«Γυμνό» το Κ.Υ. Ζαγοράς- Χωρίς παιδίατρο, γενικούς γιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων

Στον …δρόμο βρίσκονται οι προσλήψεις επικουρικών οδηγών, ενώ «έρχονται» και μόνιμοι γιατροί

«Γυμνό» από προσωπικό είναι το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το πιο ορεινό Κέντρο Υγείας στη Μαγνησία, που εδώ και αρκετά χρόνια «ταλαιπωρείται» από τις ελλείψεις γιατρών, με το πρόβλημα όμως αντί να επιλύεται, να διογκώνεται. Το πρόσφατο απερίγραπτο περιστατικό με ασθενή να μεταφέρεται σε καρότσα αγροτικού φορτηγού, καθώς δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου για να τη διακομίσει στο Νοσοκομείο Βόλου, στάθηκε η αιτία για να έρθει πάλι στο προσκήνιο το πολύπαθο Κέντρο Υγείας.
Μέχρι πρότινος το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αποτελούσε πρωταγωνιστή στην μεγάλη υπόθεση της στέγης του, η οποία είχε τόσες ζημιές, που τα νερά της βροχής εισέρρεαν στο εσωτερικό του. Οι εργασίες αποκατάστασης, μετά από αρκετά χρόνια, πραγματοποιήθηκαν, όμως το Κέντρο Υγείας δεν έλυσε τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει.
Το magnesianews.gr μίλησε με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς κ. Δημήτρη Κανάτα, ο οποίος μετέφερε σε αριθμούς την επικρατούσα κατάσταση. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς υπηρετούν τρεις γενικοί γιατροί, με τον ίδιο να ανήκει όμως στο Πολυδύναμο Ιατρείο Πορταριάς, ενώ υπάρχει κάλυψη και επάρκεια σε αγροτικούς ιατρούς.

Τα κενά, περισσότερα από τους
υπάρχοντες ειδικούς γιατρούς

Τα κενά όμως είναι περισσότερα από τους υπάρχοντες ειδικούς γιατρούς, μιας και υπάρχουν τέσσερα οργανικά κενά, ενός Παιδιάτρου και τριών γενικών ιατρών ή παθολόγων. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι τρεις υπάρχοντες γιατροί διενεργούν από επτά εφημερίες ο καθένας τον μήνα και εννέα μέρες τον μήνα το Κέντρο Υγείας τυπικά δεν έχει γιατρούς για να εφημερεύσουν. Προκειμένου να μην μένει ακάλυπτο, έρχονται γιατροί από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, Αλμυρού και Αργαλαστής εκείνες τις ημέρες.
Σε ότι αφορά στους οδηγούς, το οργανόγραμμα ορίζει έξι οδηγούς, προκειμένου να βγουν οι βάρδιες, οι άδειες, τα ρεπό, τα Σαββατοκύριακα. Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς έχει όμως μόνο τρεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ενώ ένας οδηγός που προσελήφθη από την 5η Υ.ΠΕ μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ δεν έχει την εξειδίκευση του πληρώματος ασθενοφόρου και δεν μπορεί να οδηγήσει το ασθενοφόρο.
«Αναμένουμε τρεις επικουρικούς οδηγούς ασθενοφόρων, όμως μάλλον οι αιτήσεις τους είναι στη διαδρομή. Αναμένουμε και μόνιμους γιατρούς αλλά πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν οι θέσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάτας με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς να αναμένει εδώ και καιρό τη στελέχωση της δομής υγείας.
Ο κ. Κανάτας αναφέρθηκε και στο τριτοκοσμικό περιστατικό της μεταφοράς ασθενούς σε καρότσα αγροτικού οχήματος, προκειμένου να φτάσει στα Χάνια κι από κει να παραληφθεί από το ΕΚΑΒ και να συνεχίσει τη διαδρομή προς το Νοσοκομείο.
«Την ημέρα και την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχε οδηγός, καθώς δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Η γιατρός που εφημέρευε έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, καθώς σταθεροποίησε την ασθενή και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας. Από κει και έπειτα, δυστυχώς τέτοια περιστατικά και μεταφορές σε αυτοκίνητα και καρότσες γίνονταν και πριν δέκα χρόνια, έγιναν και πέρυσι, γίνονται και φέτος. Είναι επιβεβλημένη η κάλυψη των θέσεων στο Κέντρο Υγείας για να σταματήσουν να συμβαίνουν αυτά», σημείωσε ο Διευθυντής του ΚΥ Ζαγοράς.
Μετά το συμβάν, οι αρμόδιοι της 5ης Υ.ΠΕ επικοινώνησαν με το Κέντρο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό ακόμη, εάν θα επισπευστούν οι διορισμοί των έστω επικουρικών οδηγών ασθενοφόρου, για να μην υπάρξει κανένας άλλος ασθενής που να μεταφερθεί σε …καρότσα αγροτικού.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.