Γουργουλιάνης στο «Magnesianews»: «Άκρως ανησυχητική η συγκέντρωση μικροσωματιδίων»

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, ειδικά για άτομα ευπαθών ομάδων

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια είναι δεδομένη όχι μόνο για την περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα, αλλά για όλη την κεντρική Ελλάδα, καθώς τα ίχνη του καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει και ο καθηγητής Πνευνομονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κων/νος Γουργουλιάνης, η κατάσταση που προκύπτει από τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM 2.5 είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ασφαλείας των25 μg/m3, ακόμη και πάνω από τα 110 μg/m3, μιλώντας στο «Magnesianews» o κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι τα μικροσωματίδια PM 2.5 είναι τόσο μικρά που όταν εισπνέονται δεν αποβάλλονται με την εκπνοή από τον οργανισμό αλλά καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονες και στις κυψελίδες, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί και να συσσωρεύονται. Αυτή η συγκέντρωση προκαλεί προβλήματα σε άτομα που έχουν ήδη θέματα με το αναπνευστικό, αλλά συνδέεται και με αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία μπορούν να αυξηθούν ακόμη και βάσει γεωμετρικής προόδου λόγω της όλης κατάστασης, όπως σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Η κατάσταση δεν είναι καλή και για τα μικρά παιδιά, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι την ηλικία των 8 ετών οι πνεύμονες ακόμη αναπτύσσονται…

Μάλιστα, ταξιδεύοντας από Αθήνα προς Θεσσαλία την ώρα της επικοινωνίας μαζί του, ο κ. Γουργουλιάνης έβλεπε την ατμόσφαιρα να είναι επιβαρυμένη  σε όλη τη διαδρομή, τονίζοντας ότι μέχρι να καθαρίσει κάπως η ατμόσφαιρα καλό θα ήταν οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, και σε αντίθετη περίπτωση να κάνουν χρήση μάσκας. Σημείωσε δε ότι και εντός οικιών καλό θα είναι τα παράθυρα και οι πόρτες να παραμένουν κλειστά, ενώ καλύτερες συνθήκες δημιουργούνται όταν τα κλιματιστικά που είναι σε χρήση διαθέτουν ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα.

Xρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.