Γιώργος Ζαφείρης: «Ακόμα κι αν δουλέψουμε τις γιορτές οι επιχειρήσεις μας δεν επιβιώνουν»

«Υπάρχουν προκρατήσεις, αλλά είναι αίολες λόγω της πανδημίας», λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών, καθώς υπάρχουν ήδη προκρατήσεις στην περιοχή μας, προκρατήσεις, όμως, που είναι αίολες, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας. Ο κ. Ζαφείρης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, εξήγησε ότι αν η κατάληξη της πανδημίας δεν έχει θετική έκβαση, οι προκαταβολές αυτές θα δοθούν πίσω στους πελάτες, ενώ αν συνεχίσει να έχει την ίδια εικόνα, οι κρατήσεις τελικά θα είναι πολλές. Τόνισε όμως, ότι ακόμα κι αν δουλέψουν τα Χριστούγεννα οι επιχειρήσεις τους δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αναφερόμενος στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάστασή τους.

«Οι προκρατήσεις είναι αίολες λόγω πανδημίας»

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, «υπάρχουν προκρατήσεις και έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος ενόψει Χριστουγέννων, είναι όμως, αίολες, καθώς δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με την πανδημία και σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου Lockdownθα γυρίσουμε τις προκαταβολές των προκρατήσεων πίσω. Ταυτόχρονα, είναι αρνητικό το γεγονός ότι η περιοχή μας ΄΄κοκκίνησε΄΄ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων», εξηγεί ο πρόεδρος, ενώ συμπληρώνει ότι εκτός από την πανδημία, πολλοί είναι και αυτοί που σκέφτονται την οικονομική επιβάρυνση ενός ταξιδιού. Ανέφερε πάντως ότι από τη Δευτέρα και έπειτα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στις κρατήσεις.
Αναφερόμενος στην περιοχή μας, και ειδικά στο Πήλιο, σχετικά με την κινητικότητα εντός των εορτών , σημείωσε ότι το κεντρικό Πήλιο με τα παραδοσιακά χωριά, είναι προορισμός που επιλέγεται από τους εκδρομείς, ενώ εκτιμά ότι αν η εξέλιξη της πανδημίας έχει την τωρινή εικόνα, την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν πολλές κρατήσεις.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων σημείωσε ότι υπήρξαν λίγα κρούσματα κορωνοϊού στα ξενοδοχεία όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά γενικότερα της Ελλάδας, και αυτά τα κρούσματα, σύμφωνα με τον ίδιο, προέκυψαν από εξωγενείς παράγοντες, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα τηρούν απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο για την πανδημία.

«Πολλοί ξενοδόχοι αρνούνται να βάλουν
εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού»

Σ΄ αυτό το σημείο επεσήμανε, όμως, ότι ακόμα κι αν δουλέψουν με πληρότητα την περίοδο των εορτών, τα χρήματα δεν φτάνουν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, ενώ δήλωσε ότι πολλοί είναι πλέον οι ξενοδόχοι που δεν βάζουν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. «Δείξαμε και ξαναδείξαμε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού είναι αυτές που συμπαρασύρουν και όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας και είναι και οι πρώτες που αποδίδουν χρήματα στον κρατικό κορβανά. Δυστυχώς, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακόμα, σχετικά με το οποίο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Τουρισμού, ότι πολλοί ξενοδόχοι πλέον αρνούνται να βάλουν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού επειδή είναι απλήρωτοι. Είχαμε φτάσει να πληρωνόμαστε εντός ενός μήνα, αλλά τώρα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για όλους τους ξενοδόχους οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος. Ταυτόχρονα, ζητούν τις επιστρεπτέες προκαταβολές, για τις οποίες έχω δηλώσει ότι δεν είναι επιστρεπτέες, αλλά στην πραγματικότητα είναι χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο κ. Ζαφείρης.
«Οι ξενοδόχοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με όλα αυτά, προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους, είναι απλήρωτοι, συνεχίζουν να ΄΄βάζουν πλάτη΄΄ για την πανδημία, αλλά αυτή τη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», περιγράφει ο κ. Ζαφείρης, ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση για την αποπληρωμή τουλάχιστον του κοινωνικού τουρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.