Γιάννης Καρκάλας: Ο Θεοδωράκης θα ζει στην καρδιά και στην ψυχή των Ελλήνων

Ο συμπολίτης μαέστρος χαρακτήρισε τον συνθέτη «Μπετόβεν της Ελλάδας»

Το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε μόνο… στα χαρτιά και στο Ληξιαρχείο, αλλά θα είναι ζωντανός στην ψυχή και στην καρδιά όλων των Ελλήνων, τόνισε ο συμπολίτης, διεθνώς αναγνωρισμένος και τιμημένος μαέστρος και Διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου, Γιάννης Καρκάλας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή τον θάνατο του πλέον οικείου συνθέτη των Ελλήνων Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε «Μπετόβεν της Ελλάδας».

Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης να πέθανε και να σκόρπισε θλίψη σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά στην ουσία δεν πέθανε, όπως δεν πέθανε ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Βέρντι και πάρα πολλοί άλλοι, που έφυγαν από τη ζωή, αλλά άφησαν ένα «ζωντανό όνομα» και το έργο πίσω τους, τα οποία θα μας ακολουθούν για αιώνες, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το έργο του αγγίζει, απ΄τον πιο ταπεινό μέχρι τον πιο μορφωμένο άνθρωπο»
«Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το έργο που άφησε είναι μια γκάμα που πιάνει από τον πιο ταπεινό μέχρι τον πιο μορφωμένο άνθρωπο. Πρόκειται για περίπου 3000 έργα, τα οποία δυστυχώς οι Έλληνες δεν ξέρουν, γιατί τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις βάζουν «αυτό που πουλάει», δηλαδή τα τραγούδια που αρέσουν, είναι η πρώτη δόση και το πιο εύκολο έργο. Το δύσκολο έργο όμως, είναι τώρα, καθώς καλό θα είναι τώρα να αρχίσουν να παίζουν για να τα ακούσουν οι άνθρωποι και να τον εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο», τόνισε ο μαέστρος.

Όπως είπε, τα συμφωνικά του έργα τα έχει ακούσει ο ίδιος και τον εκτιμά αφάνταστα, αλλά ήρθε η ώρα να τα ακούσει ο κόσμος και να τον βάλει στη θέση που του αξίζει. «Είχα την τύχη από τα παιδικά μου χρόνια και να τον τραγουδάω, αλλά και να μετατρέψω δικά του έργα, με τον δικό μου τρόπο για χορωδία. Ένα κομμάτι απ’ αυτά, το Λίκνο το Άστρο, ήταν υποχρεωτικό σε έναν διαγωνισμό με τη Χορωδία της Πάτρας προς τιμήν του Θεοδωράκη και το έβγαλε πρώτο και ανέφερε το όνομά μου, παρότι δε με ήξερε προσωπικά, ρωτώντας ποιος είναι αυτό που ασχολήθηκε με το κομμάτι», τόνισε ο κ. Καρκάλας.
Ο ίδιος είπε ότι θα τον θυμόμαστε αιώνια και θα τον τραγουδάμε αιώνια εμείς και οι απόγονοί μας, γιατί είναι ο «Μπετόβεν της Ελλάδας» και τόνισε ότι τα ΜΜΕ οφείλουν ως φόρο τιμής, να παίξουν και τα συμφωνικά του έργα, για να τα γνωρίσουν και στο τελευταίο χωριό της χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.