Καθηγητής Γουργουλιάνης: Ας μάθουμε από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών

Η Ελλάδα μεταξύ Βαλκανίων και Νότιας Ευρώπης αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης, παρουσιάζει πίνακα με ενδιαφέροντα στοιχεία σύγκρισης από γερμανικό ινστιτούτο, αναφορικά με την πορεία εμβολιασμών στις χώρες της Ευρώπης και τους θανάτους από την covid-19:

«Ένας πολύ ενδιαφέρων πίνακας από το γερμανικό ινστιτούτο Max Planck. Το σκούρο χρώμα στα δεξιά της εικόνας δείχνει το ποσοστό αυτών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Στο ένα άκρο είναι οι γειτονικές μας χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία με σχεδόν 40% του πληθυσμού, και στο άλλο άκρο η Μάλτα και η Ισπανία με λιγότερο από 5% του πληθυσμού. Ανάλογοι είναι και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες εβδομάδες, 13 στη Βουλγαρία και Ρουμανία, 2 στην Ισπανία και σχεδόν κανένας στη Μάλτα. Η Ελλάδα με σχεδόν 3 θανάτους , είναι σχεδόν στο μέσον του πίνακα που ακολουθεί.

Στις Βαλκανικές χώρες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού, οι πολιτικοί σήκωσαν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της επικοινωνίας των εμβολιασμών. Ο αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών της Ρουμανίας, δήλωσε ότι τα ψεύτικα νέα στο διαδίκτυο ήταν βασικός παράγοντας της υστέρησης στους εμβολιασμούς. Είπε ότι υπάρχει μια κουλτούρα που προωθεί τα fake news. Οι ασθενείς στη Ρουμανία ζητούν τα πιστοποιητικά αλλά απορρίπτουν το εμβόλιο. Η εκστρατεία εμβολιασμού της Ρουμανίας ξεκίνησε με μεγάλη ένταση. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας κατατάσσεται στο χειρότερα της Ευρωπαικής Ένωσης. Η χώρα ξοδεύει περίπου το 5,6% του ΑΕΠ της για την υγεία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το σύστημα υγείας της χώρας έχει πληγεί από τη μετανάστευση γιατρών και νοσηλευτών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από 85.000 γιατροί που εκπαιδεύτηκαν στη Ρουμανία αναγνώρισαν τα προσόντα τους σε άλλες χώρες μεταξύ 2007 και 2020.

Αντίθετα στην Ισπανία ,η έναρξη του εμβολιασμού ήταν υποτονική. Η εμπιστοσύνη των Ισπανών όμως, στα δημόσια ιδρύματα υγείας, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας. Κοινοποιούνταν πολύ γρήγορα τα σχετικά στοιχεία με τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους.

Οι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα από τους δήμους μέχρι την κεντρική κυβέρνηση δεν συζητούσαν τα ιατρικά θέματα, αφήνοντας αυτό το έργο στους πραγματικά ειδικούς. Έτσι αποφεύχθηκαν οι άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ακόμα και εάν δεν θέλουμε να συζητήσουμε τις δικές μας αστοχίες, ας μάθουμε από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και ας αποφύγουμε τα λάθη των γειτόνων μας».

 

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.