Γιάννης Κόκορης: Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τις νοσηλείες covid στο Νοσοκομείο Βόλου

Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στην γεμάτη πλέον ΜΕΘ Covid

Συνεχή είναι τα κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ σε Βόλο και Μαγνησία τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται και αύξηση στις νοσηλείες στο Νοσοκομείο Βόλου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αχιλλοπούλειου, εντατικολόγος κ. Γιάννης Κόκορης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, υπάρχει αυξητική τάση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες κορωνοϊού, όμως στη ΜΕΘ τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς και τα οκτώ διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς covid είναι πλέον καλυμμένα, με τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών να κυμαίνεται μεταξύ 65 και 75 ετών και την κατάστασή τους να κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή. Παρόλα αυτά, ο κ. Κόκορης υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, τόνισε όμως πως η προσοχή όλων θα πρέπει να συνεχίσει να είναι στο έπακρο και παράλληλα να εμβολιάζονται όσοι γίνεται περισσότεροι πολίτες.

Αυξητική τάση στις νοσηλείες- Γεμάτη η ΜΕΘ Covid

Την εικόνα που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας μετέφερε ο κ. Κόκορης, σημειώνοντας πως υπάρχει μικρή αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid, καθώς καθημερινά γίνονται 5-6 νέες εισαγωγές. Ωστόσο επιτυγχάνεται μία ισορροπία, καθώς υπάρχουν και εξιτήρια, ενώ η κατάσταση της υγείας των περισσοτέρων είναι διαχειρίσιμη.
«Στη ΜΕΘ όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε γεμάτοι και οι οκτώ κλίνες είναι καλυμμένες . Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λίστα αναμονής ασθενών που είναι σε διασωλήνωση ή είναι ήδη διασωληνωμένοι, οπότε καλύπτουμε τις ανάγκες, όμως έχω να τονίσω ότι οι ασθενείς που είναι στη ΜΕΘ είναι σε εξαιρετικά βαριά κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες νοσηλείες, με συστηματική προσβολή ολόκληρου του οργανισμού από τον κορωνοϊό , οπότε μιλάμε και για μακρές νοσηλείες και για υψηλό αριθμό θανάτων που δυστυχώς υπάρχει περίπτωση να συμβεί.
Βέβαια ο αγώνας μας είναι συνεχής, ώστε αυτό να αποφευχθεί, αλλά τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα ειδικά όταν αυτή η νόσος έχει επηρεάσει όχι μόνο το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό των ασθενών», εξήγησε ο κ. Κόκορης, μεταφέροντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ κορωνοϊού και τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνουν οι ασθενείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των
νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ- Προσβάλλονται και νεότεροι

Σχολιάζοντας τη θετική είδηση πως μία υπερήλικας 101, τρόφιμη του Γηροκομείο Καναλίων που νοσηλευόταν για 40 και πλέον ημέρες σε κλινική κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου και κατάφερε και ανάρρωσε ο κ. Κόκορης υπογράμμισε πως κάθε άνθρωπος, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οι εφεδρείες του είναι διαφορετικές, η γονιδιακή του αντοχή επίσης , οπότε είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν σημαίνει κάποιος υπερήλικας ή καποιος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα που θα προσβληθεί από κορωνοϊό οτι οπωσδήποτε θα πεθάνει.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος έθεσε και τον αντίποδα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στον αντίποδα θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν και νεότερες ηλικίες που προσβάλλονται σοβαρά αρα όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και όσο είναι δυνατόν να εμβολιαζόμαστε».
Μάλιστα ο κ. Κόκορης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό που έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιακές ομάδες άνω των 75 ετών και αυτο φαίνεται και στις νοσηλείες στη ΜΕΘ. «Το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών είναι σημαντικό και φαίνεται και στις δικές μας νοσηλείες, όπου κατά μέσο όσο στη ΜΕΘ Covid είναι από 65-75 ετών. Δεν έχουμε πια υπερήλικες , που σημαίνει ότι ο εμβόλιο λειτουργεί . Οι ασθενείς αυτοί επειδή έχουν και προβλήματα υγείας είναι αρκετά συνεπείς και προσεκτικοί άρα μπορούμε να πούμε σε ένα ευρύ πλαίσιο όχι σχηματίζεται ένα μικρό τοίχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, υπογραμμίζοντας πως οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται μέχρι στιγμής.

Ο σχεδιασμός και οι δομές που αναπτύχθηκαν
στην πανδημία παραμένουν σε λειτουργία

Αναφορικά δε με τις δομές, που έπρεπε να δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κόκορης υπογράμμισε πως οι δομές αυτές δεν έκλεισαν ποτέ και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
« Στη ΜΕΘ είμαστε σε πλήρη ανάπτυξη, έχουμε οκτώ κλίνες για covid περιστατικά και τέσσερις κλίνες για non covid. Κι εκεί είναι λίγες αλλά διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Οι απλές κλινικές παραμένουν ανοιχτές και καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Υπάρχουν και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης που είναι πέντε στο σύνολό τους κι αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένοι οι τρεις. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, θέλει όμως προσοχή , γιατί μπορεί να υπάρξουν μικροεστίες με συρροή κρουσμάτων, όπως την περασμένη εβδομάδα είχαμε ασθενείς από το Στεφανοβίκειο και μπορεί να υπάρξουν από δομές, από εργασιακούς χωρους, οπότε πρέπει να έχουμε αυξημένη προσοχή», επεσήμανε ο ίδιος.

Αύξηση και στον εμβολιαστικό ρυθμό,
γίνονται όλα τα διαθέσιμα εμβόλια

Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Κόκορης επεσήμανε πως ο εμβολιαστικός ρυθμός προχωρά και γίνονται όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. «Οι εμβολιασμοί είναι συνυφασμένοι με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολιαστικών δόσεων. Από την αρχή που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς μέχρι τώρα έχουμε μεγάλη αύξηση στον εμβολιαστικό ρυθμό. Εμείς στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου έχουμε 200 εμβολιαστικές δόσεις ανά ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα και λειτουργούν πολύ καλά και οι άλλες δομές, τα κέντρα Υγείας. Ό,τι εμβόλια υπάρχουν, προγραμματίζουμε και τα κάνουμε. Εάν υπάρξουν άλλα, θα αναπτυχθούν κι άλλες δομές στην πόλη. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων.

Να μην φοβούνται οι πολίτες με άλλες
Ασθένειες, να έρχονται στο Νοσοκομείο

Εδώ και έναν χρόνο, η νούμερο ένα αιτία για να μεταβεί κάποιος στο Νοσοκομείο ήταν ο κορωνοϊός. Όμως οι άλλες παθήσεις δεν εξαφανίστηκαν. Οι πολίτες όμως φοβήθηκαν και συνεχίζουν πολλοί να φοβούνται να προσεγγίσουν το Νοσοκομείο. « Η πανδημία έχει δείξει μια υποχώρηση στα λοιπά νοσήματα. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτα πραγματικό και πρεπει να επιστήσουμε την προσοχή στους συμπολίτες ότι εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να έρχονται στο Νοσοκομείο να μην φοβούνται. Υπάρχει εμπειρία και χωροτακτική δομή για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Θα πρεπει οι άνθρωποι να έρχονται χωρίς φόβο και να μην αμελούν τα προβλήματα υγείας τους», παρότρυνε ο κ. Κόκορης τους συμπολίτες, επισημαίνοντας τέλος πως και τα χειρουργεία προχωρούν με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.