Γιώργος Ζαφείρης στο Ράδιο ΕΝΑ: Αναζητείται… Υπουργός Τουρισμού

«Τουρισμός με μείωση του καφέ και της γκαζόζας δεν γίνεται», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων

Εκνευρισμός κι ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των ξενοδόχων μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης οι εξαγγελίες ήταν θολές. Μάλιστα ο κ. Ζαφείρης ήταν ιδιαίτερα αυστηρός λέγοντας πως αναζητείται Υπουργός Τουρισμού και πως τουρισμούς με μείωση του καφέ και της γκαζόζας δεν γίνεται. Τα ερωτηματικά των ξενοδόχων είναι πολλά κι ακόμη αναπάντητα, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων, όσο και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα voucher τουρισμού, την αντιμετώπιση τυχόν ασθενών με covid19 κ.ο.κ.

«Δυστυχώς αναζητείται Υπουργός Τουρισμού», ήταν η πρώτη φράση του κ. Ζαφείρη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή παρουσίαση για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στο μοναδικό σημείο που η πολιτεία ανταποκρίθηκε και άκουσε το αίτημα των ξενοδόχων είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, τα ξενοδοχεία μπορούν στην ουσία να ανοίξουν όποτε κρίνουν.
« Ο ξενοδόχος να ανοίξει την επιχείρησή του, να πάρει το προσωπικό του όταν αυτός κρίνει ότι θα υπάρχει πελατεία κι ανάλογα με την κίνηση που θα δει θα επαναφέρει ένα μέρος ή όλο το προσωπικό. Κι αυτό θα ισχύσει για τους επόμενους δύο μήνες, άρα στην ουσία ένα ξενοδοχείο μπορεί να ανοίξει και την 1η Αυγούστου, εάν θέλει», ανέφερε ο ίδιος, στο μόνο ίσως θετικό σημείο των ανακοινώσεων, ενώ συμπλήρωσε πως έφυγε ένα άγχος των επιχειρηματιών που δεν θα ανοίξουν για τους επόμενους μήνες ότι θα υπάρχει κάλυψη των εργαζομένων τους και των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας μίλησε και για το κομμάτι των δανείων, τονίζοντας πως οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να λάβουν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.
« Απ΄ότι είδαμε από το ΤΕΠΙΧ 1, δάνεια οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν και μένουμε στη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι θα κάνει παρατηρητήριο να παρακολουθεί και να «μαλώνει» τις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια. Αυτά δεν γίνονται», ανέφερε.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Ζαφείρης και το κομμάτι της υγείας που αναφέρθηκε ο Υπουργός, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά « Το ακούω βερεσέ ότι έχουμε μελετήσει κάθε περιοχή της Ελλάδος κι έχουμε φροντίσει για την υγειονομική κάλυψη των περιοχών. Το ακούω για δούλεμα με ψιλό γαζί», ενώ αναφέρθηκε και στο γιατρό που θα πρέπει να έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στην ενίσχυση των Κέντρων Υγείας λέγοντας « Πως θα βρούμε γιατρό; Πως θα τον πληρώνουμε; Θα ενισχυθούν τα ΚΥ μας είπαν και δεν είναι ακόμη σαφές ακόμη τι θα γίνει με την απομάκρυνση κάποιου ασθενούς.
Οι εργαζόμενοι είναι οικογένειά μας, ποιος θα μείνει ξενοδοχείο και ποιος θα έρθει για δουλειά εάν υπάρχει κρούσμα; Ας καταλάβουν αυτοί που ζωγραφίζουν την Ελλάδα μονοκοντυλιά ότι δεν είναι ίδια όλη η Ελλάδα».
Ο κ. Ζαφείρης φανερά εκνευρισμένος επεσήμανε πως το ίδιο αίσθημα επικρατεί και στους υπόλοιπους συναδέλφους του ανά την Ελλάδα.
«Από χθες το βράδυ είμαστε όλοι εκνευρισμένοι, διότι τουρισμός με μείωση του καφέ και της γκαζόζας δεν γίνεται .Δεν λέω ότι ήταν εύκολο το 6% στον τουρισμό, αλλά πρέπει να κόψει τους γόρδιους δεσμούς. Ένα μεγάλο κομμάτι ήταν ότι σχεδίασαν για τα πολύ μικρά νησιά. Ξεχάσαν τις υπόλοιπες περιοχές και για πολλοστή φορά όπως αισθάνομαι τα τελευταία χρόνια, δεν μας έχουν στο μυαλό τους. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι 1η του μηνός θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία των πόλεων. Δεν ξέρει ότι υπάρχουν 12μηνης λειτουργία και στην Πορταριά και στην Τσαγκαράδα;», σημείωσε ο ίδιος.
Μεγάλο επίσης θέμα υπάρχει με τα περιβόητα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία ακόμη δεν υπάρχουν, με τον κ. Ζαφείρη να σχολιάζει πως υπάρχει θολό τοπίο, καθώς οι τουρίστες θα μπαίνουν σαν σαρδέλες στα αεροπλάνα με μια μάσκα και τα ξενοδοχεία ακόμη δεν ξέρουν τι κάνουν και πως θα τους διαχειριστούν.
«Τα υπόλοιπα περί αεροδρομίων που θα ανοίξουν μετά από τα ξενοδοχεία, η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ερωτηματικά όμως γεννήθηκαν στους ξενοδόχους και για τα voucher εργαζομένων που δεν διευκρινίστηκε πως θα δοθούν, ενώ χαρακτήρισε γρίφο και σταυρόλεξο το εργασιακό κομμάτι.
«Θα έχουμε αυτοκτονίες λογιστών! Υπάρχει ένα γραφειοκρατικό σύστημα ιδίως με αυτά που είπε ο κ. Βρούτσης. Είναι γρίφος, θα δουλεύεις 5 μέρες θα κάθεσαι 15, και μετά θα πληρώνει το κράτος ένα κομμάτι και το άλλο ο εργοδότης. Ένας γρίφος που δεν ξέρουμε πως θα λυθεί», είπε τέλος ο ίδιος.
Οι ξενοδόχοι αναμένουν διευκρινήσεις σε όλα τα σημεία των ανακοινώσεων, αλλά κυρίως στο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και λειτουργίας, αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό με την προμήθεια voucher.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.