Γιώργος Καπετανάκης: Βλέπουμε συχνότερους καρκίνους σε προχωρημένο στάδιο μετά την πανδημία

Απουσιάζει η μέριμνα για τον καρκίνο απ΄ το νέο ν/σ του Υπ. Υγείας, είπε ο γ.γ. του ΕΛΛΟΚ

Απουσιάζει η μέριμνα για τον καρκίνο από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας , με τίτλο «Γιατρός για Όλους», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καπετανάκη, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Ο ίδιος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και τόνισε πως η πολιτεία, πρέπει να δώσει την προσπάθειά της, ανοίγοντας την πρόσβαση στον ασθενή στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για το επερχόμενο νομοσχέδιο. Σε ότι αφορά δε την πανδημία και τα …απόνερά της, ο κ. Καπετανάκης σημείωσε πως μετά από 2 χρόνια παρατηρούνται συχνότεροι καρκίνοι σε προχωρημένο στάδιο.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Πολλά ερωτηματικά εγείρει το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας

Ο κ. Καπετανάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έρχεται να φέρει αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, με τον ίδιο να σημειώνει ότι πριν από τρία χρόνια, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να υπάρχει πραγματικά παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες πριν αυτοί φτάσουν στο στάδιο που θα χρειαστούν Νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος πως οι πολίτες εξακολουθούν να επισκέπτονται μαζικά το νοσοκομείο, σημειώνοντας πως το σύστημα που δημιουργήθηκε ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις και έδειξε πως χώλαινε.

Παρόλα αυτά,  με το νομοσχέδιο που έρχεται φαίνεται σύμφωνα με τον ίδιο πως προσπαθούν να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις, ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το εάν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη, σε αρκετά άρθρα και τροποποιήσεις που γίνονται , παρατηρήθηκε ότι υπάρχει γενική περιγραφή των ζητημάτων που καταλήγουν ότι τα επιμέρους θα οριστικοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις.  Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο φέρνει όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΕΛΛΟΚ, κάποιες καινοτομίες που έχουν σχέση με την παροχή ιδιωτών γιατρών σε δημόσιες δομές, όμως και σε αυτά τα ζητήματα δεν ξεκαθαρίζεται εάν θα υπάρχει κόστος για τους πολίτες και κατά πόσο θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

«Στην Ελλάδα είμαστε από τους πρώτους ασφαλισμένους στην Ευρώπη, που έχουμε μεγάλη συμμετοχή στις υπηρεσίες υγείας. Ένα 35% βγαίνει από την τσέπη των ίδιων των πολιτών», σχολίασε ο κ. Καπετανάκης.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους ογκολογικούς ασθενείς

Σε ότι αφορά δε τους ογκολογικούς ασθενείς, ο κ. Καπετανάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

«Βλέπουμε ότι απουσιάζει η μέριμνα για ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα. Δυστυχώς δεν γίνεται μνεία για Ανακουφιστική Φροντίδα, για ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, δεν γίνεται αναφορά για τρόπο παρακολούθησης. Το να χρεώνουμε σε κάποιον γιατρό, χρόνια πάσχοντες δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί. Πολλά πράγματα δεν μας τα λένε», σημείωσε ο ίδιος και εξέφρασε και τις ανησυχίες που υπάρχουν ως προς τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς το ΔΣ θα ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού και δεν θα υπάρχει θεσμοθετημένη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων.

Ο κ. Καπετανάκης επεσήμανε πως η παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο δεν μπορεί να γίνει από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να συνεχίζει να επισκέπτεται τα Νοσοκομεία , πράγμα που δεν φαίνεται με το νομοσχέδιο να αλλάζει. Ακόμη, αν και θεωρείται θετικό το βήμα να συμμετέχει την ΠΦΥ ο ιδιωτικός τομέας, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης, αλλά η πολιτεία να αναλάβει μέρος αυτής της δαπάνης.

Μεγάλη συχνότητα καρκίνων μετά την πανδημία

Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΛΛΟΚ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε κάνει λόγο για «τσουνάμι καρκίνων» που θα έρθουν με το πέρας αυτής και της σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης. Πλέον τώρα που τα πράγματα έχουν κοπάσει, ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο που σημαίνει ότι ήταν παρειλημμένες περιπτώσεις ή περιπτώσεις που δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν όπως και όταν έπρεπε.

«Όταν δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι σίγουρο ότι εκτός από τον covid δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια άλλα πράγματα. Εκεί πρέπει να στραφεί η πολιτεία και να δώσει την προσπάθειά της». υπογράμμισε.

Να αδράξουμε την ευκαιρία από το ευρωπαϊκό

σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου

Τέλος, ο κ. Καπετανάκης αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2021, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

« Εμείς,  ένα χρόνο μετά,  δεν είμαστε ως χώρα έτοιμοι να συμμετάσχουμε όπως θα έπρεπε. Έχουμε κενά και δεν ασχολείται όσο θα έπρεπε η πολιτεία», είπε ο ίδιος και τόνισε πως αυτό το επταετές σχέδιο της ΕΕ είναι μια μοναδική ευκαιρία να εισρεύσουν πόροι στο σύστημα υγείας και στη χώρα μας που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για τους ασθενείς με καρκίνο.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, ξεκίνησε την πορεία της το Νοέμβριο του 2015, με δεκαεπτά ιδρυτικά μέλη, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας.

Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί πλέον την ενιαία φωνή και το πρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.
Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.