Γιάννης Διανελλάκης στο «Ράδιο ΕΝΑ»: «Μικρή η ελαιοπαραγωγή, έρχονται πολλά προβλήματα»

Μειωμένη και η ζήτηση για ελιά και λάδι, επηρεασμένη απ΄τον κορωνοϊό

Την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και ειδικότητα στην ελαιοπαραγωγή περιέγραψε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, αναφέροντας ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία αλλά και ότι οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει μέχρι στιγμής φέτος δεν δημιουργούν αισιοδοξία για τον όγκο της παραγωγής ελιάς τη νέα χρονιά.
«Έχουμε μία μικρή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια φέτος, με πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, που επιδεινώθηκαν στον μέγιστο βαθμό από την πανδημία. Μειώθηκαν οι εξαγωγές, όπως και η ζήτηση όσον αφορά και την ελιά και το λάδι, με τα νοικοκυριά να έχουν στριμωχτεί οικονομικά, και με το κλίμα να είναι αρνητικό και για τον πρωτογενή τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο επεσήμανε ότι έγιναν κάποιες θετικές παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης, καθώς δόθηκαν εγκαίρως οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις στους παραγωγούς, και βοήθησε η ενίσχυση με 30 ευρώ το στρέμμα για την πανδημία.

«Απότομη πτώση της θερμοκρασίας
θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στα δέντρα»

Όμως και πάλι ο κ. Διανελλάκης σημείωσε ότι ακόμη και αυτή η ενίσχυση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ικανοποιεί εν μέρει, αφού αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα έρθουν από εδώ και πέρα. Υπογραμμίζοντας ότι η ελαιοπαραγωγή έρχεται από δύσκολες χρονιές, με μεγάλες καταστροφές, ο κ. Διανελλάκης σημείωσε ότι οι καλλιεργητές περιμένουν από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τηρήσει τη δέσμευση ότι θα ισχύσει για όλους σε ό,τι αφορά τις ζημιές, αυτό που πρόκειται να ισχύσει για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Από την άλλη, στάθηκε στο θέμα του καιρού, καθώς ο ήπιος χειμώνας μέχρι στιγμής δεν ευνοεί την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στα δέντρα. «Ήδη έχουν αρχίσει καθαρισμοί και λιπάνσεις, και μέχρι τον Μάρτιο ό,τι χρήματα έχουν εξασφαλιστεί θα εξανεμιστούν» ανέφερε ο κ. Διανελλάκης.

«Υπήρξε έλλειψη εργατικών χεριών»

Μέσα σε όλα ο συνδυασμός πανδημίας και μικρής ελαιοπαραγωγής είχε και ένα έμμεσο αντίκτυπο, καθώς υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών λόγω των απαγορεύσεων για τον κορωνοϊό. «Τώρα είμαστε στο τέλος της διαδικασίας και η συγκομιδή έγινε κατά κύριο λόγο με Έλληνες εργάτες και κάποιους αλλοδαπούς. Η Πολιτεία θα πρέπει να δει με κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης στην αγροτική γη.
Πέρυσι είχε αυξηθεί πολύ το μεροκάματο και πολλοί αλλοδαποί δεν θέλουν το εργόσημο ή κάποια άλλα παραστατικά, με αποτέλεσμα και οι αγρότες να “εκβιάζονται” και να υποχωρούν αφού δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια» ήταν το σχόλιο του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.