Άσπα Γοσποδίνη στο Ράδιο ΕΝΑ: Να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθεκτικές στις κρίσεις

Η καθηγήτρια του Π.Θ. χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για κλείσιμο της παραλίας του Βόλου

Παρεμβάσεις προκειμένου οι πόλεις μας να γίνουν ανθεκτικές στις κρίσεις, πρότεινε μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η καθηγήτρια Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Άσπα Γοσποδίνη, με αφορμή την υγειονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης. Η κα Γοσποδίνη αναφέρθηκε στο θέμα της αστικής ανθεκτικότητας, που αφορά στην προσπάθεια των πόλεων να προετοιμάζονται με μηχανισμούς και αντίδοτα σε κρίσεις, όπως είναι ο κορωνοϊός, τονίζοντας ότι ο Βόλος χαρακτηρίζεται από μικρή έως μέτρια αστική ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσεων.

«Ο Βόλος έχει μία μικρή έως μέτρια ανθεκτικότητα. Χρειάζονται πολλές κινήσεις, δράσεις και έργα για να αναπτύξει ανθεκτικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Είναι μία ζωντανή πόλη με πληθώρα δραστηριοτήτων χωρίς ζώνες π.χ. κατοικιών ή επιχειρηματικότητας, αλλά δεν έχουμε προστασία για πιθανή οικονομική κρίση, Το εμπορικό κέντρο δεν αποτελεί ελκυστικό τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων και ούτε υπάρχουν τα φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουμε τις επιχειρήσεις που θα δώσουν διάρκεια οικονομικής ανάπτυξης αλλά θα είναι και εμβληματική η παρουσία τους για την ανανέωση των επιχειρήσεων» ανέφερε επίσης.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση σεισμού; «Δεν είμαστε καθόλου φυλαγμένοι. Ούτε καν τα δημόσια κτήρια δεν έχουν ελεγχθεί για τη στατική τους επάρκεια. Τα κτήρια πρέπει να ελέγχονται μετά από κάποιες δεκαετίες ζωής, γιατί ο φέρων σκελετός φθείρεται και σταδιακά μέχρι τα 100 χρόνια μειώνεται πάρα πολύ η ανθεκτικότητά του» ήταν η απάντησή της. Οπότε, όπως σημείωσε Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί σε περίπτωση σεισμού.

«Λανθασμένη η απόφαση για το κλείσιμο της παραλίας»

Όσον αφορά το κλείσιμο της παραλίας, σύμφωνα με την κα Γοσποδίνη, ελήφθη μία απόφαση που οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκεται, δηλαδή την πρόληψη μετάδοσης του ιού. «Όταν μία πόλη όπως ο Βόλος δεν έχει μεγάλη πλατεία, που έχουν όλες οι μεσαίες πόλεις, και έχει ιδιαίτερα στενούς δρόμους όπως στο κέντρο, ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα να αεριστεί και να ανανεώσει την ατμόσφαιρα είναι η παραλία. Είναι  ένας χώρος με 25 μέτρα πλάτος, με ικανό μήκος για να κάνει κανείς τον περίπατό του, και αυτός που είναι πνεύμονας της αναπνοής του, σε μία δύσκολη περίοδο κλείνεται με τη δικαιολογία της ανεπάρκειας του Λιμενικού να αστυνομεύσει» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημείωσε πως δεν υπήρχε μεγάλος συγχρωτισμός στην παραλία, με τα δεδομένα να είναι διαφορετικά σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα που έχουν μεγαλύτερες πολεοδομικές πυκνότητες. «Τώρα στους δρόμους του Βόλου θα ακουμπήσεις ώμο με ώμο με τον άλλο που έρχεται από την απέναντι πλευρά» υπογράμμισε ενώ τόνισε τη σημασία να κλείσουν οι λαϊκές από την πρώτη ημέρα των μέτρων, καθώς εκεί ο συγχρωτισμός είναι μεγαλύτερος, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό συγχρωτισμό της Δημοτικής Αρχής Βόλου.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.