Γιάννης Μπουκοβίνας: Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση καρκίνων το 2020 θα φέρουν αύξηση θνητότητας το 2030!

«Ο κορωνοϊός είχε κι άλλες παράπλευρες απώλειες, που αφορούσαν στην καθυστέρηση μέχρι ένα σημείο, των κλινικών μελετών»
Πρέπει να γίνει «μάθημα» η συνένωση δυνάμεων για τον κορωνοϊό και στο θέμα του καρκίνου

Πολλές συνήθειες της καθημερινότητας άλλαξε η πανδημία του κορωνοϊού ακόμη και σε ότι αφορά τις τακτικές ιατρικές επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικές κέντρα και Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουκοβίνα, οι καθυστερήσεις στις διαγνώσεις καρκίνων την περίοδο της πανδημίας, θα φανούν σε αύξηση της θνητότητας το 2030!
Βέβαια, ο διακεκριμένος επιστήμονας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και στον Ηλία Κουτσερή υπογράμμισε πως η πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να γίνει παράδειγμα και μάθημα για τη συνένωση δυνάμεων και στο θέμα του καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών.

Παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ιατρικών ελέγχων, για ποιον λόγο ; Από την προφύλαξη των ασθενών , οι οποίοι απέφυγαν να επισκεφθούν ένα Νοσοκομείο, φοβούμενοι τον κορωνοϊό;

Ναι, παρατηρήθηκαν… Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 όπου ήταν πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα του φόβου σε όλο τον πλανήτη, φάνηκε ότι η καταγραφή των νέων κρουσμάτων καρκίνου παγκόσμια, έχει ελαττωθεί έως και 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος εξαφανίστηκε από προσώπου γης, απλώς υποχώρησε η ανίχνευσή του σε σχέση με την ανίχνευση των περιστατικών που νοσούν από τον κορωνοϊό. Αυτό είχε τις εξής εξηγήσεις.
Πρώτον «πάγωσαν» όλοι οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε όλο τον κόσμο. Υπήρχε δυσκολία να γίνουν μαστογραφίες, κολονοσκοπήσεις και δυσκολίες από πλευράς προσέγγισης δημόσιων και ιδιωτικων εργαστηρίων, αλλά και από τον φόβο των ίδιων των πολιτών για να μην κολλήσουν.
Δεύτερον η τυχόν ανεύρεση υποτροπής από έναν γνωστό διεγνωσμένο πριν κάποια χρόνια καρκίνο επίσης καθυστέρησε λόγω αδυναμίας για καινούργια αξονική, για καινούργια μαγνητική, να δουν ένα γιατρό. Όσο και να αναπτύχθηκε η τηλεϊατρική σαν συμβουλευτική δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα της προσωπικής επαφής.
Αυτό δημιουργεί, μέσα από προβολές, για τους δύο από τους συχνότερους καρκίνους του μαστού και του παχέως εντέρου ότι το 2030 , αυτό που ζήσαμε το 2020 και ένα μέρος του 2021 θα το υποστούμε ως αύξηση θνησιμότητας από αυτούς τους δύο πιο συνηθισμένους καρκίνους, κατά ένα υψηλό ποσοστό, τουλάχιστον 10.000 θάνατοι στην Αμερική θα καταγραφούν επιπλέον , εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης.

Προφανώς κατ’ αναλογία το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει και στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ή να μην έχουμε αυτή την αυστηροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων παρακολούθησης και οι ασθενείς είναι γενικά πιο ευέλικτοι στο να προσεγγίσουν τον θεράποντα γιατρό τους, αλλά δεν παύει ο φόβος, οι προφυλάξεις, οι δυσκολίες . Σκεφτείτε ότι παλαιότερα, ένας γαστρεντερολόγος έκανε μία κολονοσκόπηση κάθε μισή ώρα, τώρα με την απολύμανση του χώρου υπο-τριπλασιάζεται. Επομένως και να θέλει όλος ο κόσμος να κάνει την εξέταση, δεν επαρκούν οι άνθρωποι και τα εργαστήρια, σ’ αυτή τη φάση που τα μέτρα προφύλαξης προέχουν από τον επαναληπτικό αριθμό αυτών που θα κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση.
Το ίδιο συμβαίνει με το να πάει μία γυναίκα στον γυναικολόγο της, στον χειρουργό μαστού, στον ορθοπεδικό κ.ο.κ. . Υπάρχουν καθυστερήσεις, άλλοτε γιατί νοσεί ο γιατρός, άλλοτε γιατί τα κρούσματα είναι αρκετά υψηλά και υπάρχουν περιορισμοί και κάποια γενικευμένα Lockdown. Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία δεν έχασαν τις θεραπείες τους. Από μία έρευνα της Εταιρείας Ογκολόγων –Παθολόγων Ελλάδος στα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα που κάνουν θεραπείες, ένας πολύ μικρός αριθμός χάθηκε ή αραίωσε, δηλαδή αντί για τρεις εβδομάδες, έγιναν τέσσερις, κάποια φάρμακα περάσαν δια του στόματος αντί να είναι ενδοφλέβια, αλλά ένα 85% των θεραπειών ακόμη και τις πιο κρίσιμες στιγμές του Μαρτίου και του Απριλίου του 2020 έγιναν στην ώρα τους. Το ίδιο έγινε και με τις ακτινοβολίες. Η πολιτεία πρόσεξε και εξαίρεσαι τα ογκολογικά χειρουργεία, από τα χειρουργεία γενικότερα, όμως κάποιες φορές κάποια ογκολογικά χειρουργεία γίνονται σε οργανωμένα κέντρα, τα οποία δυστυχώς ήταν κέντρα κορωνοϊού δηλαδή κέντρα αναφοράς, όπως το Αττικό στην Αθήνα, που αφορά στην Ορθοπεδική Κλινική, όπως η Θωρακοχειρουργική του Σωτηρία, που και να θέλουν να χειρουργήσουν δεν έχουν κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας για να μπουν μετά οι ασθενείς. Η πρόβλεψη υπάρχει και στη μεγάλη κρίση στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο- Νοέμβριο πολλοί ασθενείς χειρουργηθήκανε με έξοδα του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, εντούτοις αυτό δεν μπορώ να πω ότι είναι μία γενίκευση που αφορά σε όλο τον κόσμο συν το φόβο που έχει ο καθένας από μας να προσεγγίσει ένα δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο υγείας.

Άρα η καθυστέρηση έγκειται κυρίως, στη διάγνωση των περιστατικών;

Ναι, εντοπίζεται κυρίως στη διάγνωση των περιστατικών και στη διάγνωση των υποτροπών. Σ’ αυτές επίσης τις περιπτώσεις και τα Ογκολογικά Συμβούλια λειτουργούν με λιγότερη επάρκεια, με λιγότερη στελέχωση, κάποια από αυτά έχουν γίνει και διαδικτυακά, οπότε πάλι κάτι χάνεις από την καθημερινή τριβή της ιατρικής που είναι σημαντική η ζωντανή επικοινωνία και για τους γιατρούς μεταξύ τους, αλλά πάνω από όλα μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς.

Τι γίνεται με την πρόσβαση των πασχόντων στις νέες θεραπείες; Επίσης, υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση;

Ο κορωνοϊός είχε κι άλλες παράπλευρες απώλειες, που αφορούσαν στην καθυστέρηση μέχρι ένα σημείο των κλινικών μελετών, που αυτές είναι που θα φέρουν τα φάρμακα παγκόσμια, όχι μόνο στην Ελλάδα και υπήρχε και καθυστέρηση στη χρηματοδότηση κλινικών, φαρμακευτικών και ακαδημαϊκών μελετών, λόγω της μετατόπισης της χρηματοδότησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως παγκόσμια υπάρχει μία καθυστέρηση στην έλευση νέων φαρμάκων.
Όμως ο Έλληνας ασθενής δεν έχει να ζηλέψει κυριολεκτικά τίποτα κι αυτό το λέγαμε και στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις του 2010, του 2015, από τον αντίστοιχο Ευρωπαίο. Έχει πρόσβαση σε καινούργιες θεραπείες με διάφορα μονοπάτια που υπάρχουν στα οποία με τον θεράποντα ιατρό του μπορεί να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε μονοπάτι και οποιαδήποτε θεραπεία. Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος ότι ο καρκίνος έχει μια δυναμική αντίστοιχη του κορωνοϊού. Τα μαθήματα που πήρε η κοινωνία μας από τη συνένωση των δυνάμεων για τον κορωνοϊό θα πρέπει να τα εφαρμόσει και στον καρκίνο. Το ότι βγάλαμε το εμβόλιο τόσο γρήγορα με τις πλατφόρμες του mRNA δεν είναι γιατί ξαφνικά θυμήθηκε κάποιος να το φτιάξει. Δέκα χρόνια η εταιρεία Biontech στη Γερμανία έφτιαχνε φάρμακα για το μελάνωμα, εμβόλια κι έκανε πλέον μια πολύ απλή στροφή κι άλλαξε το αντιγόνο του μελανώματος με το αντιγόνο του κορωνοϊού. Άρα οι πλατφόρμες υπάρχουν και θέλω να ελπίζω ότι θα έρθουν καινούργιες θεραπείες, πολύ πιο εξατομικευμένες στο μέλλον, χρησιμοποιώντας και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον κορωνοϊό. Αυτό που λείπει είναι η συνένωση, να μην είναι ανταγωνιστικές οι εμπορικές φαρμακευτικές εταιρείες, τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τα οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να έχουν ανοιχτές βιβλιοθήκες και να συνεργάζονται. Θυμίζω πως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης σε αυτά τα πράγματα είναι οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία του Ομπάμα είχε ονειρευτεί και είχε πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να κάνει μια μεγαλειώδη κίνηση για να μπορέσουν όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι ανοιχτές.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση από τους ιθύνοντες και τώρα είναι ευκαιρία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να το εφαρμόσει ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση εάν δεν έχουμε ανοιχτές συνεργασίες, τότε όλα μπορούν να γίνουν και σε περίοδο ανταγωνισμού.

«Σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει από καρκίνο
κάποια στιγμή στη ζωή του και κατάφερε να νικήσει»

Ο κ. Γιάννης Μπουκοβίνας με αφορμή και προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, σημείωσε ότι έως 50% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της δευτερογενούς πρόληψης, ενώ σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και έχει καταφέρει να τον νικήσει. Επεσήμανε όμως, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καταγραφή νέων κρουσμάτων καρκίνου έχει μειωθεί κατά 40%! Όσον αφορά στην καλύτερη διαχείριση της νόσου στην Ελλάδα, το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης έναντι του καρκίνου 2021-2026 μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.