Γιάννης Τούντας: Αυστηρότερα μέτρα και … lockdown σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών σε κόκκινες περιοχές

Τόνισε ο Καθηγητής μιλώντας στο Ράδιο Ένα, προτείνοντας την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Μεγαλύτερα θα είναι τα πολιτικά οφέλη από το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων που αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Αυτό τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Τούντας μιλώντας στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται ακόμη περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να ανασχεθεί η έξαρση της πανδημίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση έως την άνοιξη.
Ο καθηγητής είναι θιασώτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό, εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικών και άλλων, ενώ συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών από τα 5 έτη και τονίζει την αναγκαιότητα ακόμη και για τοπικά lockdown σε ανεμβολίαστους στις “κόκκινες” περιοχές όμως η Μαγνησία.

«Τα επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα»

Στον απόηχο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και των αντιδράσεων που επέφεραν σε μερίδα του πληθυσμού, ο Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Τούντας τόνισε πως αυτή η απόφαση έχει πολιτικό κόστος, όμως επεσήμανε πως τα επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα και τα πολιτικά οφέλη από την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από το πολιτικό κόστος.
“Ενώ ελπίζαμε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα μπορούσαμε να δούμε την κορύφωση της επιδημίας και στη συνέχεια την κάμψη, ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια τους μήνες του χειμώνα και να πάμε στην άνοιξη με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα , δυστυχώς η μετάλλαξη «Όμικρον», ήρθε να ανατρέψει αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις γεγονός που καθιστά αναγκαία, τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων”, εξήγησε ο κ. Τούντας.
Επεσήμανε πως μέσα στις επόμενες δέκα ή 15 ημέρες θα γνωρίζει περισσότερα η επιστημονική κοινότητα για τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον», παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική. Ένα κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί, είναι βέβαια εάν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο εμβόλιο που θα την αντιμετωπίσει και μέχρι τότε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας.

Πιθανό σενάριο ο κορωνοϊός
να γίνει όπως ο ιός της γρίπης

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην πορεία του κορωνοϊού κι αν αυτός θα συνεχίζει να ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα. Οι ιοί, όπως τόνισε είναι εκατομμύρια και προϋπήρχαν του ανθρώπινου είδους. Μεταλλάσσονται πολύ συχνά, με πολλές από τις μεταλλάξεις να είναι ακίνδυνες και λίγες επικίνδυνες . “Έχουμε δει ιούς να εξαφανίζονται από μόνοι τους ύστερα από ένα χρονικό διάστημα κι άλλους να παραμένουν, όπως ο ιός της γρίπης σε ενδημική μορφή με τοπικές ή χρονικές εποχιακές εξάρσεις εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε αυτός ο ιός τι δρόμο θα ακολουθήσει. Για μένα το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα είναι ένας ιός όπως αυτός της γρίπης , ο οποίος θα αντιμετωπίζεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό με εμβόλια και θα έχουμε και θεραπευτικά όπλα στη φαρέτρα, για να κινδυνεύει λιγότερο η ζωή όσων νοσούν. Όμως αυτές είναι υποθέσεις που δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε με αξιόπιστο τρόπο”, εξήγησε ο κ. Τούντας.
Θιασώτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού-
Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα

Ο κ. Τούντας τόνισε πως για να “παλέψουμε” με την πανδημία θα πρέπει και η πολιτεία να αυξήσει τα μέτρα, αλλά και οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη συμμόρφωση σε αυτά. Παράλληλα, ο Καθηγητής υπεραμύνθηκε των υποχρεωτικών εμβολιασμών και μάλιστα υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασής του σε κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως αυτές που έρχονται σε καθημερινή επαφή με περισσότερα άτομα, όπως εργαζόμενοι στην εστίαση, εργαζόμενοι στα γκισέ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που συναλλάσσονται με πελάτες, οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας , εκπαιδευτικοί . “Θεωρώ ότι είναι σημαντικό που αποφάσισε η κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα να βάλει ένα είδος υποχρεωτικού εμβολιασμού για άνω των 60 ετών”, σχολίασε σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ακόμη και το εξάμηνο τουλάχιστον για τις μεγάλες ηλικίες σε ότι αφορά στην γ’ δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας πως αυτό θα πρέπει να γίνει στους 4 ή 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

«Σημαντικό να κατέβει και στην Ελλάδα το όριο
για εμβολιασμούς των παιδιών απ΄ τα 5 έτη»

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό να κατέβει και στην Ελλάδα το όριο για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ξεκινώντας από τα 5 έτη, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ.
“Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν βαριά, αλλά είναι υπερμεταδότες , μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια και μετά νοσεί η οικογένεια. Φαίνεται και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι ίσως αυτή η νέα μετάλλαξη Όμικρον να προσβάλει τα παιδιά με μεγαλύτερη τοξικότητα απ’ ότι η Δέλτα ή οι προηγούμενες μεταλλάξεις. Αυτά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας”, εξήγησε.

Διπλή μάσκα και «πράσινο διαβατήριο»
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο πιστοποιητικό πράσινου διαβατηρίου δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης και rapid συστήνοντας να εφαρμοστεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία και η χρήση διπλής μάσκας θα πρέπει να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τόνισε πως θα πρέπει η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα να δει ξανά το ζήτημα της εξ αποστάσεως εργασίας για τους επόμενους τρεις- τέσσερις μήνες.

«Να μπει φραγμός στα fake news
που επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους»

Ο κ. Τούντας μίλησε και για τα fake news υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να μπει φραγμός σε αυτά καθώς κάνουν καταστροφική δουλειά στο να επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους με ανεύθυνες και ψευδής ειδήσεις και ανέφερε πως θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκεφτούν ακόμη και διώξεις ποινικές, αστικές και πειθαρχικές σε όσους επιστήμονες ή δημόσια πρόσωπα μιλάνε δημοσίως κατά των εμβολίων.
Σχολίασε δε, πως τα μέτρα αυστηριοποίησης έπρεπε να είχαν ήδη παρθεί από τον Σεπτέμβριο κιόλας, που όλοι γνώριζαν ότι θα υπάρχει έξαρση της πανδημίας. “Η κυβέρνηση μέχρι τώρα φαίνεται να λαμβάνει τα επιπλέον μέτρα όταν υπάρχει κίνδυνος στην επάρκεια των νοσοκομειακών κλινών και ειδικά των ΜΕΘ . Θα προτιμούσα να λαμβάνονταν τα μέτρα όταν βλέπουμε στην αρχή της έξαρσης κάθε επιδημικού κύματος και όχι όταν φτάνει να χτυπάει το “κόκκινο” το νοσοκομειακό σύστημα”, τόνισε.

Lockdown και σε ανεμβολίαστους
σε τοπικό επίπεδο, όπως στη Μαγνησία

Εκτός από τα παραπάνω πιο αυστηρά μέτρα που πιστεύει ο Καθηγητής ότι πρέπει να παρθούν, για τις “κόκκινες” επιδημιολογικά περιοχές θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο να υπάρχουν και επιπλέον μέτρα. “Στις κόκκινες περιοχές θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα ενός τοπικού lockdown, αυστηρού για τα ανεμβολίαστα άτομα άνω των 60 ετών. Θα έπρεπε να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα όπως και στη Μαγνησία, προκειμένου να μην αφήσουμε τα άτομα αυτά να διασπείρουν την επιδημία, αφετέρου να μην νοσήσουν, γιατί αυτοί είναι που θα νοσήσουν κατά κύριο λόγο, οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας και θα δημιουργήσουν κι άλλα προβλήματα στην ήδη οριακή κατάσταση που βρίσκονται πολλά από τα δημόσια Νοσοκομεία”, τόνισε.

«Πρέπει να ξεχάσουμε
κάθε είδους κανονικότητα»

Τέλος σε ότι αφορά την όποια κανονικότητα και την περίοδο των εορτών ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε χαρακτηριστικά πως “πρέπει να ξεχάσουμε κάθε είδους κανονικότητα, να ξεχάσουμε ότι θα περάσουμε ξέγνοιαστα Χριστούγεννα . Θα είναι και φέτος μια δύσκολη περίοδος σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και αν θέλουμε να μπούμε σε μια καλύτερη κατάσταση θα την καταφέρουμε μόνο εάν προσπαθήσουμε όλοι και πολύ και θα τη δούμε από την άνοιξη και μετά”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.