Γιώργος Σκόνδρας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Προσοχή όταν καταχωρούμε τα στοιχεία μας στο διαδίκτυο»

Απάτες ακόμη και σε παιδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα για την ανήλικη παραβατικότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από το2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Πρόταση Ζωής/ ΟΚΑΝΑ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Γιώργος Σκόνδρας, Ανθυπαστυνόμος, Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου ο οποίος αναφέρθηκε στην παραβατικότητα των ανηλίκων και την επίδραση του διαδικτύου. Σήμερα ο κ. Σκόνδρας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το θέμα αυτό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις ηλεκτρονικές απάτες, που έχουν καθημερινά δεκάδες ανυποψίαστα θύματα.

 

Σε ότι αφορά στην επίδραση του διαδικτύου στην παραβατικότητα των ανηλίκων ο κ. Σκόνδρας εξήγησε ότι η εγκληματικότητα είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης από καταβολής του ανθρώπου στη γη και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ψηφιακή εξέλιξη ένα κομμάτι του έχει μεταπηδήσει σε αυτό τον άξονα. Επειδή υπάρχει μία αυξημένη χρήση της τεχνολογίας από όλους, υπάρχει και μια αυξητική τάση των εγκλημάτων που διαδραματίζονται με τη χρήση του διαδικτύου.

«Σε ότι αφορά στους ανήλικους, μεγάλη συμμετοχή και εμπλοκή έχουμε εμείς οι ενήλικοι που ενδεχομένως δεν τους εκπαιδεύουμε σωστά ή τους δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με υπηρεσίες που δεν θα έπρεπε. Πρέπει να κατανοήσουμε τη λειτουργία των εφαρμογών και των προγραμμάτων ώστε να είμαστε σε ικανό επίπεδο και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους ανήλικους και ενδεχομένως να τους καθοδηγήσουμε να έχουν μία καλύτερη περιήγηση στο διαδίκτυο», συμβούλευσε χαρακτηριστικά ο Ανθυπαστυνόμος.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι σε όλες μας τις ενέργειες στο διαδίκτυο αφήνουμε ψηφιακά ίχνη, τα οποία είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διαγραφούν και μπορεί να οδηγήσουν στον θύτη, εάν έχει γίνει κάποια παράνομη πράξη.

Σημείωσε ότι οι ανήλικοι, επειδή ουσιαστικά γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία και παράλληλα έχουν την τάση της μίμησης, μιμούνται καταστάσεις που εντοπίζουν στο διαδίκτυο και με λανθασμένη χρήση τους εκθέτουν εαυτούς τους και συμμαθητές τους και ενήλικους.

«Οι ανήλικοι είτε ως θύτες είτε ως θύματα έρχονται σε επαφή με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού με φαινόμενα όπως παραποιούμε μία φωτογραφία ή κάνουμε μία κλειστή ομάδα και στοχοποιούμε κάποιον ή κάποια ομάδα συμμαθητών κι έτσι παραποιώντας φωτογραφίες ή σχολιάζοντας αρνητικά προκαλούμε προβλήματα», ανέφερε ο κ. Σκόνδρας.

Τόνισε ακόμη ότι η ηλεκτρονική έκθεση του καθενός «βοηθά» τους κακοποιούς, εξηγώντας ότι «ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, που χρησιμοποιούν κινητό, το φέρνουν στο σχολείο. Το κινητό δεν το θέλει ο μαθητής για να κάνει κάτι εποικοδομητικό στο σχολείο. Μέσω της έκθεσης και της συχνότητας της χρήσης, βλέπουν βίντεο, προσπαθούν να μιμηθούν ή να κάνουν και τα ίδια βίντεο κυνηγώντας ένα like ή μια αναγνώριση γιατί η κοινωνική καταξίωση που έχουν στις ομάδες τους είναι μέσω των Like ή των ακολούθων. Μέσω αυτής της έκθεσης θα μπορεί ένα βίντεο ή ένα ηχητικό να αξιοποιηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα και να γίνει από ένα αστείο, ένα εργαλείο στα χέρια κάποιου που θέλει να κάνει κακό».

Απάτες μέσω διαδικτύου

Εκτός όμως από την παραβατικότητα, ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε εκτενώς και στις απάτες μέσω του διαδικτύου, που είναι διαρκώς αυξανόμενες, δίνοντας παραδείγματα για το πως μπορεί να «στηθεί η παγίδα» στο θύμα.

«Οι κακοποιοί προσπαθούν να προκαλέσουν μέσω ενός μηνύματος είτε μέσω email. Πολλές φορές χρησιμοποιείται το όνομα της αστυνομίας ή τραπεζικού φορέα και γράφεται στο email πατήστε εδώ κι εκεί. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν ή να μας οδηγήσουν στο να ακολουθήσουμε ένα λινκ. Χρησιμοποιώντας το λινκ πηγαίνουμε σε ένα περιβάλλον πανομοιότυπο με το περιβάλλον που θέλουμε κι εκεί πρέπει να συμπληρώσουμε πεδία. Καταχωρούμε στοιχεία που πηγαίνουν στον άνθρωπο, που θέλει να κάνει τη ζημιά και τα χρησιμοποιεί αναλόγως. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν αφιερώσουμε λίγο χρόνο να δούμε τον αποστολέα του μηνύματος είναι πολύ εύκολο να δούμε ότι δεν είναι ο πραγματικός αποστολέας», εξήγησε ο κ. Σκόνδρας αναφορικά με τις απάτες μέσω email με πολλούς να έχουν πέσει θύμα αυτών.

Συμβούλευσε σε, να μην ακολουθούμε τέτοια link κι εάν θέλουμε να βεβαιωθούμε για όσα υποτίθεται αναφέρει το email, τότε να επικοινωνούμε τηλεφωνικά στο κατάστημα πχ της τράπεζας ή να πηγαίνουμε με φυσική παρουσία να θέτουμε τις ερωτήσεις και τις απορίες μας.

Πολλοί δε αναρωτιούνται πως βρήκαν τα στοιχεία του, με τον κ. Σκόνδρα να αναφέρει πως πολλές φορές συμπληρώνουμε διαδικτυακά τα στοιχεία μας, σε διάφορες εφαρμογές και ιστοσελίδες και δεν ξέρουμε πως αυτά διαχέονται στον κόσμο του διαδικτύου.

Επίσης, πολλές φορές ακολουθούμε ηλεκτρονικά καταστήματα και καταχωρούμε τα στοιχεία μας γιατί ανακοινώνουν προσφορές που είναι πολύ καλές και δελεαστικές, για να είναι όμως και αληθινές, με αποτέλεσμα πολλές φοράς να μην έρχεται τελικά το προϊόν που παραγγείλαμε.

«Θα πρέπει να δούμε με προσοχή τις πληροφορίες στο κάτω μέρος της σελίδας, πρέπει να βλέπουμε νόμιμο εκπρόσωπο, τη διεύθυνση, το  τηλέφωνο κτλ και να κάνουμε μία αναζήτηση εάν έχει παράπονα αυτή η σελίδα. Καλό θα είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα μας με προπληρωμένες κάρτες ή με μεθόδους που κινδυνεύουμε να χάσουμε το μικρότερο δυνατό ποσό», συμβούλευσε ο κ. Σκόνδρας.

Πως εγκαθίσταται το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό μας και αδειάζει τον τραπεζικό λογαριασμό

Ο κ. Σκόνδρας μίλησε όμως και για τις εφαρμογές και παράπονα που υπάρχουν ότι μέσω εφαρμογών πχ για παραγγελία φαγητού, άδειασε ο τραπεζικός λογαριασμός. «Όταν υπάρχει μια εφαρμογή καταχωρημένη και εγκεκριμένη είναι απόλυτα ασφαλής. Πολλές φορές όμως μας προκαλείται το ενδιαφέρον από κάποιες ειδήσεις και σελίδες και ακολουθούμε link. Εάν το ακολουθήσουμε υπάρχει περίπτωση κάποιο κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στη συσκευή μας. Τα προγράμματα αυτά έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν το όνομα χρήστη ή τον κωδικό σε οποιαδήποτε εφαρμογή και να σταλεί ένα αντίγραφο σε αυτόν που το έχει εγκαταστήσει. Οπότε χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή είτε έτοιμου φαγητού, είτε κάποια άλλη παρόμοια, υποκλέπτονται χωρίς να το καταλάβουμε οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε. Εάν ακολουθήσουμε σωστή διαδικασία, δεν έχουμε πρόβλημα. Εάν έχουμε πρόβλημα έχουμε κάνει κάτι λάθος που δεν το έχουμε αξιολογήσει σωστά», ανέφερε.

Μίλησε όμως και για την παγίδα στη οποία έχουν πέσει αρκετοί ηλικιωμένοι, που θέλουν με κάποιο τρόπο να επιβραβεύσουν τα εγγόνια τους.

« Στις επαφές μου με τα δημοτικά, παρατηρώ ότι πολλοί ηλικιωμένοι σαν επιβράβευση στα εγγόνια τους δίνουν τις τραπεζικές τους κάρτες  για να πάρουν κάποια coins ή διαμαντάκια στα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά και οι επιτήδειοι αδειάζουν την κάρτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκόνδρας.

Ο ίδιος τέλος συμβούλευσε όλους εάν έχουν πέσει θύμα κάποιας κατάστασης ή κάτι δεν καταλαβαίνουν ή κάτι του; ξενίζει στη συσκευή να μην διαγράψουν τίποτα, γιατί κάθε ηλεκτρονική ενέργεια έχει ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία αξιοποιεί η αστυνομία. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικό αριθμός της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188 ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.