Γιατί είναι πολιτικά και θεσμικά τα αίτια της τραγωδίας…

Πέντε νομοθετήματα κατά της διαφθοράς, προτείνει μέσω του Ράδιο Ένα ο Ντίνος Βαρδάκης πρ. διπλωμάτης της Ε.Ε.

Το γεγονός ότι η τραγωδία στα Τέμπη, «η δολοφονία των παιδιών μας» όπως τη χαρακτήρισε, έχει πολιτικά και θεσμικά αίτια και ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι πολιτικό και διαχρονικό, εκτιμά ο Ντίνος Βαρδάκης πρώην διπλωμάτης της Ε.Ε. που υπηρέτησε σε δέκα χώρες στον κόσμο, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή. Ο ίδιος προτείνει πέντε νομοθετήματα για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και προτείνει η κυβέρνηση να δημιουργήσει χώρο, ώστε να συμπεριληφθεί και η κοινωνία των πολιτών στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων (συνδικάτα, ακτιβιστές, νέα γενιά μέχρι και τους επιχειρηματίες), ώστε σε μια ιδανική δημοκρατική κοινωνία, να αγωνιστούμε συλλογικά για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο μέλλον για μας, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

«Η κυβέρνηση να δημιουργήσει χώρο, ώστε να συμπεριληφθεί και η κοινωνία των πολιτών στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων»

«Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς και πολιτικές»

Ο κ. Βαρδάκης είναι Έλληνας του Βελγίου και ως Έλληνας της αλλοδαπής, εξέφρασε τα ειλικρινά του συλλυπητήρια στις τόσες οικογένειες που θρηνούν σήμερα τα παιδιά τους και τους ανθρώπους τους.
«Η τραγωδία στα Τέμπη, η δολοφονία των παιδιών μας, έχει πολιτικά και θεσμικά αίτια. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι πολιτικό και διαχρονικό. Αποτελεί τεράστια ευθύνη όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφθορά στα δημόσια έργα δεν είναι κομματικό πρόβλημα, είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα. Όμως είναι και θεσμικό πρόβλημα, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς και πολιτικές», ανέφερε ο πρώην διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο κ. Βαρδάκης που έχει υπηρετήσει ως διπλωμάτης σε 10 χώρες του κόσμου, είπε ότι αν ήταν σήμερα σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών ή του προέδρου η Βουλής, θα συμβούλευε να προσκαλέσουν στην Αθήνα τους τρεις υπουργούς Εσωτερικών και τους προέδρους των Κοινοβουλίων της Δανίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας και να συντάξουν πέντε νομοθετήματα:
Α. Ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ελλάδα, για την περίοδο μέχρι το 2030.
Β. Ένα καινούργιο σύστημα εσωτερικού οικονομικού ελέγχου υπουργείων και ιδιωτικοποιημένων πρώην κρατικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Γ. Ένα νέο νόμο σχετικά με την αντιμετώπιση των λομπιστών – μιζαδόρων, που επηρεάζουν τις αποφάσεις των Ελλήνων υπουργών.
Δ. Έναν νέο κώδικα προκήρυξης και ανάθεσης δημοσίων έργων και δημοσίων προμηθειών με καθαρά σκανδιναβικά πρότυπα και
Ε. Μια αλλαγή το οργανόγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας ώστε να τοποθετηθούν με διεθνή διαγωνισμό Δανοί, Φιλανδοί και Νορβηγοί εμπειρογνώμονες.
«Αυτά τα πέντε νομοθετήματα να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι το καλοκαίρι χωρίς “κοκορομαχίες” αρχηγών κομμάτων, όλα τα δημόσια έργα και οι δημόσιες προμήθειες άνω των 100.000 € να έχουν επιβλέποντες μηχανικούς και εσωτερικούς ελεγκτές υπηκόους Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας», τόνισε.
Ο κ. Βαρδάκης προτείνει μέσα στα υπουργεία μας και στις αρχές ανάθεσης έργων, ο πολιτικός μας στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα νούμερο 1 με τη Δανία το 2030, στον κατάλογο της διεθνούς διαφάνειας. «Αυτό το οφείλουμε στα δολοφονημένα μας παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαφθορά μεγαλώνει

Όπως είπε, το Βέλγιο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε, κατατάχθηκε πέρυσι 18η χώρα παγκοσμίως στον κατάλογο και τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, από τη διεθνή διαφάνεια. Ο εξειδικευμένος αυτός διεθνής οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στις 31 Ιανουαρίου, η διεθνής διαφάνεια με έδρα το Βερολίνο, έδωσε στη δημοσιότητα τους δείκτες αντίληψης της διαφθοράς για το 2022 για τις 180 χώρες του κόσμου.
Το 2002 που μπήκαμε στο Ευρώ, η Ελλάδα βρισκόταν στην 44η θέση του δείκτη αντίληψης διαφθοράς. Για το έτος 2022 η χώρα μας καταλαμβάνει την 51η θέση παγκοσμίως, δηλαδή πήγαμε πίσω στο θέμα της διαφθοράς και είμαστε μεταξύ Σλοβακίας στην 50η θέση και Γρανάδας στην 52η θέση, ανέφερε ο πρώην διπλωμάτης.
Στον αντίποδα στην 1η θέση των άφθαρτων χωρών βρίσκεται η Δανία, ακολουθεί η Φινλανδία, 3η είναι η Ν. Ζηλανδία και 4η η Νορβηγία, χώρες που πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα.

«Το πρόβλημα της διαφθοράς στην
Ελλάδα είναι πολιτικό και διαχρονικό»

«Η τραγωδία στα Τέμπη, η δολοφονία των παιδιών μας, έχει πολιτικά και θεσμικά αίτια. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι πολιτικό και διαχρονικό. Αποτελεί τεράστια ευθύνη όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφθορά στα δημόσια έργα δεν είναι κομματικό πρόβλημα, είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα. Όμως είναι και θεσμικό πρόβλημα, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς και πολιτικές», επισήμανε.
Επίσης είπε ότι θα επιθυμούσε οι πολιτικοί ηγέτες μας να καταπολεμήσουν αν θέλουν την διαφθορά και ταυτόχρονα να παλέψουν για την ειρήνη. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει χώρο, ώστε να συμπεριληφθεί και η κοινωνία των πολιτών στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων (συνδικάτα, ακτιβιστές, νέα γενιά μέχρι και τους επιχειρηματίες), ώστε σε μια ιδανική δημοκρατική κοινωνία, ο λαός να σηκώνει την φωνή του, για να ξεριζώσουμε τη διαφθορά, τα «βύσματα» και το βόλεμα και να αγωνιστούμε συλλογικά για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο μέλλον για μας, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.