν αποδοκιμασία σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το «χαστούκι» των Ευρωεκλογών που ήταν η αποχή του κόσμου, ήταν ουσιαστικά η αποδοκιμασία στο πολιτικό σύστημα.

«Είναι αποδοκιμασία προς τη ΝΔ αλλά όχι μόνο. Είναι αποδοκιμασία στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προς το ΠΑΣΟΚ. Όταν είσαι ένα κόμμα που βάζεις στόχους, μικρομεγαλίζεις και θεωρείς ότι θα είσαι το δεύτερο κόμμα , για να πετύχεις να είσαι το δεύτερο κόμμα συμπεριφέρεσαι με ένα διχαστικό λόγο απέναντι στις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης ή της σοσιαλδημοκρατίας ή της αριστεράς, συντηρείς μια τοξικότητα, μια φρασεολογία, μια πολιτική στρατηγική ενός πολιτικού κύκλου που έχει κλείσει κι αν δεν έχεις αντιληφθεί ότι έχει κλείσει αυτός ο πολιτικός κύκλος, τότε πέφτεις από τα σύννεφα γιατί θεωρείς ότι ένα ποσοστό της τάξης του 12% είναι ένα ποσοστό που σε κάνει να λες «τα καταφέραμε, νικήσαμε»», επεσήμανε ο κ. Αναστασίου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν νίκησε στις Ευρωεκλογές, ειδάλλως δεν θα υπήρχαν πέντε στελέχη υποψήφια για την ηγεσία του και άλλα ένα- δύο στην αναμονή.

Άλλο συνεργασίες κι άλλο συγκολλήσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε και στο θέμα των συνεργασιών αλλά και των …συγκολλήσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Επειδή ακούω και τον πρόεδρο του κόμματος να λέει περί συγκολλήσεις και  ότι παρέλαβε από την Φώφη Γεννηματά κόμμα και δεν θα δώσει συνιστώσα, πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Δεν ζητά κανείς, ούτε από τον Ανδρουλάκη, ούτε από κανέναν άλλο να παραδώσει κανένα κόμμα ως συνιστώσα. Οι συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι το πυρ το εξώτερον».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου η συνεργασία και η συγκόλληση είναι δύο διαφορετικές λέξεις και έφερε το παράδειγμα της συνεργασίας στις περιφερειακές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να καταφέρνει να ηγηθεί στις εκλογές σε επίπεδο Μαγνησίας.

«Εγώ που κέρδισα τη ΝΔ μαζί με τους συναδέλφους μου υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στον νομό Μαγνησίας στις περιφερειακές εκλογές από την πρώτη Κυριακή, γιατί ο συνδυασμός Κουρέτα βγήκε πρώτος σε όλη την Ελλάδα από την πρώτη Κυριακή, ξέρω τι θα πει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και ξέρω τι θα πει αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και όχι συγκόλληση.

Δεν κάναμε καμία συγκόλληση, συνεργαστήκαμε. Συνεργασία σημαίνει βλέπω αυτά που με ενώνουν όχι αυτά που με χωρίζουν. Ψάχνω να βρω τον κοινό τόπο. Προσπαθώ να διαμορφώσω ένα πλαίσιο και ένα πρόγραμμα το οποίο να απαντά στις ανάγκες των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό οφείλει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Να οδηγηθούμε σε ένα ισχυρό συνασπισμό κομμάτων στις επόμενες εθνικές εκλογές

Μιλώντας για συνεργασίες, ο κ. Αναστασίου είπε πως θα πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτούν και να αποφασίσουν την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Επεσήμανε ότι η  συνεργασία, πρέπει να οδηγήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές σε ένα ισχυρό συνασπισμό κομμάτων, ο οποίος μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη και να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη κι ας μην έχει το ΠΑΣΟΚ το bonus των εδρών, χωρίς ωστόσο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα  διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ.

«Ήρθε η ώρα πραγματικών και ουσιαστικών αλλαγών και η βασικότερη αλλαγή είναι να αντιληφθούν οι άνθρωποι με τους οποίους βριζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια ότι με αυτούς και όχι όλους, οφείλουμε να βάλουμε στην μπάντα το κακό μας παρελθόν, να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Το ΠΑΣΟΚ να κάνει επιτέλους μια ουσιαστική αυτοκριτική γιατί η χώρα έφτασε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία , ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί με διχαστικό και λαϊκίστικο λόγο κατηγόρησε τη δημοκρατική παράταξη που ανέλαβε την ευθύνη να σωθεί η χώρα από τα μνημόνια με τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις κι αφού γίνουν όλα αυτά, ελάτε να βρούμε κοινό τόπο, τι πρέπει να λέμε για τα εργασιακά, την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία, γραφειοκρατία κτλ.», είπε ο κ. Αναστασίου συμπληρώνοντας ότι η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα που υπάρχουν.

 

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να απαντήσει με καθαρό λόγο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για τη Συνθήκη των Πρεσπών που εκεί είχε ένα θολό στίγμα.

«Εάν δεν έχεις ξεκάθαρο λόγο δεν μπορείς με συνθήματα «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» κ.α. να λες ότι θα είμαι δεύτερο κόμμα», ανέφερε.

 

Να βρεθεί ηγετική ομάδα

Σε ότι αφορά στα πρόσωπα, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αναδειχθεί ποιοι επιδιώκουν την ηγεσία του κόμματος ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε περισσότερο στα πρόσωπα ως ηγετική ομάδα και στα πρόσωπα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνεργασία.

«Εδώ πάμε να χορέψουμε ένα τανγκό ή έναν χορό με περισσότερους παίκτες. Εξαρτάται και από τους άλλους εάν θα γίνει η συνεργασία, οφείλουμε όμως ως ΠΑΣΟΚ να είμαστε έτοιμοι στην στρατηγική που πρέπει. Εγώ θα προτιμούσα να είχε προηγηθεί συνέδριο πριν την εκλογή του αρχηγού, για να είναι όλα απόλυτα ξεκαθαρισμένα και σαφή. Δεν ξέρω εάν θα είναι έτσι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ελπίζω ότι θα γίνουν ξεκάθαρα.

Πρέπει να βρούμε και το πρόσωπο ή την ηγετική ομάδα, γιατί δεν είμαστε στην εποχή των χαρισματικών ηγετών, που θα πιστεύει στη στρατηγική», είπε ο κ. Αναστασίου, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πιστεύει σε αυτή τη στρατηγική, καθώς πιστεύει στη στρατηγική της αυτόνομης καθόδου του ΠΑΣΟΚ , το οποίο, όπως συμπλήρωσε,  συν τω χρόνω με διχαστικό λόγο και με σκληρή αντιπολίτευση θα μπορέσει να φτάσει να εκμηδενιστεί.

Πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζοντας στο θέμα περί συνεργασιών και προσώπων ο κ. Αναστασίου σχολίασε ότι Πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη συνεργασία, καθώς μπορεί να είναι μία άλλη προσωπικότητα, ένας πρώην Πρωθυπουργός κ.ο.κ..

Αναφορικά με το όνομα του Αλέξη Τσίπρα που «παίζει» στις δημοσκοπήσεις ως το κατάλληλο πρόσωπο για να ενώσει αυτή την προσπάθεια, ο κ. Αναστασίου σχολίασε ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ενώσει, είναι μία ερώτηση που αφορά κυρίως τις αγωνίες που έχει ο κ. Κασσελάκης για το δικό του πολιτικό μέλλον που βλέπει πίσω απ΄ όλα τον Αλ. Τσίπρα και την πρόθεσή του να επιστρέψει, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει δώσει δείγμα γραφής ότι θέλει να επιστρέψει ενεργά».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όταν μπαίνεις σε αυτή τη συζήτηση συνεργασίας μπαίνεις ξέροντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία για να απειλήσουμε τη ΝΔ και να την κερδίσουμε υπάρχουν 2 ενδεχόμενα, πρώτον να υπάρξει ένας συνασπισμός κομμάτων που θα κατέβει,  χωρίς διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μην είναι ο υποψήφιος Πρωθυπουργός. Αυτά είναι υπαρκτά σενάρια, αρκεί να πιστεύεις στη λογική των συνεργασιών» και επεσήμανε ότι η «διχόνοια» μεταξύ στελεχών κομμάτων του προοδευτικού τόξου, δεν πρέπει να κρατήσει ες αεί.

Τέλος, έφερε πάλι στο προσκήνιο το παράδειγμα σύμπραξης στις περιφερειακές εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μαγνησία είναι παράδειγμα. Από την πρώτη Κυριακή πήραμε 37%. Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατικής παράταξης , ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα και δεν είναι συγκόλληση, είναι συνεργασία».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.