Γουργουλιάνης για αέρια ρύπανση: Δύσκολο να αλλάξουν θέση τα εργοστάσια, σωστό όμως να ελέγχονται τα φίλτρα

Ποια μέτρα απαιτούνται ώστε να περιοριστούν οι συνέπειές της

Καθώς το γκρίζο και η στάχτη έχουν καλύψει απ’ άκρου εις άκρον τεράστιες εκτάσεις, μετά τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές, η larissanet συζήτησε με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη – Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή.

«Θα ήθελα να πω ότι το Πράσινο είναι πνεύμονες, επομένως χάνουμε κομμάτι από τα “πνευμόνια” μας και αυτό είναι σημαντικό» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ προσθέτει ότι οι συνέπειες στο αναπνευστικό εντοπίζονται σε τρία επίπεδα:

«Το πρώτο αφορά αυτούς που ήταν στον τόπο της πυρκαγιάς και οι οποίοι εισέπνευσαν μεγάλες δόσεις καπνού, αιωρούμενων σωματιδίων και θερμικό κύμα που μπορεί να προκαλέσει – εκτός από ερεθισμό – και “εγκαύματα” σε τραχεία και βρόγχους.

Το δεύτερο επίπεδο συνεπειών έχει να κάνει με τους ανθρώπους που μένουν στην ευρύτερη περιοχή από Λιβανάτες μέχρι και Λάρισα, η οποία καλύφθηκε από ένα πυκνό νέφος. Υπάρχουν καταγραφές από το δίκτυο σταθμών που έχουμε βάλει στο Βόλο για τη ρύπανση, καθώς σημειώθηκαν υπερβάσεις στον ημερήσιο μέσο όρο για δυο – τρεις ημέρες. Ευτυχώς δεν ήταν περισσότερες οι ημέρες, καθώς ο αέρας φρόντισε να μην έχουμε εδώ συνέχεια στη ρύπανση. Βέβαια, υπάρχουν οι άμεσες συνέπειες για όσους πάσχουν από άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)και χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Παράλληλα, ξέρουμε ότι τα μικρά σωματίδια (PM2,5) φτάνουν βαθειά στα πνευμόνια, στις κυψελίδες. Επομένως παράγουν ουσίες φλεγμονής που κυκλοφορούν με το αίμα και έχουν συσχετιστεί με στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά συμβάντα. Αυτές οι συνέπειες – όπως και τρίτο επίπεδο που είναι οι μακροχρόνιες – δεν είναι δυνατόν να τις μελετήσουμε ακόμη».

Πυρκαγιά στην Αγία Άννα Ευβοίας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Καθώς ο Καθηγητής Πνευμονολογίας έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την αέρια ρύπανση, κλείνοντας, παραθέτει επιγραμματικά τα μέτρα τα οποία απαιτούνται ώστε να περιοριστούν οι συνέπειές της:

Παρατηρητήριο ανά Περιφερειακή Ενότητα: Σαν αυτό που έχει δημιουργηθεί στο Βόλο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – το Τμήμα Μηχανολόγων και την Πνευμονολογική Κλινική–για να υπάρχει συνεχής και online καταγραφή.

Κατανομή αρμοδιοτήτων: «Αυτό που βλέπω όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι υπάρχει σύγχυση σε καθήκοντα και αρμοδιότητες. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιος είναι υπεύθυνος, αν είναι η Περιφέρεια, αν είναι το Υπουργείο ή οι Αντιπεριφέρειες. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τότε υπάρχει μπέρδεμα, όπως και στις πυρκαγιές τώρα, για το ποιος είναι ο αρμόδιος» επισημαίνεται ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Παρακάμψεις των πόλεων: «Να μην περνούν τα αυτοκίνητα από τις πόλεις όταν δεν είναι αυτός ο βασικός προορισμός. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα τα οχήματα διέρχονται μέσα από πόλεις και χωριά για λόγους οικονομικούς και είναι δύσκολο κάποιος να τα βγάλει εκτός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φίλτρα στα εργοστάσια: «Είναι δύσκολο να αλλάξουν θέση τα εργοστάσια, είναι όμως σωστό να ελέγχονται τα φίλτρα» τονίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Όχι στην καύση άχρηστων υλικών για θέρμανση: «Αυτό που γίνεται και δεν έχει αλλάξει ακόμα είναι ότι καίγονται πάσης φύσεως υλικά το χειμώνα, ώστε νοικοκυριά να γλυτώσουν το ακριβό πετρέλαιο. Προτιμότερο το φυσικό αέριο ή και το πετρέλαιο ώστε να μην γίνεται ρυπογόνα καύση σε τζάκια και μαγκάλια» δηλώνει, κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.