Γρηγ. Βαλτινός: Κάποιοι επέλεξαν έναν «Ζορμπά» που τους βόλευε, αυτό μας οδήγησε στα μνημόνια…

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στο «Ράδιο-Ένα 102,5» με αφορμή τη μεγάλη παραγωγή που έρχεται στον Βόλο

«Οι Έλληνες και οι τουρίστες επέλεξαν αυτό που τους βόλευε… Έναν Ζορμπά «έξω καρδιά», όσα πάνε και όσα έρθουν, …όλα αυτά τα στοιχεία όμως, είναι αυτά που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην κρίση». Αυτό ξεκαθαρίζει με συνέντευξή του στο «Ράδιο-Ένα 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή τη μεγάλη παραγωγή «Ζορμπάς», που έρχεται στον Βόλο, ο γνωστός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της παράστασης (η οποία αναβλήθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε χθες, αλλά ορίστηκε νέα ημερομηνία για την Παρασκευή 21 Ιουλίου), δίνοντας το στίγμα και του περιεχομένου, της σπουδαίας αυτής παράστασης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «εάν το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι οι Έλληνες, θα καταλάβουν ότι ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία, αλλά σεβασμός στους νόμους της φύσης, σεβασμός στην ελευθερία του άλλου… Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο γνωστός ηθοποιός, «τέτοιες παραστάσεις με τέτοια τρέλα, τόσα έξοδα και ουσιαστικά υπερπαραγωγές, δεν ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Στενοχωριέμαι όταν ο κόσμος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, χάνει τέτοιες παραστάσεις και δεν θα μπορέσει να τις ξαναδεί. Μιλάμε για ένα σκηνικό με 30 ηθοποιούς επί σκηνής, για ένα σκηνικό, το οποίο θέλει τρία τριαξονικά φορτηγά για να μεταφερθεί, με τη συνοδεία δέκα τεχνικών.
Ο κ. Βαλτινός, υποστήριξε, ότι «κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση – και είναι προς τιμήν των αδελφών Τάγαρη που κάνουν την παραγωγή – να ανεβάσουμε τον πήχη με οποιαδήποτε θυσία. Κι εδώ γίνονται πολλές θυσίες. Επιλέξαμε τους καλύτερους συντελεστές, τους καλύτερους ηθοποιούς και φέρνουμε στις υπόλοιπες, εκτός Αθηνών, πόλεις, μια παράσταση η οποία θ’ αλλάξει τα δεδομένα και θα συνηθίσει τον κόσμο να βλέπει σπουδαίο θέατρο.
Είναι «επιχειρηματική αυτοκτονία», να… βγαίνεις με τέτοιο έργο έξω, αλλά νομίζω ότι βάζει τα θεμέλια για πιο απαιτητικούς θεατές και πιο απαιτητικές παραστάσεις από μέρους μας. Κάνει καλό σε όλους η γυμναστική».

«Η μιζέρια είναι μια συμπεριφορά που απεχθάνομαι»
Ερωτηθείς για το δικό του ρίσκο, υποστήριξε ότι «από ένα σημείο και μετά οφείλεις, απέναντι σε ένα κοινό το οποίο σ’ έχει λατρέψει, σε έχει αγκαλιάσει, σε έχει καθιερώσει, σε έχει τιμήσει, να δίνεις κάθε φορά και κάτι καλύτερο, αλλιώς δεν είναι νόημα. Είναι σα να κάνεις μια δουλειά ρουτίνας, από την οποία το μόνο που επιδιώκεις είναι μια επιβίωση. Αυτό είναι μίζερο κατ’ εμέ και η μιζέρια είναι μια συμπεριφορά και ένα συναίσθημα το οποίο απεχθάνομαι».

«Ο Ζορμπάς δεν είναι
μόνο ανέμελος και γλεντζές»
Δίνοντας εξηγήσεις για το έργο, υποστήριξε ότι «πήραμε μια μεγάλη απόφαση πριν ξεκινήσει η διασκευή και η σκηνοθεσία, να κάνουμε έναν διαφορετικό Ζορμπά. Ο Ζορμπάς είναι λίγο παρεξηγημένος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, γιατί και οι ξένοι τουρίστες θέλουν να ταυτίσουν όλους τους Έλληνες με έναν Ζορμπά ανέμελο, ξέγνοιαστο, γυναικά, γλεντζέ. Δεν είναι μόνο αυτό ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη. Εμπεριέχει και αυτό, αλλά δεν είναι το μόνο για να αντέξει ένα βαρύ φορτίο, το φορτίο της ζωής και το φορτίο της ελευθερίας… Αυτά είναι η ειδοποιός διαφορά στον Ζορμπά, το ότι λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι μόνο διανοούμενος, μόνο τεχνοκράτης, μόνο συντηρητικός, μόνο ορθολογιστής, για να μπορέσεις να ζήσεις όμορφα κι ευτυχισμένα. Μπορείς να είσαι αυτό, αλλά να είσαι και το άλλο».

«Ο Ζορμπάς είναι ένας λαϊκός φιλόσοφος»
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτινό, «μέχρι τώρα και οι Έλληνες και οι τουρίστες επέλεξαν αυτό που τους βόλευε. Έναν Ζορμπά «έξω καρδιά», όσα πάνε και όσα έρθουν, όλα αυτά τα στοιχεία όμως είναι αυτά που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην κρίση.
Ο Ζορμπάς δεν είναι όμως αυτό. Είναι ένας λαϊκός φιλόσοφος που προέρχεται από το χώμα, τον πηλό και το νερό και ο οποίος σαν κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του έχει το βάρος της ελευθερίας. Θέλει τόλμη και αρετή η ελευθερία. Εάν το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι οι Έλληνες, θα καταλάβουν ότι ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία, αλλά σεβασμός στους νόμους της φύσης, σεβασμός στην ελευθερία του άλλου. Εάν έχουμε αυτά τα στοιχεία μας αρκούν για να ζήσουμε μια ολόκληρη ζωή, εναρμονισμένη με τη φύση, με την κοινωνία, με το Θεό κλπ».

«Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς θέλουν
έναν λαό, πάνω απ’ όλα να είναι άνθρωποι»
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα» ο αγαπημένος ηθοποιός, «αυτό προσπαθεί να κάνει αυτή η παράσταση… Δεν έκανε το Ζορμπά φολκλόρ και τοτέμ, καθώς είναι ένας άνθρωπος όπως οφείλουμε να είμαστε όλοι οι άνθρωποι. Είναι μεγάλη κουταμάρα να κάνουμε τον Ζορμπά τοτέμ και υπεράνθρωπο, γιατί δεν θα μπορέσουν ποτέ να τον φτάσουν. Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς θέλουν έναν λαό και μια κοινωνία Ζορμπαδένια, που πάνω απ’ όλα να είναι άνθρωποι. Αυτή η παράσταση κάνει τον Ζορμπά άνθρωπο».

Οι νέοι να επηρεαστούν από
τα έργα μεγάλων λογοτεχνών
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτινό, «οι νέοι άνθρωποι δεν διαβάζουν πλέον βιβλία, λογοτεχνία, εφημερίδες κλπ. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τα έργα των μεγάλων λογοτεχνών να σκύβουν πάνω στα έργα και να τα παρουσιάζουν στους νεώτερους, γιατί ένα νέο παιδί μπορεί να πάρει ένα ερέθισμα από το έργο και να σκύψει πάνω στο βιβλίο να το διαβάσει». Σημειώνεται ότι η παράσταση θα γίνει στο Βόλο την Παρασκευή 21 Ιουλίου.