Γιάννης Κόκορης: «Πρακτικά ανεμβολίαστοι σε όσους έχει παρέλθει το εξάμηνο εμβολιασμού»

Έκκληση για να σπεύσουν οι πολίτες για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον Covid

Πρακτικά ανεμβολίαστοι θεωρούνται οι πολίτες που εμβολιάστηκαν μεν, αλλά έχει παρέλθει στο εξάμηνο, με τον εντατικολόγο και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννη Κόκορη, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή να απευθύνει έκκληση ώστε να προσέλθουν οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαρές νοσήσεις. Μάλιστα, ο κ. Κόκορης σημείωσε πως τα αυξημένα κρούσματα θα μας “συνοδεύσουν” για τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των νοσηλειών στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς διακομίστηκαν από ιδιωτικές κλινικές και δομές υγείας ασθενείς, πολλοί από αυτούς σχετικά μεγάλης ηλικίας και με συνοσηρότητες.

“Είναι δυσάρεστο το γεγονός της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο η διασπορά στις ιδιωτικές Κλινικές της πόλης. Είναι γεγονός ότι τα άτομα αυτά είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας και έχουν συνοσηρότητες, άρα η λοίμωξη από κορωνοϊό τους επιβαρύνει. Εμείς στη Μονάδα νοσηλεύουμε διασωληνωμένη μία ασθενή από τις Κλινικές.
Σε γενική άποψη υπάρχει αύξηση στις Κλινικές, η Μονάδα έχει κενές κλίνες, άρα μπορεί να ανταποκριθεί σε όποια ανάγκη υπάρξει”, ανέφερε ο κ. Κόκορης μιλώντας για την επικρατούσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά και την αύξηση των νοσηλειών λόγω διασποράς του κορωνοϊού σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει εγρήγορση και δεν χαρακτήρισε πισωγύρισμα την αύξηση των νοσηλευόμενων, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλά και για τις επόμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά.
Δεν υπάρχει πισωγύρισμα, υπάρχει εγρήγορση και τα νούμερα θα είναι υψηλά και θα μας συνοδεύσουν για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
“Κανένας εφησυχασμός, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση αλλά η πίεση στο Νοσοκομείο συνεχίζεται σε υψηλό επίπεδο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κουρασμένο σωματικά και
ψυχικά το υγειονομικό προσωπικό

Ο κ. Κόκορης αναφέρθηκε και στις νοσήσεις του υγειονομικού προσωπικού, καθώς η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη αλλά και πως επηρεάζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Επεσήμανε πως οι υγειονομικοί που μολύνονται είναι τριπλά εμβολιασμένοι και αντιμετωπίζουν μία ήπια λοίμωξη, που διαρκεί λίγες ημέρες, υποχρεωτικά όμως πρέπει να βγουν σε καραντίνα κι αυτό δυσκολεύει το πρόγραμμα των κλινικών. Σχολίασε όμως πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, λέγοντας πως τα περιστατικά αφορούν περισσότερο σε νοσηλευτές και όχι τόσο σε γιατρούς.
“Δεν είναι ένα μείζον θέμα, οι καταστάσεις είναι ήπιες και οι συνάδελφοι επανέρχονται γρήγορα στα καθήκοντά τους. Όμως υπάρχει η κούραση όλης της πανδημίας και είναι δύσκολο. Είμαστε κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά, αλλά το καθήκον εξακολουθεί να μας κρατά στις επάλξεις”, επεσήμανε ο ίδιος.

Ο εμβολιασμός το μοναδικό
όπλο για να θωρακιστούμε

Ο γιατρός μίλησε και για τον εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως κατά κύριο λόγο στη ΜΕΘ νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ασθενείς και τόνισε πως “αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για να θωρακιστούμε. Τονίζω ότι πολλοί συμπολίτες που έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους δεν πρέπει να εφησυχάζουν, πρέπει να προσέλθουν να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση γιατί πρακτικά είναι κι αυτοί ανεμβολίαστοι. Έχουμε ένα παράδειγμα μιας γυναίκας με αρκετά υποκείμενα, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Covid, είχε εμβολιαστεί το καλοκαίρι και ο κορωνοϊός τη χτύπησε και πολύ σοβαρά”, ανέφερε ο κ. Κόκορης.
Επεσήμανε ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, σχολιάζοντας όπως ότι ακόμη και ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται για την ενισχυτική δόση, δεν είναι ικανοποιητικός.
“Πρέπει να κλείσουν άμεσα ραντεβού για να θωρακιστούμε και να απομακρύνουμε το ενδεχόμενο μιας βαριάς νόσησης”, επεσήμανε ακόμη ο κ. Κόκορης.
Τέλος, μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στο Νοσοκομείο, ανέφερε πως οι δραστηριότητες είναι μεν περιορισμένες, φέρνοντας το παράδειγμα της μη λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, όμως τα μείζονα προβλήματα λύνονται. Βέβαια σημείωσε πως ο κορωνοϊός κυριαρχεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ασθένειες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.